ANNONS

Bookbeat fortsätter växa – målet 400 000 användare och 500 Mkr i omsättning 2020

Bookbeat marknadsför sig intensivt under sommaren, bland annat i tunnelbanan. Foto: Pressbild.

Andra kvartalet ökade Bookbeat intäkterna med 82 procent jämfört med samma period 2019. Målet är nu att nå en halv miljard i omsättning för 2020 och 400 000 betalande användare.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

– Ambitionen med BookBeat har hela tiden varit att skapa något som långsiktigt kan anpassa sig till nya tekniska förutsättningar och kundbehov. Den här våren har bygget verkligen testats och tack vare teamets fokuserade arbete har vi uppnått en otrolig tillväxt under en minst sagt utmanande tid för hela världen, säger Niclas Sandin, VD Bookbeat, i ett pressmeddelande.

Under det andra kvartalet 2020 ökade intäkterna med 82 procent i jämförelse med motsvarande period 2019. Kärnmarknaderna Sverige, Finland och Tyskland stod för den huvudsakliga tillväxten. Under kvartalet lade Bookbeat till Danmark och Polen som nya kärnmarknader i samband med att tjänsten översatts samt att rekrytering av lokala team har inletts.

ANNONS

Milstolpen 300 000 betalande användare passerades i april 2020 och efter det har det stora inflödet av nya användare fortsatt. Bookbeats målsättning är över 500 miljoner kronor i intäkter samt att passera 400 000 betalande användare under helåret 2020.

Vad är din känsla kring den svenska marknaden, växer den fortfarande totalt eller börjar det övergå till krig om marknadsandelar på en stabil marknad?
– Vi växer fortfarande bra på den svenska marknaden i absoluta tal nya betalande användare samt intäkter, däremot är den procentuella utvecklingen inte lika hög som tidigare år med anledning av att vi redan hunnit bli rätt stora här. Vår bedömning är att vi löpande tar marknadsandelar genom att växa snabbare än marknaden men att den långt ifrån har växt klart, säger Niclas Sandin.

”Under det andra kvartalet har utvecklingsarbetet fortsatt på BookBeat trots att den nu 80 medarbetare stora organisationen arbetat hemifrån. Förutom att tjänsten översatts till danska och polska har BookBeat även uppdaterat sitt kunderbjudande på den finska marknaden där den nya instegsprodukten BookBeat Basic nu erbjuds för 9.99 euro per månad”, skriver Bookbeat.

ANNONS

På den danska marknaden börjar det bli rejält trångt med aktörer som erbjuder ljudböcker i mobilen. I höst startar Chapter och sedan tidigare har nätbokhandeln Saxo en egen tjänst.

Den danska marknaden har nu snart fler ljudbokstjänster än den svenska – hur många tror du det finns plats för långsiktigt?
– Det har hittills bevisats att så länge tillväxten är hög finns det plats för massa spelare. På sikt när den tillväxten dämpas bör det antalet rimligen minska. Hittills har ingen marknad kommit till den punkten så det är svårt att hänvisa till någon empiri men min bedömning är nog att det på sikt bör bli runt tre spelare det handlar om per marknad, utöver jättar som Audible och Spotify som vi inte riktigt vet vad de kommer att göra.

I juni lanserades som Boktugg tidigare rapporterat tjänsten Bookbeat Insights som gör det möjligt för förlag att se hur många som faktiskt lyssnar eller läser igenom deras böcker.

I syfte att bidra till samhället har även tiotusentals skolelever i Sverige och Finland fått möjlighet att via Bookbeat gratis lyssna på och läsa böcker under det andra kvartalet. Något som givetvis också gjort att många nya människor fått prova på tjänsten.

– Under den här våren har människors ständiga behov av berättelser samt styrkan i ett erbjudande där de finns bara en knapptryckning bort bekräftats. Anledningen till att BookBeat i stark konkurrens på våra olika marknader fått en naturlig plats i över 300 000 människors vardag är att vi ständigt utmanar och utvecklar allt vi gör för att förtjäna användarnas tid. Siktet är nu inställt på att 2020, bara några år in i BookBeats tillväxtresa, passera milstolparna en halv miljard i intäkter och 400 000 betalande användare, säger Niclas Sandin.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL