ANNONS

Var tredje svensk vill läsa eller lyssna på deckare under sommaren

Svenskar gillar att läsa eller lyssna på deckare på semestern. Foto: Istock

Streamingtjänsten Nextory har gjort en undersökning inför semesterläsningen. Deckare, gärna skrivna av Sofie Sarenbrant eller Camilla Läckberg, ligger i topp.

25 procent av svenskarna konsumerar mer böcker under sommaren än under resten av året, skriver boktjänsten Nextory i ett pressmeddelande. Allt fler lämnar dessutom pocketboken hemma och tar istället med mobilen och hörlurarna till stranden eller hängmattan för att kunna lyssna på ljudböcker.

I en undersökning bland sina svenska användare (totalt deltog 4 500 personer i studien) har Nextory tagit reda på hur planerna ser ut inför årets semesterläsning.

ANNONS

Deckare toppar listan över sommarens mest populära genre. Så många som 30 procent uppger att de vill läsa eller lyssna på en mordhistoria i sommar. Romaner och feelgood är också populära sommargenrer, medan kategorierna samhälle & politik och serier & humor hamnar längst ner på listan bland Nextorys användare.

Bland de författare som folk gärna vill läsa i sommar ligger Sofie Sarenbrant i topp, följd av Camilla Läckberg och en rad kända namn (en majoritet deckarförfattare).

– Det verkar som att deckardrottningen Sofie Sarenbrant har chans att bli sommarens populäraste författare. Hon toppar vår lista över den författare flest vill läsa eller lyssna på i sommar. Det är roligt att se att Sofie fortsätter briljera och imponera med sitt författarskap, säger Camilla Silfvenius, Head of Content på Nextory i ett pressmeddelande.

Sommarens mest populära genre hos Nextory

1. Deckare
2. Romaner
3. Feelgood & Romance
4. Spänning
5. Sanna historier

Sommarens mest populära författare hos Nextory

1. Sofie Sarenbrant
2. Camilla Läckberg
3. Mari Jungstedt
4. Lars Kepler
5. Emelie Schepp
6. Denise Rudberg
7. Leif GW Persson
8. Fredrik Backman
9. David Lagercrantz
10. Ninni Schulman

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL