ANNONS

Fotobok av Paul Hansen får Publishingprisets Grand Prix 2018 – och Max Ström skrivs in i Hall of Fame

Fotografen Paul Hansen vinner Publishingpriset för sin bok Being There. Foto: Stina Stjernkvist

Publishingpriset belönar Being There av Paul Hansen med sitt Grand Prix Print och instiftar ett Hall of Fame där Max Ström sticker ut med totalt 38 vinster. Här är även en lista på övriga vinnande böcker 2018.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Igår delades Publishingpriset ut till verk inom print, film och webb. Årets Grand Prix i printkategorin går till Being There (Max Ström) av pressfotografen Paul Hansen med motiveringen ”För en unik dokumentation som andas närvaro, ömhet och respekt”. Boken vann också i kategorin Praktverk.

I Being There skildrar Paul Hansen hur det är att arbeta som fotograf i krig och konflikter. Boken innehåller närmare 2000 bilder från hans bevakning av den arabiska våren, av Gaza, Västbanken och av det ”frusna” kriget i Ukraina och Krim, katastrofer i Haiti, kravaller i Kongo, politisk oro i Libanon, utsatthet i Afghanistan och konflikten mellan Israel och Palestina.

ANNONS

Paul Hansen är fotograf och har jobbat på bland annat Expressen, Göteborgs-Tidningen och Dagens Nyheter. Han har tilldelats flera utmärkelser, däribland World Press Photo 2013 och Årets fotograf i Sverige vid åtta tillfällen. 2017 nominerades han till Stora journalistpriset.

Bland övriga vinnare av Publishingpriset 2018 är intressant att uppmärksamma programmet till Umeå Internationella Litteraturfestival, Littfest, som vann i kategorin Tidningsbilagor. I den nya kategorin Fackböcker för barn och unga vann boken Livet på paus som handlar om att få cancer i tonåren (framtagen på uppdrag av Barncancerfonden).

Jeppe Wikström, förläggare på Bokförlaget Max Ström som skrivs in i Publishingprisets Hall of Fame.

Nytt för i år är att Publishingpriset instiftar en Hall of Fame – en samling med de företag som har vunnit Publishingpriset minst tio gånger sedan starten 1990. Hittills gäller det åtta företag, och ett av dem är Bokförlaget Max Ström. Max Ström är det enda förlag som tar sig in på listan och är dessutom det företag som utmärker sig allra mest – med totalt 38 vinster under åren 2000 till 2018, varav fem Grand Prix.

Övriga vinnande böcker

Fackböcker
68 av Henrik Berggren (Max Ström)

Fackböcker för barn och unga
Livet på paus (Spoon på uppdrag av Barncancerfonden,)

Handböcker/läromedel
Fyra bokstäver – en bok för dig som fått en ADHD-diagnos som vuxen (Relevans Strategi & Kommunikation i samarbete med Shire Sweden AB)

Kokböcker
Vår del av världen – Höga Kusten. Ursprung, råvaror och smaker av Steven Ekholm (Magasin Höga Kusten Publishing)

Reportage/berättelser i bokform
Lokala avvikelser kan förekomma – I varje ICA-handlare bor en berättelse (ICA-handlarnas Förbund i samarbete med Open Studio Stockholm)

Verksamhetshistoria i bokform
A&E Design – The Book av Kerstin Wickman (Centrum för Näringslivshistoria)

Här är hela listan över pristagarna.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL