fbpx

Jan Sigurd släpper bok om Fritiof Nilsson Piraten på Kira förlag

Till vänster: Fritiof Nilsson Piraten med Stellan Skarsgård och Reiner Albrecht vid inspelningen av TV-serien Bombi Bitt och jag 1967 (foto: Wikimedia Commons). Till höger: Jan Sigurd (foto: Alva Åberg).

I vår kommer Jan Sigurds bok om Fritiof Nilsson Piratens liv i Malmö. Boken ges ut av Kira förlag och blir ännu ett bidrag till förlagets samling av kulturpersonligheter.

Fritiof Nilsson Piraten brukar kallas den svenska skrönans mästare och är känd bland annat för sin debutbok Bombi Bitt och jag (läs ett längre inlägg om Piraten i Boktuggs julkalender 2018). Under 15 år, från 1957 och till sin död 1972, hade den mytomspunne författaren en lägenhet på Sergels väg 13 B i Malmö. Jan Sigurds kommande bok Kalla min barndom åter blir den första som handlar om denna del i Piratens liv.

– Det är såklart fantastiskt roligt att få ge ut en bok om Piraten, av tidigare Piratenpristagaren Jan Sigurd, säger Jeanette Rosengren på Kira förlag. Han har arbetat med den här boken under många år och det är en kulturgärning av stort mått. Piraten hade en lägenhet och bodde av och till i Malmö under 15 år, något som ingen tidigare skildrat. Jag ser fram emot våren och utgivningen med stor entusiasm!

ANNONS

Jan Sigurd (som själv är malmöit) är musiker och författare med flera böcker i bagaget, däribland Min franska tekopp : om böcker, te och sympati, Paddlaren, Siesta hela veckan, och tre böcker i deckarserien om Leo Colbjörnsen tillsammans med Hans Vennersten. År 2005 belönades han med Piratenpriset och 2013 fick han utmärkelsen Till Evert Taubes minne.

Jeanette Rosengren driver själv Kira förlag vars utgivning har fokus på Malmö och Skåne ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Förlaget har gett ut böcker om bland annat Östen Warnerbring, Anita Ekberg, Kal P Dal och Hasse Kvinnaböske.

– Vi har varit etta på den bollen många gånger. Det är fint och roligt att få uppmärksamma olika kulturpersonligheter på det sättet och på något vis vill jag tro att vi på det sättet gör litteraturvärlden lite roligare. Jag citerar gärna Hasse Alfredson här: ”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande. Det kan vara tungt, men man måste försöka. Om man ger upp och drunknar i sorgen, ökar man världens elände.”

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Så hur går det för förlaget?
– Framförallt är det roligt att jobba med förlaget, säger Jeanette. Man ska veta att varje titel har skrivits i författarens hjärteblod och det är såklart en stor ära att få vara med och ge ut så fina och intressanta böcker som jag får. Sedan är det också så att alla titlar inte går lika bra. Och böcker är bundet kapital. Men på det stora hela taget så är det få förunnat att få jobba med det man tycker är allra roligast. Jag har den möjligheten och jag försöker att tänka på det varje dag!
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny