ANNONS

Alla nominerade böcker till Publishingpriset 2020

Publishingprisets statyett. Foto: Publishingpriset

Bland omkring ett dussin nominerade böcker till Publishingpriset sticker Bokförlaget Stolpe ut med fem titlar. Max Ström har dock valt att inte delta i tävlingen i år.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Den som lusläser våra genomdrag av Publishingprisets nomineringar varje höst noterar strax avsaknaden av ett välbekant förlagsnamn i detta sammanhang: Max Ström, som brukar ha flera nominerade titlar varje år och 2018 tog sig in på Publishingprisets Hall of Fame. Anledningen till detta är att de i år valde att inte anmäla några titlar till tävlingen.

– Det är inte så dramatiskt. Vi tyckte kanske att priset har vuxit en hel del de senaste åren med alla kategorier och hundratals nomineringar. Det finns många tävlingar, och vi valde att inte prioritera just Publishingpriset i år. Vi har tagit hem fler vinster i den tävlingen än något annat svenskt företag, så kanske var det också dags för oss att lämna plats för andra, säger Jeppe Wikström, förlagschef.

ANNONS

Ett förlag som särskilt sticker ut i år är Bokförlaget Stolpe, med fem nominerade boktitlar. Bokförlaget Stolpe drivs av Marika Stolpe som för ungefär 25 år sedan grundade Max Ström tillsammans med Jeppe Wikström. Hon slutade som VD på Max Ström för att starta eget förlag i början av 2018 och rekryterade senare samma år två medarbetare från sin gamla arbetsplats. Förlaget har ett nära samarbete med Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål och hade redan förra året en nominering till Publishingpriset.

– Jag är inte överraskad alls att det har gått så bra för Bokförlaget Stolpe, för de gör fantastiskt fina böcker, säger Jeppe Wikström.

Värt att uppmärksamma på boktemat, även om det inte är en bok i sig, är utställningskatalogen till utställningen A book is a book is a book om kinesisk bokdesign på China cultural center hösten 2019 signerad Nina Ulmaja som är nominerad i kategorin kataloger.

ANNONS

Här nedan har vi plockat ut de i Bokinfo registrerade böcker som är nominerade i printkategorierna. För den kompletta listan, besök Publishingprisets hemsida.

Nominerade i kategorin Bildverk

Decadence and decay : from ancient Rome to the present

Decadence and decay : from ancient Rome to the present

Rädslan för att leva i den yttersta av dagar går långt tillbaka i historien. I Decadence and Decay skildrar en grupp framstående internationella forskare hur samhällen över tid har hanterat och tolkat föreställningen om tillbakagång. Läs mer »

Swedish Grace : en bortglömd modernism

Swedish Grace : en bortglömd modernism

Swedish Grace är en term som av samtiden myntades för att beteckna nyklassisk svensk design från 1910- och 1920-talen. Läs mer »
Tapeter genom tiderna : perspektiv från världsarvet Engelsberg bruk

Tapeter genom tiderna : perspektiv från världsarvet Engelsberg bruk

Tapeter har genom århundraden och i olika skepnader varit en av våra viktigaste väggdekorationer. Attityderna till tapeter har skiftat genom tiderna, inte minst under de senaste årtiondena. Idag finns dock ett starkt och växande intresse för tapeter och det historiska bevarandet av byggnader. Läs mer »

Nominerade i kategorin Fackböcker

Augusta Lundin : haute couture på svenska

Augusta Lundin : haute couture på svenska

Första gången mode-Sverige vaknade till medvetande var när Augusta Lundin öppnade sitt modehus vid Brunkebergstorg på 1870-talet. Runt sekelskiftet 1900 ansågs Mamsell Augusta vara modets okrönta drottning. Läs mer »

Hilma af Klint : tidsandans visionär

Hilma af Klint : tidsandans visionär

Hilma af Klints verk har tagit den internationella konstvärlden med storm, mer än hundra år sedan de första verken skapades. Kring det förra sekelskiftet påverkade ockulta religiösa rörelser som teosofi och antroposofi de tidiga modernisterna Kandinsky, Mondrian, Malevich och Hilma af Klint. Läs mer »

How to feel fucking, freaking fabulous : aktivera din woman power

How to feel fucking, freaking fabulous : aktivera din woman power

Malin Ehlin, alias Mrs M the FAB Coach brinner för att ta fram den kvinnliga styrkan hos alla som identifierar sig som kvinna och erbjuder en diamantbeströdd hand att hålla i när du försöker locka fram din inre gudinna.

Mrs M kämpar för att alla kvinnor skall bli tagna på allvar utan att behöva klä ut sig till män. Läs mer »

Minako Masui

Minako Masui

Minako Masui föddes 1940 i Yokohama, Japan. Som ung drömde hon om att komma till Europa och hamnade, av alla platser, i Landskrona 1962 där hon bildade familj. År 1979 flyttade hon till Malmö, där hon vid sidan av att arbeta som cytodiagnostiker började sin konstnärliga utbildning för den legendariska Bertil Lundberg på Grafikskolan Forum (1984–89). Läs mer »
Strindbergs lilla röda : boken om boken och typerna

Strindbergs lilla röda : boken om boken och typerna

»Man köper heldre en vacker bok för en krona än en ful för 50 öre« August Strindberg

 

Den har kallats »Sveriges första moderna roman«. Röda rummet utkom första gången 1879 och väckte omedelbart stor uppmärksamhet. Sedan dess har boken utkommit i över 140 utgåvor, filmatiserats, blivit serieroman och översatts till ett stort antal språk. Läs mer »

Nominerade i kategorin Fackböcker mat & dryck

En drinkhistoria

En drinkhistoria

En drink är så mycket mer än vatten, något bittert, något starkt och något sött. Den är en spegling av sin tid. Av fattigdom, kvinnokamp, förbud, sex, industrialism, konspirationer, och kultur. En bok skapad av fotograf Magnus Torsne tillsammans med Tjoget-grundarna Joel Söderbäck och Andreas Bergman. Texter av Desiré Engström och grafisk form av Håkan Ängquist/Nuet. Läs mer »
Grönsaker A-Ö : recept och bruksanvisning

Grönsaker A-Ö : recept och bruksanvisning

Äntligen kommer vår främsta gröna kock, Paul Svensson, med sin stora bok om grönsaker! Med över 500 recept fördelade på 32 kapitel är det här en riktig grönsaksbibel där du får lära dig allt som är värt att veta om grönsaker och hur du tillagar dem. Läs mer »

Köttälskarens nästan vegetariska kokbok

Köttälskarens nästan vegetariska kokbok

  • Förlag: Mondial
  • Utgiven: 2019-09-13

Konsten att njuta mer av mindre kött!

Vad du lägger på tallriken är ett av de viktigaste beslut du fattar dagligen. För din egen och planetens hälsa, för djuren och för människorna som producerar maten. Men att helt sluta äta kött är för många ett stort steg, och faktum är: Du behöver inte bli vegetarian för att kraftigt minska din köttkonsumtion. Läs mer »

Nominerade i kategorin Fackböcker reportage & berättelser

Japan's past and present

Japan's past and present

Den framstående japanska civilisationen och dess unika kultur representerar ofta en gåta för resten av världen. Efter andra världskriget blev nihonjinronstudier (läran om det japanska) populära; studierna var ett försök att förklara det unika med japansk kultur. Läs mer »

Nominerade i kategorin Handböcker & läromedel

Hem- och konsumentkunskap med Tina och Josse

Hem- och konsumentkunskap med Tina och Josse

Hem- och konsumentkunskap med Tina & Josse är en lättillgänglig elevbok med filmklipp som eleverna når direkt från boken via QR-koder. Störst fokus har boken på allt som rör hemmet, hälsan, miljön och ekonomin. Innehållet i boken balanseras efter de nya kursplanerna. Läs mer »

Somliga står på skakiga ben : en inte helt orolig bok om storytelling och presentationsteknik

Somliga står på skakiga ben : en inte helt orolig bok om storytelling och presentationsteknik

– Blir du nervös när du ska tala inför folk?

– Tycker du att det är obehagligt när alla tittar på dig?

Du är inte ensam. De flesta av oss känner sig obekväma eller rent av rädda i den situationen. I den här boken kan du läsa om vad det beror på och dessutom få hjälp med att överkomma dina rädslor. Läs mer »

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL