ANNONS

Storytel slukar konkurrenten Kitab Sawti – blir dominerande på arabiska ljudböcker

Storytel stärker sitt grepp om marknaden för ljudböcker på arabiska genom köpet av konkurrenten Kitab Sawti. Dubai (bilden) är en del av den marknaden. Foto: iStock. (Personen på bilden har ingen anknytning till artikeln).

Storytel köper den konkurrerande ljudbokstjänsten Kitab Sawti och stärker därmed sin position inom ljudböcker på arabiska. Grundaren Sebastian Bond blir chef för den nya affärsregionen Storytel MENA.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

– Jag är väldigt glad och förväntansfull inför de spännande möjligheter som kombinationen av Storytel och Kitab Sawti kommer att kunna erbjuda arabiska konsumenter, förlag och författare. Online-mediekonsumtionen befinner sig i en boom i Mellanöstern, och det gör också konsumenternas förtroende för digitala produkter och betalningslösningar. Den positiva trenden för ljudböcker som vi ser bland kunder i regionen visar tydligt på stor potential. Och det gör också den kombinerade kunskapen och skickligheten hos Storytels och Kitab Sawtis fantastiska lokala arabiska team, säger Jonas Tellander, VD och grundare av Storytel, i ett pressmeddelande.

Det senast offentliggjorda bokslutet för Kitab Sawti AB är från 2018 då bolaget omsatte 771 tkr och gjorde en förlust på 14,7 Mkr. Enligt Breakit ökade Kitab Sawti omsättningen till 2,4 Mkr under 2019 med ett resultat efter finansiella poster på -27 miljoner kronor. Det skulle ge en samlad förlust sedan starten 2016 på 45,4 Mkr på fyra år. Det kostar att bygga ljudbokstjänster.

ANNONS

Genom förvärvet av Kitab Sawti, som Storytel beskriver som ”en ledande streamingtjänst för ljudböcker i Mellanöstern och den arabisktalande världen” skapar Storytel Arabia och Kitab Sawti ett starkt regionalt erbjudande för produktion och distribution av ljudinnehåll, som ska ”ge konsumenterna tillgång till världens största och rikaste arabiska ljudboksbibliotek”.

Kitab Sawti har förutom en streamingtjänst även produktion av ljudböcker på arabiska och driver ett nätverk som omfattar inspelningsstudior och omkring 100 inläsare i den arabiska regionen. Kitab Sawti grundades 2016 av de svenska entreprenörerna Sebastian Bond och Anton Pollak och har snabbt blivit en respekterad och populär leverantör av ljudböcker och kulturupplevelser i den arabisktalande världen – och därmed också en stark konkurrent till Storytel Arabia, Storytels regionala verksamhet, som lanserades 2017.

Kitab Sawti, som ökade sin årliga försäljning med 79 procent under det första kvartalet 2020 jämfört med motsvarande period förra året, verkar inom kategorierna ljudböcker, underhållning, edutainment, ljudboksproduktion och podcasts.

ANNONS

Företaget förfogar över en katalog med över 2 500 ljudbokstitlar som omfattar mer än 80 procent av bästsäljarna i regionen, inklusive verk som Celestial Bodies av Jokha Alharthi, The Bamboo Stalk av Saud Al Sanousi, The Hunger Games av Suzanne Collins och A Brief History of Time av Stephen Hawking. Storytel Arabias och Kitab Sawtis kombinerade ljudbokskataloger innehåller över 5 000 ljudböcker på arabiska – världens största och rikaste arabiska ljudboksbibliotek.

Värt att notera är alltså hur litet utbudet av ljudböcker fortfarande är på arabiska. Storytel har globalt över 500 000 titlar i sin katalog och uppger att det finns över 50 000 titlar på svenska. Det innebär i sin tur att det krävs mycket stora investeringar för att läsa in och producera ljudböcker för en marknad som däremot är stor sett till antalet invånare.

”Storytel köper ljudbokstjänst av Bonniers”

I samband med förvärvet skapar Storytel en ny geografisk affärsregion, Storytel MENA. Sebastian Bond, grundare och nuvarande VD för Kitab Sawti, kommer att leda Storytels verksamhet i MENA-regionen, som idag består av verksamheterna Storytel Arabia och Kitab Sawti.

– Vi är jättestolta över vad Kitab Sawti och vårt fantastiska team har uppnått i den arabiska regionen. Jag är övertygad om att Storytel, med sin skala, tekniska förmåga, entreprenörsanda och globala erfarenhet, kommer att vara en utmärkt ägare för att ta verksamheten till nästa nivå. Jag ser också fram mot att fortsätta att vara med och driva ljudbokspassionen hos de arabisktalande konsumenterna och att lyfta de unika kvaliteterna som finns hos arabiska författare och förlag, säger Sebastian Bond i samma pressmeddelande.

Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman. Storytel skriver att ”Köpeskillingen kommer inte ha en väsentlig påverkan på Storytel Groups finansiella ställning och kommer erläggas delvis kontant och delvis via en emission av aktier i Storytel AB (publ). Förvärvet väntas slutföras den 10 juli 2020.”

Enligt Breakit var de två grundarna innan affären största ägare i bolaget, tillsammans med Bonnier Ventures och Northzone. Så rubriken på den här artikeln hade kunnat vara ”Storytel köper ljudbokstjänst av Bonniers”. Det är samtidigt lite intressant att inte Bookbeat gör den här affären istället för Storytel. Ljudböcker på arabiska är ju inte heller enbart intressanta i MENA-regionen, de utgör en del av marknaden i alla länder – inklusive Sverige.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL