Marika Stolpe lämnar Max Ström för att starta eget förlag

Marika Stolpe startar Bokförlaget Stolpe. Foto: Savva Ernst Günther

Max Ströms VD och grundare, Marika Stolpe, väljer att gå vidare för att starta ett nytt förlag, Bokförlaget Stolpe, som kommer fokusera på fackböcker.

Marika Stolpe, VD och förlagschef för Max Ström, har varit med sedan starten 1994 då hon grundade förlaget tillsammans med Jeppe Wikström. Nu väljer hon att gå vidare och starta ett nytt förlag, dels för att hon saknar entreprenörskapet, skriver Svensk Bokhandel.

Max Ström ägs idag av Bonniers och har 12 anställda. Förlaget kommer enligt Marika att fortsätta som tidigare.

– Med Max Ström uppnådde jag mer än vad jag någonsin kunnat hoppas på, säger Marika Stolpe till Boktugg. Jag är oerhört stolt och nöjd över de böcker vi gjort och över de medarbetare, författare, fotografer och formgivare som alla varit med och skapat förlaget. Det har också varit mycket spännande, intressant och roligt att arbeta inom en så professionell organisation som Bonnierförlagen med så många kompetenta personer. Det är en rik erfarenhet som jag med stor tacksamhet och glädje tar med mig till Bokförlaget Stolpe.

Bokförlaget Stolpe kommer att fokusera på facklitteratur, med kanske en lite annorlunda profil än vad Marika arbetade med på Max Ström. På sikt vill Marika även satsa på att ge ut skönlitteratur.

– Jag läser mycket skönlitteratur och har inte någon annan plan för skönlitterär utgivning än att jag gärna ägnar mig åt det också. Men jag har just startat Bokförlaget Stolpe och tar en sak i taget. Jag kommer bygga upp det nya förlaget steg för steg, med framförallt kvalitet som signum.

Från den 1 februari kommer Marika att börja som konsult åt Ax:son Johnsson stiftelsen för allmännyttiga ändamål, där hon ska hjälpa dem att se över sin bokproduktion. I samband med det kommer hon att starta sitt förlag, berättar hon för Svensk Bokhandel.

– Jag ser med spänd förväntan på framtiden. Branschen befinner sig i en stor omvandlingsprocess och den processen kommer Bokförlaget Stolpe också vara en del utav, säger Marika Stolpe till Boktugg.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL