ANNONS

Oskar Ekström: Viktigast i år är att nå så många som möjligt med Bokmässan Play

Oskar Ekström, programchef, Bokmässan. Foto: Skärmdump från presskonferens/Bokmässan.

Bokmässan Play är en satsning för framtiden som ska leva vidare i någon form även när Bokmässan återigen kan genomföras i fysisk form, menar Oskar Ekström.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

— Svenska Mässan har investerat i en ny permanent studio med bra utrustning som ska underlätta när arrangörer som Bokmässan vill spela in eller livesända, säger Oskar Ekström, programansvarig för Bokmässan, till Boktugg.

— Det här är en framtidssatsning, Bokmässan Play ser vi som ett komplement till den fysiska bokmässan. Sen kommer vi givetvis att vidareutveckla konceptet utifrån de erfarenheter vi får i år.

ANNONS

Seminarieprogrammet har historiskt sett varit det dyraste på Bokmässan för besökarna. I år blir det gratis för alla att ta del av via streamade livesändningar. Att ta betalt var egentligen aldrig aktuellt.

— Vi tog rätt tidigt beslutet att Bokmässan Play skulle vara kostnadsfritt för besökarna. Det är viktigare att nå ut till så många som möjligt, vi ser det som ett sätt att nå nya grupper och i förlängningen nya besökare till den fysiska bokmässan, säger Oskar Ekström.

Tar betalt för extramaterial?

Redan förra året fanns delar av Crimetime som krävde en separat biljett och i år talades det på presskonferensen om Crimetime Plus. Men även det kommer att vara gratis i år.

ANNONS

– Vi tittar på om vi kan göra någon typ av bonusmaterial eller extra produkt som det går att ta betalt för. Men det stora programmet tillgängliggörs gratis både på Bokmässan Play och via våra mediapartners.

Själva programmet är kraftigt nedbantat jämfört med tidigare. Det talades om 2500 medverkande på scener under mässans fyra dagar och i år kommer 440 deltagare att finnas med. Men de siffrorna är inte riktigt jämförbara eftersom tidigare års medverkande omfattar även monterscener.

— Det vi kommer att livesända är motsvarigheten till seminarieprogrammet där vi ifjol hade 325 seminarier och i år blir det knappt hälften (140). Ett vanligt år får vi 1000 förslag på seminarier från förlag och samarbetspartners och sen väljer vi ut runt 300. Skillnaden i år är att vi gått igenom processen två gånger.

För seminarieprogrammet var i stort sett klart då beslutet att ställa in den fysiska delen av mässan togs.

– Vi har använt mycket av det som gjordes i våras. Vi bestämde tidigt att vi skulle satsa svenskt eftersom det dels finns en stark utgivning i höst och dels var väldigt osäkert med internationellt deltagande. Sen har vi som vanligt haft en intensiv dialog med förlagen kring vilka författare de velat lyfta fram samtidigt som vi velat skapa ett brett program som tilltalar många olika målgrupper, säger Oskar Ekström.

Vi har tidigare idag skrivit om upplägget för Bokmässan Play och de olika spår som studiosamtalen fördelats på. Det hela beskrevs vid presskonferensen som ett mini-Netflix.

Föredrar tv-studios framför Zoom

Det internationella deltagandet blir alltså inte så stort. Men hemma i Sverige kommer man att nyttja flera inspelningsstudios. Förutom i Göteborg även i Stockholm och Malmö.

– Eftersom vi inte har någon fysisk publik alls i år är det en logistisk fråga att utgå ifrån var folk bor för att minska resandet.

Mycket fokus (och pengar) läggs på att det verkligen är studiokvalitet på livesändningarna. Det finns arrangemang runtom i världen som valt att förlita sig på Zoom, Skype och andra plattformar för att låta medverkande använda webbkamera.

– Vi har valt att anlita proffsiga produktionsbolag för att åstadkomma något tv-liknande. Spela in med flera kameror och ha bra ljud. Jag tror inte att det hade fungerat att ha en massa zoomsamtal för ett så omfattande program som vi har.

Stort intäktsbortfall för Bokmässan och Göteborg

För Bokmässan är det lätt att räkna ut att det blir ett förlustår. Intäkterna från montrar, entrébiljetter och seminarier försvinner. Även om vissa partners bidrar och även kostnader försvinner är det ett stort intäktsbortfall. Om Bokmässan kan ta del av regeringens stödpaket till kulturen är ännu oklart.

— Det är klart att vi tappar intäkter. Men inte bara vi utan även ett stort antal kulturarbetare som haft uppdrag under mässan liksom många andra inblandade i allt från montrar till olika arrangemang under mässan, säger Oskar Ekström.

Hur många hotellnätter som försvinner för Gothia Towers och andra hotell i Göteborg under veckan vågar han inte gissa. Däremot hoppas han på en mässa nästa år.

– Vi har som vanligt vid den här tiden börjat titta framåt och planera. Vi hoppas förstås på en fysisk bokmässa 2021 där den digitala plattform vi nu bygger blir ett viktigt komplement. Det här blir ett lärandeår, säger Oskar Ekström.

Så framtidens bokmässa blir en hybridmässa, fysisk och online?
– Ja, det kan man nog säga.

Här hittar du programmet till årets bokmässa.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL