ANNONS

Storytel köper majoritet i Islands största förlag Forlagið – affären kräver godkännande

Storytel gör en stor affär på Island med köpet av Forlagið, landets största förlag. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Storytel köper majoriteten i Islands största förlag – Forlagið. Säljaren tänker använda köpeskillingen till en fond som ska stödja isländsk litteratur. Affären inväntar godkännande av Islands konkurrensmyndighet.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

– Vi är glada att välkomna Forlagið till Storytel-familjen och vår förlagsverksamhet med kända nordiska varumärken som Norstedts Förlagsgrupp, Gummerus Publishers och People’s Press. Det känns fantastiskt att förena våra krafter med de skickliga förläggarna på Forlagið, som delar vår passion för stora författarskap och berättelser, säger Jonas Tellander, VD och grundare av Storytel, i ett pressmeddelande.

Storytel förvärvar ett 70-procentigt majoritetsägande i Islands ledande bokförlag Forlagið. Den nuvarande majoritetsägaren, det litterära sällskapet Mál og menning, kommer att kvarstå som 30-procentig minoritetsägare, och Forlagið kommer att fungera som en självständig enhet på den lokala isländska marknaden. Storytels affärsområde för publishing i Norden omfattar sedan tidigare de välkända förlagshusen Norstedts Förlagsgrupp i Sverige, People’s Press i Danmark och Gummerus Publishers i Finland.

ANNONS

Forlagið är ett av de mest kända och respekterade förlagen på Island och i Norden, enligt Storytel. Förlagshuset grundades 2007 av Jóhann Páll Valdimarsson, Egill Örn Jóhannsson och den kontrollerande majoritetsägaren Mál og menning, och har vuxit till att bli Islands största förlag och en dynamisk kraft och röst för isländsk litteratur och författare.  Forlagiðs utgivning omfattar årligen cirka 150 inhemska och översatta titlar, och stora populära isländska författarskap som Halldór Laxness, Arnaldur Indriðason, Guðrún Helgadóttir, Sjón och Steinunn Sigurðardóttir.

– Islänningar är ett av världens mest läsande folk. Vi är övertygade om att det här avtalet kommer att öka de isländska konsumenternas tillgång till fantastiska bokupplevelser, stärka isländska författarröster i världen, och framtidssäkra både Forlagiðs utmärkta utgivning och Storytels långsiktiga investeringar i produktion och distribution av isländsk litteratur och berättelser i en digital era, säger Jonas Tellander.

Storytel etablerade sig på Island med sin streamingtjänst för ljudböcker och eböcker i februari 2018. Då hade de redan hösten 2017 köpt ett ljudboksförlag i landet. Nu blir Storytel majoritetsägare i Forlagið som ska fortsätta arbetet med att utveckla nya och befintliga författarskap som en självständig enhet jämte Storytel Islands lokala streamingverksamhet.

ANNONS

– Forlagið representerar Islands främsta författare och litterära verk. Vi är väldigt glada att nu inleda ett samarbete med en av de mest dynamiska och innovativa krafterna i den moderna förlagsbranschen. Det kommer att öppna nya marknader för Forlagiðs författare, och ta oss ett stort steg framåt och närmare den moderna läsaren och lyssnaren. Den här affären kommer att stärka och framtidssäkra Forlagiðs verksamhet. Den kommer också att grundmura vårt uppdrag att fortsätta ge ut det bästa av isländsk litteratur, ta litteraturen till publiken på de sätt som den efterfrågar, och även öppna nya dörrar för våra författare över hela världen, säger Egill Örn Jóhannsson, VD på Forlagið, i samma pressmeddelande.

I dagsläget är bara en liten del av Forlagiðs utgivning digitaliserad och det är en anledning till att ägarna, det litterära sällskapet Mál og menning, väljer att sälja 70 procent av förlaget.

– Vi tror att de isländska läsarna, lyssnarna och författarna kommer att vara vinnare i det här avtalet. I dagens internationella utgivarvärld är det avgörande att samarbeta med en stark publisher och distributör som har så mycket immateriella rättigheter, digitala kunskaper och tekniskt kunniga medarbetare. Kombinationen Storytel och Forlagið är en investering i framtiden för isländskt förläggeri och kommer både att säkerställa och stärka utgivningen av litterära ädelstenar och utvecklingen av nya författarskap. Mál og menning kommer även använda en del av köpeskillingen till att skapa en fond för att stödja isländska författare och litteratur. Delar av summan kommer också gå till initiativ för att stärka den isländska bokhandeln, säger Halldór Guðmundsson, styrelseordförande för Mál og menning.

Forlagið hade 2019 en omsättning på cirka 8 miljoner euro (motsvarande 83,8 Mkr) och en EBITDA på cirka 460 000 euro (4,8 Mkr). Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman, enligt Storytels pressmeddelande där de även skriver att ”köpeskillingen kommer inte ha en väsentlig påverkan på Storytel Groups finansiella ställning och erläggs kontant. Slutförande av affären förutsätter godkännande från den isländska konkurrensmyndigheten”.

Det här sistnämnda är förstås intressant och något som lär diskuteras på Island framöver. Ingen annan streamingtjänst är etablerad på Island, däremot har Audible precis som i Sverige kunder i landet. Det är samtidigt en väldigt liten marknad, Island hade 356 991 invånare 2019 (källa NE).

Så frågan är vilken bedömning myndigheterna gör, blir Storytel för dominanta genom ett köp eller är det en bra motvikt till globala aktörer som Spotify och Audible? Storytel är ju fortfarande främst en nordisk aktör – låt vara med globala ambitioner.

– Vi kommer att vara så behjälpliga vi bara kan för att den isländska konkurrensmyndigheten ska kunna göra sitt jobb på bästa sätt. Men att redan nu spekulera om utfallet i media skulle inte hjälpa dem, säger Dan Panas, kommunikationschef på Storytel, till Boktugg.

Affären är i alla fall en tydlig signal om att Storytel, precis som Netflix, ser ett stort värde i att äga innehåll – även när det kräver köp av traditionella förlag. På börsen steg Storytelaktien något första timmen efter nyheten.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL