ANNONS

Storytel fortsätter växa med 40 procent per år – närmar sig 2 miljarder kronor

Jonas Tellander, vd Storytel. Foto: Theresia Jatta Kölin.

Storytel ökade både i intäkter och abonnenter med över 40 procent det senaste kvartalet. Prognosen är 1,9 miljarder kronor i streamingintäkter 2020, enligt halvårsrapporten idag.

Idag släpptes Storytels rapport för andra kvartalet och första halvåret. Många siffror var kända sedan tidigare.

När man bara rabblar siffror varje kvartal så är det lätt att missa trenden. Den stora bilden. Det är lätt att glömma bort att Storytelkoncernen snart är det största företaget i den svenska bokbranschen – och samtidigt det mest internationella.

När Jonas Tellander i rapporten konstaterar att Storytel enligt prognosen kommer att ha 483,5 Mkr i streamingintäkter under kvartal tre, och att de totala intäkterna enbart från streaming landar på 1900 Mkr för 2020 (att jämföra med 1436 Mkr 2019) så innebär det att de är Sveriges största återförsäljare av böcker. Större än Akademibokhandeln och Bokus (som tillsammans omsatte 1793 Mkr under 2019 och knappast kommer att växa i år). Större än Adlibris som visserligen omsatte 2282 Mkr 2019 men där bokförsäljningen knappast står för mer än 1900 Mkr.

ANNONS

För Storytel är streamingintäkterna på 1900 Mkr alltså hundra procent bokförsäljning. Inte som fysisk bokhandel med 25-50 procent non books.

Nu är det inte en helt rättvis jämförelse eftersom Storytel har en stor del av sin omsättning utanför Sverige. Under första halvåret 2020 exempelvis så landar streamingintäkterna på 888,4 Mkr varav Norden står för 716,1 Mkr. Den riktigt stora delen av tillväxtresan ligger alltså framför Storytel.

Det är därför målet för CAGR (Compound Annual Growth Rate, den genomsnittliga årliga tillväxten under en viss tidsperiod uttryckt i procent) satt till 40 procent för abonnenter och 35 procent för intäkter. Vilket innebär 4 miljoner abonnenter och 5 miljarder kronor i omsättning 2023.

Vi skrev nyligen om hur ersättningen per timme från Storytel sjönk under det andra kvartalet. Samtidigt kan många förlag ändå få mer pengar från Storytel – tack vare att försäljningen fortsätter öka. Återigen för att sätta siffror på det så ökade Storytel sina streamingintäkter i Norden med nästan 90 Mkr under andra kvartalet 2020 jämfört med samma kvartal 2019.

Nu landar inte hela den summan hos svenska förlag, och inte heller går allt till potten för revenue share. Men det innebär likväl att potten växer med många miljoner som dock ska fördelas på allt fler böcker.

Storytel har över 500 anställda

Vill ni ha ytterligare ett exempel på Storytels tillväxttakt?

”Under våren hade Storytel också privilegiet att välkomna sin 500:e anställda. Faktum är att hälften av Storytels nuvarande personalstyrka på dess 20 marknader började på företaget under de två senaste åren”, skriver Jonas Tellander i rapporten.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Förlagsverksamheten går också bra. Exakt hur bra kan man inte utläsa ur Storytels rapport eftersom de 126,7 Mkr som Print Publishing omsatte under andra kvartalet har rensats för digital försäljning via Storytel. Vilket vi kan räkna ut är en växande del.

I rapporten konstateras även att fem marknader (Sverige, Danmark, Norge, Island och Nederländerna) är lönsamma och att Finland förväntas bli det senast fjärde kvartalet. Även Ryssland kan nå lönsamhet före årsskiftet eller senast i Q1-2021.

Men det är fortfarande röda siffror på sista raden. Siffrorna är lite mindre röda än förra året, tack vare det nya sättet att redovisa investeringar i innehåll som numera räknas som tillgångar som skrivs av under ett antal år istället för kostnader som tas direkt.

Första halvåret gjorde Storytel en förlust på 68,9 Mkr (EBITDA) och räknar man med räntor och nedskrivningar så var resultatet -121 Mkr före skatt, jämfört med -189 Mkr samma period förra året.

Däremot har Storytel stärkt sina finanser efter den stora nyemissionen tidigare i våras på 948 Mkr. Tack vare det har Storytel betalat av sina lån på 400 Mkr och dessutom omförhandlat bolagets lån från Swedbank så att Storytel nu har en total revolverande kreditfacilitet om 500 Mkr.

För andra kvartalet var vinstmarginalen (EBITDA) -6,1 procent. Med det tidigare sättet att räkna (då investeringar i produktioner av ljudböcker och eböcker togs direkt som en kostnad) hade marginalen varit -15,9 %.

Totalt när man räknar ihop både streamingverksamheten och förlagsverksamheten i alla länder omsatte Storytelkoncernen 1067 Mkr första halvåret (786,9 Mkr 2019) varav 553,6 Mkr (401,9 Mkr) andra kvartalet.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se