ANNONS

Sommarserien 2020 – Jeppe Wikström: Vi satte nytt rekord i snabb produktion

Jeppe Wikström, Publisher på Bokförlaget Max Ström. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Max Ström satte nytt rekord i snabb produktion våren 2020 genom en svemesterbok som blev en fullträff med 20 000 sålda ex på några veckor.

Jeppe Wikström är förläggare på Bokförlaget Max Ström och berättar om en blixtproduktion som sattes ihop på blott två månader inför sommarens svemester.

Hur har 2020 hittills varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Det har varit tufft, framför allt under mars och april. Men sedan har vi hämtat hem mycket. Vi satte nytt rekord i snabb produktion genom boken Sverigesommar – 555 fantastiska semestertips runt knuten. Vi såg behovet, inte minst hos vandrarhem och friluftsorganisationer, och på mindre än två månader skrev och producerade vi boken. Vi har fått så många glada och tacksamma tillrop om boken – både från dem som reser i Sverige och från de inom besöksnäringen som kämpar för sin överlevnad. Och vi sålde 20 000 ex på några veckor, säger Jeppe. 

– Sedan har det varit lärorikt att jobba hemifrån i tre månader. Tack vare att vi är ett så sammansvetsat gäng – med ett engagemang som är högre än Eiffeltornet – så har det funkat otroligt bra. Samtidigt känner jag att våra utmaningar är som en västanfläkt jämfört med de heroiska insatser som alla inom vården utfört under våren. Våra problem är ju inte ens i närheten av det allvar och ansvar som präglar deras arbetssituation.

ANNONS

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst? 
– Viktigast är att fortsätta kämpa för att få Gui Minhai fri. Han är förläggare och svensk medborgare som måste friges. Kampen för yttrandefrihet kan inte sluta vid Smygehuk! Vad gäller den svenska bokscenen så behöver vi hjälpa den fysiska bokhandeln att komma igen efter försäljningstappet under coronakrisen, säger Jeppe Wikström. 

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna? 
– Allt möjligt. Men varje sommar återvänder jag till Gillöga av Sven Barthel och Roland Svensson. I övrigt försöker jag komma ikapp med alla böcker som kommit under året. 

Jeppe Wikström tipsar om tre aktuella titlar ur Max Ströms utgivning – kanske för den som har en sen semester i år?

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!
  • Awakening av Elin Berge. ”En intim och poetisk dokumentation av en löst sammansatt väckelserörelse av kvinnor som tror på en återkomst av en gudomlig feminin kraft.”
  • Säg att du älskar mig av Hampus Nessvold. ”En berättelse om det gränsland som kallas att vara ung. Genom korta texter och SMS går sökandet efter den egna identiteten som en röd tråd.”
  • Öarnas mat av Annika Edestrand och Lasse Burell. ”Underbar bok om utflykter i Stockholms skärgård – och samtidigt en riktigt bra kokbok.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har läst i sommar eller tänkt att du måste läsa?
– Jag håller just på med Trubbel, Janne Malmborgs fina bok om Olle Adolphson. Kul, gripande, lärorik, vemodig – en biografi när den är som bäst!

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL