ANNONS

Sommarserien 2020 – Jeppe Wikström: Vi satte nytt rekord i snabb produktion

Jeppe Wikström, Publisher på Bokförlaget Max Ström. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Max Ström satte nytt rekord i snabb produktion våren 2020 genom en svemesterbok som blev en fullträff med 20 000 sålda ex på några veckor.

Jeppe Wikström är förläggare på Bokförlaget Max Ström och berättar om en blixtproduktion som sattes ihop på blott två månader inför sommarens svemester.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Hur har 2020 hittills varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Det har varit tufft, framför allt under mars och april. Men sedan har vi hämtat hem mycket. Vi satte nytt rekord i snabb produktion genom boken Sverigesommar – 555 fantastiska semestertips runt knuten. Vi såg behovet, inte minst hos vandrarhem och friluftsorganisationer, och på mindre än två månader skrev och producerade vi boken. Vi har fått så många glada och tacksamma tillrop om boken – både från dem som reser i Sverige och från de inom besöksnäringen som kämpar för sin överlevnad. Och vi sålde 20 000 ex på några veckor, säger Jeppe. 

– Sedan har det varit lärorikt att jobba hemifrån i tre månader. Tack vare att vi är ett så sammansvetsat gäng – med ett engagemang som är högre än Eiffeltornet – så har det funkat otroligt bra. Samtidigt känner jag att våra utmaningar är som en västanfläkt jämfört med de heroiska insatser som alla inom vården utfört under våren. Våra problem är ju inte ens i närheten av det allvar och ansvar som präglar deras arbetssituation.

ANNONS

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst? 
– Viktigast är att fortsätta kämpa för att få Gui Minhai fri. Han är förläggare och svensk medborgare som måste friges. Kampen för yttrandefrihet kan inte sluta vid Smygehuk! Vad gäller den svenska bokscenen så behöver vi hjälpa den fysiska bokhandeln att komma igen efter försäljningstappet under coronakrisen, säger Jeppe Wikström. 

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna? 
– Allt möjligt. Men varje sommar återvänder jag till Gillöga av Sven Barthel och Roland Svensson. I övrigt försöker jag komma ikapp med alla böcker som kommit under året. 

Jeppe Wikström tipsar om tre aktuella titlar ur Max Ströms utgivning – kanske för den som har en sen semester i år?

  • Awakening av Elin Berge. ”En intim och poetisk dokumentation av en löst sammansatt väckelserörelse av kvinnor som tror på en återkomst av en gudomlig feminin kraft.”
  • Säg att du älskar mig av Hampus Nessvold. ”En berättelse om det gränsland som kallas att vara ung. Genom korta texter och SMS går sökandet efter den egna identiteten som en röd tråd.”
  • Öarnas mat av Annika Edestrand och Lasse Burell. ”Underbar bok om utflykter i Stockholms skärgård – och samtidigt en riktigt bra kokbok.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har läst i sommar eller tänkt att du måste läsa?
– Jag håller just på med Trubbel, Janne Malmborgs fina bok om Olle Adolphson. Kul, gripande, lärorik, vemodig – en biografi när den är som bäst!


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se