ANNONS

Ras för fysisk bokhandel – men förflyttning till nätbokhandel ökade förlagens intäkt

Ett stort ras för den fysiska bokhandeln under coronapandemin - men hur påverkas förlagens försäljning? Foto: iStock.

En historisk nedgång (28 %) för fysisk bokhandel och en stor ökning (16,6 %) för nätbokhandel gav en minskad fysisk bokförsäljning med 0,9 %. Boktuggs beräkningar visar dock att förlagens intäkter ökade.

Efter sommaruppehållet återvände Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen med en ny rapport om coronapandemins effekter på den fysiska bokförsäljningen hos olika återförsäljare under vecka 11-32.

Här är några stora punkter i rapporten:

  • Den pågående Coronapandemin har medfört en förflyttning från försäljning i butiksmiljö till internetbokhandel.
  • Försäljning i fysisk bokhandel har minskat med 28 procent under vecka 11-32 2020 jämfört med samma period föregående år. Denna nedgång för fysisk bokhandel saknar motstycke historiskt.
  • I kronor motsvarar nedgången för fysisk bokhandel hittills cirka 115 miljoner kronor.
  • Dagligvaruhandeln har minskat sin försäljning av böcker med cirka 7 miljoner kronor.
  • Internetbokhandeln har i gengäld ökat försäljningen av böcker med 111 miljoner kronor.
  • Den totala försäljningen har minskat med cirka 10 miljoner kronor (-0,9 procent).
ANNONS

Än mer dramatiskt blir det när man tittar på förändringen i volym.

  • Fysisk bokhandel har sålt cirka 1,2 miljoner färre böcker under perioden vecka 11-32 2020 jämfört med samma period året innan. Denna nedgång motsvarar 31,6 procent.
  • Internetbokhandeln har sålt cirka 779 000 böcker.
  • Dagligvaruhandeln har minskat något mer i volym än i kronor, 142 000 färre sålda böcker.
  • Sammantaget har cirka 0,5 miljoner färre böcker sålts under vecka 11-32 2020 jämfört med samma period året innan.

Men digitala böcker då, hur har de påverkats?

”Skälet till att digitala abonnemangstjänster är utelämnade ur denna jämförelse är att de endast lämnar kvartalsrapporter. För närvarande finns bara statistik för första kvartalet. I rapporter och kommentarer till media har de tre största aktörerna uppgett en fortsatt stor försäljningsökning under Coronapandemin”, skriver man i rapporten.

Med andra ord har den totala bokförsäljningen (fysisk och digital sammantaget) ökat rejält. Rapporten speglar dessutom återförsäljarnas perspektiv, inte förlagens.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Förlagen sålde för 59 Mkr mer

Boktugg har med hjälp av siffror från förlagen gjort en överslagsberäkning utifrån genomsnittliga påslag i de olika kanalerna. Denna beräkning visar att trots att försäljningen minskat i kronor har förlagen tjänat mer pengar. Hur är det möjligt? Jo, eftersom nätbokhandlarna har ett lägre påslag än den fysiska bokhandeln.

Vår uppskattning visar att den totala bokförsäljningen från förlagen till återförsäljare ökade från 672 Mkr till 731 Mkr under vecka 11-32 i år jämfört med samma period föregående år. En ökning med 59 Mkr eller 8,8 procent.

Däremot är det givetvis så att detta inte gäller alla förlag och alla genrer. Vissa titlar är mer beroende av fysiska återförsäljare än andra. Dessutom finns det ett bortfall i rapporteringen från fysisk bokhandel, större än bortfallet från nätbokhandel, som skapar en viss osäkerhet både kring den totala minskningen och hur förlagens försäljning påverkats.

Rapportförfattarna tittar även på försäljningen per genre, men påpekar att genrer ”kan vara vanskliga att jämföra under en kortare tidsperiod, särskilt små genrer, eftersom de naturligen varierar stort. Böcker om mat och dryck har ökat med 16,3 procent under perioden, liksom facklitteratur som ökat med 9,7 procent. De genrer som minskat mest procentuellt barnböcker för åldern 3-6 år (motsvarande 13,1 procent), populär facklitteratur (motsvarande 11,3 procent) och barnböcker kategoriserade under ”okänd åldersgrupp” (motsvarande 7,6 procent).”

Det är onekligen synd att man ännu inte kunnat redovisa försäljningen av digitala böcker via streamingtjänster för andra kvartalet 2020. Är det något man vill veta nu är det ju hur digitaliseringen påverkats av coronakrisen. Liksom en mer komplett statistik för första halvåret, jämförbar med tidigare år.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL