Fotobok visar nordiskt vardagsliv

Att leva tillsammans med närmare 300 glatt skällande slädhundar är vardagsmat för nioårige Storm Bernlow, i det lilla fångstsamhället Ittoqqortoormiit på Grönlands ostkust. Pressbild: Emma Larsson.

Hur ser nordiskt vardagsliv ut? Det är vad fotografer i ett av Nordens största fotoprojekt har försökt fånga. Boken ”Livet i Norden” visar 200 ögonblicksbilder från de kallare breddgraderna.

Över tusen nordiska fotografer dokumenterade under en vecka i maj 2019 ögonblick ur sin och sina medmänniskors vardag. Tanken var att lyfta fram det som sällan får plats i mediebevakningen. Av tiotusentals fotografier har nu 200 valts ut, och de ingår i fotoboken ”Livet i Norden”.

– Det som först slår en är hur duktiga fotografer vi har. Närheten till naturen är också tydlig, den finns med överallt, även i städerna. Och så måste man konstatera att det är en ganska välmående del av världen där man har tid och råd att ägna sig åt fritidsaktiviteter, säger Jeppe Wikström.

Fotografierna visar exempelvis barn som studsar på studsmattor, grönländska kvinnor som lyfter en kajak, kollegor som lunchar invid Slussenbygget, hemmapappor samt isfiske. Som en klangbotten i dem alla tycker Jeppe Wikström att man ser den tillitskultur Norden har. Här anser 70 procent av invånarna att man kan lita på främlingar, påpekar han.

– Det är ett privilegierat hörn av världen även om det finns en lång rad utmaningar också, som klimatet och migrationen. Och det finns också med i boken, säger han.

Torsdagen den 24 oktober öppnar också en fotoutställning på Fotografiska i Stockholm, med ett urval av bilderna.

Text; Elin Swedenmark/TT

Fakta: ”Livet i Norden”

Bokförlaget Max Ström och stiftelsen Expressions of Humankind bjöd in fotografer att dokumentera nordiskt vardagsliv. De 200 fotografierna i boken valdes ut av en internationell jury.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL