ANNONS

Glada miner på vinnarförlagen dagen efter Augustprisgalan

Dorotea Bromberg, förlagschef på Brombergs förlag. Foto: Casia Bromberg

Det är inte bara författare som kan glädjas åt ett Augustpris, även för förlagen bakom är det en triumf. Vi byter några ord med Anders Teglund och Dorotea Bromberg.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Marit Kapla tilldelas Augustpriset i skönlitterära klassen för sin 800-sidorsroman Osebol som handlar om den värmländska byn med samma namn. Boken är utgiven av Teg Publishing, som sedan 2010 producerar och publicerar böcker, musik, film och poddradio.

Hur är stämningen på förlaget nu dagen efter tillkännagivandet?
– Vi är så himla glada och så stolta att vi inte hittar hem, säger Anders Teglund, en av företagets grundare. 

Att en bok utgiven på Teg Publishing får Augustpriset innebär ”ett enormt erkännande”. 

ANNONS

– Vi har belyst periferier och glesbygd i massa olika former och format, och flera böcker har varit lyrik. Att Osebol belönas med Augustpriset tycker vi glänser över på allt annat vi gjort och gör och kommer fortsätta att göra. 

Hur var det att jobba med boken?
– Det kändes hela tiden som att vi håller på med något enormt. Varje röst man möter i boken känns så värdefull och drabbande. Arbetsprocessen har präglats av noggrannhet och respekt. Marit är enormt noga i alla led, och har hela tiden åkt upp till Osebol för att få alla att godkänna senaste korrekturen. Hennes perspektiv märks i boken, i människornas svar. 

ANNONS
Anders Teglund och Marit Kapla efter Augustnonimeringen. Foto: Ann Ighe

Han berättar om en ”hisnande upplevelse” förra hösten då manuset bara blev tjockare och tjockare. 

– Vi trodde att den skulle bli 400 sidor, men det bara växte. 600, 700, 800 …  När vi läste en version som var 800 sidor kunde man inte ta bort många sidor, och då blev det tydligt: den måste vara så här, något alternativ finns inte, säger han och fortsätter:

– Sedan gillar vi att göra lite extra kring böcker om det går, och det har varit så kul med Osebol för nu är Marit ute på en turné med pianisten Martin Hederos. Såna spinoffer älskar vi, säger Anders.

Osebol kom ut i april 2019 och har än så länge sålt i omkring 3 500 exemplar.

– Mottagandet har varit starkt från första släppdag överallt, berättar Anders. Hon hade många releasefester i olika delar av landet och media var väldigt intresserade av boken. 

Vad har ni för förhoppningar om försäljningen nu, med tanke på priset?
– Vi hoppas att den ska sälja 8 000 exemplar – eller kanske mer! – och bli översatt till flera språk. Vi hoppas också på en fördjupad diskussion i samhället om klyftorna mellan stad och land. 

Även på Brombergs förlag, som har gett ut vinnarboken i barn- och ungdomskategorin Vänta på vind av Oskar Kroon, är det feststämning.

– Stämningen är på topp hos oss idag, berättar Dorotea Bromberg. Det ska ätas tårta och skålas. Blommor skickas till vår stjärna till författare. Oskar Kroon är inte bara en begåvad författare, men också en av våra storfavoriter här på förlaget. Ödmjuk, varm och supercharmig. Det är inte svårt att jubla med honom.

Vad betyder vinsten för Brombergs som förlag?
– Det är stort på alla vis för oss. Det bekräftar att förlaget står för kvalité även när det gäller barnböcker. Och så är den väntade försäljningen förstås. Vi ser fram emot att Vänta på vind blir julklappsboken som alla föräldrar bara måste köpa, säger Dorotea.

Redan efter nomineringen märkte de av en ökad försäljning. Lagom till tillkännagivandet tog hela lagret slut, men nytryck är beställt och väntas inkomma i början av nästa vecka.

Vänta på vind är inte den första boken från Brombergs som har fått Augustpriset. År 1995 vann Flickan som inte ville kyssas av Rose Lagercrantz, även den i barn- och ungdomskategorin. 

Är det ett tecken på att ni är duktiga på barn- och ungdomslitteratur och kanske borde satsa ännu mer på det?
– Vi vill så klart fortsätta med vår barnbokssatsning, även efter August. Men det är för tidigt att säga om vi ökar vår barnbokssatsning från det vi redan planerat. Det viktigaste är att det blir god kvalité även i fortsättningen, säger Dorotea.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL