ANNONS

Sommarserien 2020 – Jeanette Rosengren: Vi måste gemensamt se till att varje ort har en bokhandel

Jeanette Rosengren på Kira Förlag. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Kira förlag har några riktigt tuffa månader bakom sig. Men Jeanette Rosengren tänker ändå slappna av lite i sommar med Fritiof Nilsson Piraten.

Malmöförlaget Kira har haft några riktigt tuffa månader under våren, berättar förlagschef Jeanette Rosengren i Boktuggs sommarserie. Hon lyfter också fram bokhandelns överlevnad som en viktig fråga för hela branschen.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Försäljningen har dippat med 50 procent, men jag ser en försiktig uppgång i slutet av maj. Vad gäller utgivningen så kör vi på som planerat, även om allt arbete har blivit försenat. Då vi försöker undvika fysiska möten så innebär det andra typer av arbetssätt och de tar generellt mer och längre tid. Och många samarbetspartners som tryckerier och formgivare har korttidspermitterat anställda, det är kämpigt för oss alla lite till mans tror jag, säger Jeanette.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Hur vi ska få bokhandeln att bli levande platser, viktiga kulturoaser dit folk går för att handla böcker och bokrelaterat. Vi måste gemensamt se till att varje ort har en bokhandel som är ett kulturellt klappande hjärta. Jag står inte ut med att så viktiga platser läggs ner och försvinner.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– På somrarna är det obligatoriskt att läsa om något – vad som helst – av Fritiof Nilsson Piraten. De böckerna är för mig för evigt förknippade med ledighet och lättja. I sommar tänker jag också ta mig an Karin Smirnoffs böcker om Jana Kippo som jag inte hunnit läsa än, säger Jeanette.

Vi ger Jeanette tillfället att tipsa om tre böcker ur Kira förlags vår- eller sommarutgivning, och i linje med förlagets lokala prägel blir det tre Skånetips: 

ANNONS

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt läsa i sommar?
Södermalm : husen, historien, människorna av Ann Katrin Pihl Atmer, Bonnier Fakta. Ett praktverk som kom i vintras, i fantastiskt utförande. Jag har småbläddrat, men längtar efter att riktigt få grotta ner mig den!


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se