ANNONS

Gyldendal startar ny streamingtjänst för ljudböcker och eböcker med två danska förlag

Morten Hesseldahl, VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Foto: Robin Skjoldborg

Den digitala danska bokmarknaden blir ännu tuffare. Danmarks största förlag Gyldendal startar tillsammans med Modtryk och Gads förlag nya bolaget Chapter som ska driva en streamingtjänst för ljudböcker och eböcker.

Det är bara några dagar sedan Bonnierägda Bookbeat meddelade att de går in på allvar på den danska marknaden.

Idag kommer beskedet att Danmarks största förlag Gyldendal blir majoritetsägare (65 %) i ett nytt bolag, Chapter A/S som ska driva en ny streamingtjänst för ljudböcker och eböcker. Gads förlag (som funnits sedan 1855) äger 25 % och Modtryk (som ger ut flera svenska författare, exempelvis Tove Alsterdal och Anders de la Motte) äger 10 %.

Lansering av tjänsten kommer att ske under tredje kvartalet 2020.

ANNONS

Gyldendal skriver i ett pressmeddelande att etableringen av Chapter är en långsiktig och strategisk investering på 30-40 miljoner danska kronor som under 2020 och 2021 kommer att påverka förlagets resultat negativt med 15-20 MDKK.

— Den digitala bokmarknaden växer våldsamt och utgör en ständigt stigande andel av den samlade bokmarknaden. Utvecklingen drivs primärt av ljudböcker och parterna bakom Chapter vill med en dansk publicistisk utgångspunkt vara med och prägla denna utveckling som i Danmark annars är kontrollerad av internationella aktörer, säger Gyldendals VD Morten Hesseldahl, i samma pressmeddelande.

Enligt Bogmarkedet lovar Chapter konkurrenskraftiga ersättningar till förlag och författare och plattformen kommer att vara öppen för alla förlag. Dessutom ska de erbjuda tillgång till användardata om lyssnarmönster, vi har tidigare skrivit om den guldgruva Storytel & Co sitter på. (Se även vårt Analysbrev: Big Data & bokbranschen.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Gyldendal skriver samtidigt att de vid årets början hade ett eget kapital på 400 miljoner danska kronor och en soliditet på 47 %. Bolaget menar att de har en betryggande likviditet för att hantera de kortsiktiga utmaningar och långsiktiga affärsmöjligheter som investeringen i Chapter ger uttryck för. Med anledning av coronakrisen kommer de dock inte att släppa några prognoser för 2020 i dagsläget.

På den danska marknaden finns även Politiken som äger nätbokhandeln Saxo som också har en egen streamingtjänst. Samt då de svenska (eller med danska ögon internationella) aktörerna Storytel (som i Danmark heter Mofibo efter köpet av den då största danska ebokstjänsten), Bookbeat och Nextory. Konsolidering väntar kanske?

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL