Dorotea Bromberg, förlagschef på Brombergs förlag. Foto: Casia Bromberg. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Dorotea Bromberg: Utmaningen är att få fart på den fysiska bokens försäljning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Osäkerheten på bokmarknaden har fått Brombergs förlag att minska sin höstutgivning. Våren har varit tuff när det gäller all försäljning av pappersböcker.

I Boktuggs sommarserie har turen kommit till Dorotea Bromberg, förlagschef på Brombergs förlag. Vårens och sommarens böcker har utkommit som planerat, men höstens utgivning har minskats. Den största utmaningen inför hösten menar Dorotea handlar om att få igång försäljningen av fysiska böcker igen.

Hur har 2020 hittills varit för er på förlaget?
– Coronavåren har varit tuff för oss när det gäller all försäljning av pappersböcker. Den svaga och osäkra bokmarknaden har fått oss att minska vår höstutgivning. Men årets vår- och sommarutgivning har utkommit som planerat. Vi har jobbat för det mesta på distans. Det har gått fint, även om personliga möten inte alltid går att ersätta med digitala sammankomster. Vår utländska aktivitet har begränsats på grund av coronaläget ute i världen. Svårt att bedöma vad det leder till för vår framtida utgivning, säger Dorotea.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Höstens största utmaning är att få fart på den fysiska bokens försäljning igen. Samt vilka konsekvenser den digitala marknadens expansion kommer att få i Sverige. Det blir även väldigt intressant att följa vad Amazons intåg i Sverige innebär.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Har många fina lässommarminnen. Jag är inte så mycket för att läsa om gamla favoriter. Men jag minns en sommar då tog jag med mig en pocketupplaga av Brott och straff (övers Hans Björkegren, Bonniers) på strandsemester med familjen. Jag hoppades att introducera Fjodor Dostojevskij för min 16-årige son. Det lyckades inte särskilt bra med sonen, som hade annat för sig. I stället blev jag själv okontaktbar i två långa stranddagar: kunde bara inte slita mig från min läsning, fastnade på stranden i timmar efter att familjen begett sig hemåt. Boken tog mig med storm, igen.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Än är sommaren inte slut, och man kan väl aldrig få för många somriga boktips? Här är tre ur Brombergs utgivning, utvalda av Dorotea.

  • Mary Ann Shaffer, Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap, pocket. Översättning av Helena Ridelberg. ”Charmig feelgood-book med fina litterära kvalitéer. I London 1946 funderar den unga författarinnan Juliet Ashton över sin nästa bok. Hon får höra om en ovanlig läsecirkel på Guernsey-öarna och bestämmer sig för att åka dit. En resa som kommer att förändra hennes liv. Finns även som film som i dagarna visas på SvT.”
  • André Aciman, Call me by your name samt uppföljaren Hitta mig. Översättning Inger Johansson. ”Laddad kärleksaffär under en het vibrerande sommar på italienska Rivieran. Magiskt om ung kärlek mellan sjuttonårige Elio och världsvane amerikanen Olivier. Filmatiseringen av boken nominerades till en Oscar för bästa film. Läs boken, se filmen!”
  • Gianfranco Calligarich, Den sista sommaren. Översättning Ida Andersen. ”Den italienska kultboken som tar världen med storm just nu. En förförisk kärlekshistoria om en ung man som försöker leva det ljuva livet i 70-talets Rom. En riktig pärla ingen får missa.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har läst i sommar eller tänkt att du måste läsa?
– Just nu är jag mitt i debutanten Lydia Sandgrens mastodonta Samlade verk (Albert Bonniers förlag). En stor prestation till romanbygge och en fascinerande skildring av Göteborg från 70- och 80-tal fram till idag. Det är bara att gratulera författaren till en sådan lysande start, säger Dorotea.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.