Jeanette Rosengren på Kira Förlag. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Jeanette Rosengren: Vi måste gemensamt se till att varje ort har en bokhandel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kira förlag har några riktigt tuffa månader bakom sig. Men Jeanette Rosengren tänker ändå slappna av lite i sommar med Fritiof Nilsson Piraten.

Malmöförlaget Kira har haft några riktigt tuffa månader under våren, berättar förlagschef Jeanette Rosengren i Boktuggs sommarserie. Hon lyfter också fram bokhandelns överlevnad som en viktig fråga för hela branschen.


ANNONS


– Försäljningen har dippat med 50 procent, men jag ser en försiktig uppgång i slutet av maj. Vad gäller utgivningen så kör vi på som planerat, även om allt arbete har blivit försenat. Då vi försöker undvika fysiska möten så innebär det andra typer av arbetssätt och de tar generellt mer och längre tid. Och många samarbetspartners som tryckerier och formgivare har korttidspermitterat anställda, det är kämpigt för oss alla lite till mans tror jag, säger Jeanette.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Hur vi ska få bokhandeln att bli levande platser, viktiga kulturoaser dit folk går för att handla böcker och bokrelaterat. Vi måste gemensamt se till att varje ort har en bokhandel som är ett kulturellt klappande hjärta. Jag står inte ut med att så viktiga platser läggs ner och försvinner.

ANNONS

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– På somrarna är det obligatoriskt att läsa om något – vad som helst – av Fritiof Nilsson Piraten. De böckerna är för mig för evigt förknippade med ledighet och lättja. I sommar tänker jag också ta mig an Karin Smirnoffs böcker om Jana Kippo som jag inte hunnit läsa än, säger Jeanette.

Vi ger Jeanette tillfället att tipsa om tre böcker ur Kira förlags vår- eller sommarutgivning, och i linje med förlagets lokala prägel blir det tre Skånetips: 

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt läsa i sommar?
Södermalm : husen, historien, människorna av Ann Katrin Pihl Atmer, Bonnier Fakta. Ett praktverk som kom i vintras, i fantastiskt utförande. Jag har småbläddrat, men längtar efter att riktigt få grotta ner mig den!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL