ANNONS

Gyldendal startar ny streamingtjänst för ljudböcker och eböcker med två danska förlag

Morten Hesseldahl, VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Foto: Robin Skjoldborg

Den digitala danska bokmarknaden blir ännu tuffare. Danmarks största förlag Gyldendal startar tillsammans med Modtryk och Gads förlag nya bolaget Chapter som ska driva en streamingtjänst för ljudböcker och eböcker.

Det är bara några dagar sedan Bonnierägda Bookbeat meddelade att de går in på allvar på den danska marknaden.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Idag kommer beskedet att Danmarks största förlag Gyldendal blir majoritetsägare (65 %) i ett nytt bolag, Chapter A/S som ska driva en ny streamingtjänst för ljudböcker och eböcker. Gads förlag (som funnits sedan 1855) äger 25 % och Modtryk (som ger ut flera svenska författare, exempelvis Tove Alsterdal och Anders de la Motte) äger 10 %.

Lansering av tjänsten kommer att ske under tredje kvartalet 2020.

Gyldendal skriver i ett pressmeddelande att etableringen av Chapter är en långsiktig och strategisk investering på 30-40 miljoner danska kronor som under 2020 och 2021 kommer att påverka förlagets resultat negativt med 15-20 MDKK.

— Den digitala bokmarknaden växer våldsamt och utgör en ständigt stigande andel av den samlade bokmarknaden. Utvecklingen drivs primärt av ljudböcker och parterna bakom Chapter vill med en dansk publicistisk utgångspunkt vara med och prägla denna utveckling som i Danmark annars är kontrollerad av internationella aktörer, säger Gyldendals VD Morten Hesseldahl, i samma pressmeddelande.

ANNONS

Enligt Bogmarkedet lovar Chapter konkurrenskraftiga ersättningar till förlag och författare och plattformen kommer att vara öppen för alla förlag. Dessutom ska de erbjuda tillgång till användardata om lyssnarmönster, vi har tidigare skrivit om den guldgruva Storytel & Co sitter på. (Se även vårt Analysbrev: Big Data & bokbranschen.

Gyldendal skriver samtidigt att de vid årets början hade ett eget kapital på 400 miljoner danska kronor och en soliditet på 47 %. Bolaget menar att de har en betryggande likviditet för att hantera de kortsiktiga utmaningar och långsiktiga affärsmöjligheter som investeringen i Chapter ger uttryck för. Med anledning av coronakrisen kommer de dock inte att släppa några prognoser för 2020 i dagsläget.

På den danska marknaden finns även Politiken som äger nätbokhandeln Saxo som också har en egen streamingtjänst. Samt då de svenska (eller med danska ögon internationella) aktörerna Storytel (som i Danmark heter Mofibo efter köpet av den då största danska ebokstjänsten), Bookbeat och Nextory. Konsolidering väntar kanske?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se