Svenska Publishingpriset 2020 – här är vinnarna från bokbranschen

Bokhandelsgruppens reklamfilm tog hem ett av priserna i filmklassen. Desto fler vinnare hade bokbranschen i printklassen.

Svenska Publishingpriset har nu utsett vinnarbidragen i 27 olika klasser. Bokförlaget Stolpe vann pris i tre klasser, medan Bonnier Fakta fick en Grand Prix och Bokhandelsgruppen fick pris för en reklamfilm.

För en tid sedan berättade vi om alla böcker som nominerats till Svenska Publishingpriset 2020. Idag presenterades vinnarna i de totalt 27 olika kategorierna, och Boktugg har letat igenom de olika klasserna i jakt på vinnare från bokbranschen.

Bokförlaget Stolpe tog hem hela tre priser för sina böcker. Bokformgivaren Nina Ulmaja fick pris för en katalog till en utställning och tidningen Vi Läser prisades för ett specialnummer om finländsk litteratur.

I webbklassen såg vi inte till någon från bokbranschen bland vinnarna – men Akademibokhandeln/Bokus vann pris för en reklamfilm.

Grand Prix Print gick också till ett bokförlag, nämligen Bonnier Fakta (som vann kategorin Fackböcker mat och dryck).

Här är vinnarbidragen med motiveringar och namn på alla inblandade.

Publishingprisets Grand Prix Print

Från kategorin Fackböcker mat och dryck

Grönsaker A–Ö
För typografisk skönhet och träffsäker, genomarbetad form – en stjärna i formbranschens Guide Michelin.
Bonnier Fakta. Paul Svensson (författare), Mikael Engblom (formgivare), Charlie Drevstam (fotograf), Ebba Svennung (textbearbetning). Bonnier Fakta: Eva Kruk (förläggare), Anna Paljak (redaktör), Robert Hedberg (faktor). JK Morris Production (repro). Livonia Print (tryck).

Bildverk

Tapeter genom tiderna – Perspektiv från världsarvet Engelsbergs bruk
För ett kulturarv dokumenterat med ömhet, detaljrikedom och kunskap.
Bokförlaget Stolpe på uppdrag av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Fackböcker

Hilma af Klint – Tidsandans visionär
För en behaglig och tillgänglig skönhetsupplevelse i ord och bild.
Bokförlaget Stolpe på uppdrag av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

Fackböcker mat och dryck

Grönsaker A–Ö
För imponerande matfoto och en personlig och proffsig framställning.
Bonnier Fakta. Paul Svensson (författare), Mikael Engblom (formgivare), Charlie Drevstam (fotograf), Ebba Svennung (textbearbetning). Bonnier Fakta: Eva Kruk (förläggare), Anna Paljak (redaktör), Robert Hedberg (faktor). JK Morris Production (repro). Livonia Print (tryck).

Fackböcker reportage och berättelser

Japan’s past and present
För en makalös framställning i ord och bild. 
Bokförlaget Stolpe på uppdrag av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

Handböcker och läromedel

Jägarskolan. Allt du behöver för att ta jägarexamen.
För ett innehållsrikt och väl presenterat läromedel – mitt i prick!
FRI reklambyrå i Umeå på uppdrag av Svenska Jägareförbundet. Ulf Lindroth (författare). FRI reklambyrå: Anja Sundberg (AD, grafisk formgivare). Hans Larsson, Lennart Molin, Per-Anders Nilsson och Rolf Svensson (illustratörer). Svenska Jägareförbundet: Ulf Johansson (projektansvarig).

Kataloger

ABOOKISABOOKISABOOK
För ett i alla delar imponerande arbete med smakfull typografi och omsorgsfull formgivning.
Katalogen till ABOOKISABOOKISABOOK bokdesignutställning på China Cultural Centre Stockholm. Ulmaja&Co AB: Nina Ulmaja, Rang Li och Hannah Baklien (koncept och design). China Cultural Centre Stockholm: Maria Lundberg (projektledning).

Tidningar populärvetenskap

Vi Läser Finlandssvensk litteratur
För ett initierat och själfullt magasin med tydligt omslag, kreativ inlaga och grafiska finesser.
Vi Media på uppdrag av Svenska litteratursällskapet i Finland.

Verksamhetshistoria

The early synth days
För en kreativ, härligt nördig bok med stabilt formspråk, taktilt omslag och ritningar som blir till konstverk.
Dataton AB i samarbete med DanagårdLitho AB. Dataton AB: Björn Sandlund (skribent, ad, grafisk formgivare), Jacquie McHale Sjödin (textredigering). Newtech: Nevil Bounds (textredigering). DanagårdLitho AB: Susanne Stenmark (projektledare).

Här hittar du alla vinnare i print-klassen 2020 inklusive ett antal tidningar och andra trycksaker.

Varumärkesfilmer

Bokhandelsgruppen – Då har vi gjort vårt jobb
För snyggt filmfoto, stämningsfullt ljus och en väl sammanhållen helhet.
Kojan Film i samarbete med Consid Communication. Kojan Film: Carl Lohman (regissör), Kevin Gullberg (producent), Simon Öster (fotograf). Consid Communication: Ulf Dufwenberg (copywriter). Bokhandelsgruppen: Emma Ljungberg (art director), Cecilia Helsing (marknads- och kommunikationschef).

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.