ANNONS

Storytel backar från isländskt förvärv – skriver flerårigt samarbetsavtal istället

Storytel gör en stor affär på Island med köpet av Forlagið, landets största förlag. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Storytel och Islands ledande förlag Forlagið har idag kommit överens om att ingå ett flerårigt distributionsavtal. Den förvärvsansökan, som företagen tillkännagav i somras, har dragits tillbaka.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Den 1 juli 2020 kom nyheten att Storytel förvärvat en majoritetsandel på 70 procent i Islands ledande bokförlag Forlagið. Majoritetssäljaren, det litterära sällskapet Mál og menning, skulle förbli en 30 procentig  minoritetsägare i Forlagið, som skulle verka oberoende av Storytel Islands streamingverksamhet på den isländska marknaden.

Men förvärvet är föremål för godkännande av den isländska konkurrensmyndigheten (ICA), en process som pågått under hösten.

”Forlagiðs katalog innehåller några av de mest uppskattade och betydelsefulla delarna av den isländska litteraturen. Storytel Island och Forlagið såg en möjlighet att göra detta unika innehåll tillgängligt digitalt för moderna lyssnare och läsare i form av ljudböcker och e-böcker, och detta har hela tiden varit det primära gemensamma målet för förhandlingarna med den isländska konkurrensmyndigheten”, skriver Storytel i ett pressmeddelande där de fortsätter:

”Storytel Island och Forlagið har dock idag i stället beslutat om en alternativ lösning: att ingå ett flerårigt distributionsavtal. Det innebär att den förvärvsansökan, som företagen tillkännagav i somras, har dragits tillbaka”.

– Jag är oerhört glad att Storytel Islands kunder kommer att få tillgång till delar av Forlagiðs förstklassiga utgivningskatalog. Under de senaste dagarna har Storytel och Forlagið diskuterat den bästa möjliga lösningen för de isländska lyssnarna, läsarna och författarna, vilket lett framtill det avtal som undertecknats idag. Det är ett robust avtal som båda parter är övertygade om kommer att gynna både de isländska konsumenterna och författarna, säger Stefán Hjörleifsson, landschef för Storytel Island, i pressmeddelandet.

– Från första början har våra samtal med Storytel Island haft ett gemensamt primärt mål: att göra Forlagiðs del av det isländska litteraturarvet tillgängligt för isländska läsare i ljudboks- och e-boksformat. Med det här långsiktiga distributionsavtalet gör vi detta möjligt. Avtalet kommer både att främja digitaliseringen av den isländska bokbranschen och göra älskade författare och litterära pärlor tillgängliga för moderna läsare och lyssnare, säger Halldór Guðmundsson, styrelseordförande för Forlagiðs majoritetsägare, det litterära sällskapet Mál og menning.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL