En del av teamet bakom årets Bokmässa i Göteborg, eller ska vi säga på internet? Annica Andersson, redaktör skola och bibliotek, Frida Edman, mässansvarig och Oskar Ekström, programchef, Bokmässan. Foto: Karina Ljungdahl.

Så blir den digitala Bokmässan 2020 – överflöd av litterära talk shows i fyra dagar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokmässan Play är platsen där svenska litteraturälskare ska hänga sista helgen i september. 140 studiosamtal ska livesändas med totalt 440 medverkande.

Knappt en månad kvar till Bokmässan och idag presenterades det nya programmet till Bokmässan Play – ett digitalt event för bokälskare i hela Norden. På grund av covid-19 blir det inget fysiskt event även om de medverkande kommer att finnas på plats i någon av de tre studios som Bokmässan kommer att använda i år i Göteborg, Stockholm och Malmö. Plus New York där de få utländska gästerna intervjuas på svenska konsulatet.


ANNONS


Frida Edman inledde presskonferensen (som givetvis direktsändes på Bokmässans hemsida även om den rent fysiskt ägde rum på Fotografiska i Stockholm som blir inspelningsplats för ett stort antal samtal under Bokmässan Play) med att berätta om ett möte hon haft med kulturminister Amanda Lind.

– Jag lyfte vårt behov av att ta del av kulturstöd och pekade på Bokmässans roll. Före och under mässan ger vi ett vanligt år uppdrag åt 400 kulturarbetare men även ljudtekniker, monterarbetare och många andra. Dessutom medverkar över 2500 personer på scen, sa Frida Edman som även lyfte fram Bokmässans betydelse som marknadsplats för förlagen och för litteraturexporten.

ANNONS

– Det är viktigt att låta litteraturpolitik ta mer plats i kulturpolitiken, sa hon.

Så ingen fysisk mässa och det blir alltså egentligen ingen mässa. Även om det heter Bokmässan Play så är mässgolvet inte digitaliserat, det är scenerna som förvandlas till tv-studios. Det ska vara proffsigt, i stort sett allt ska sändas live men även gå att se i efterhand.

Programmet är uppdelat i en bildningshubb och en litteraturfestival. Fokus ligger på svenska författare och årets svenska utgivning, dessutom medverkar från New York bland andra Salman Rushdie, Jonathan Safran Foer och Jacqueline Woodson.

– I en turbulent tid som denna är vi övertygade om att samtal om läsning, litteratur och samhällsutveckling betyder mer än någonsin. Vi har lagt all vår kraft på att stöpa om Bokmässan i en ny form och jag är stolt över att presentera vår nya tjänst Bokmässan Play. Där kan alla ta del av det angelägna och inspirerande program som vi skapat tillsammans med förlag och övriga samarbetspartner, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, i ett pressmeddelande.

– Bokmässans seminarieprogram är en hörnsten i det svenska offentliga samtalet. Att vi nu, genom Bokmässan Play och samarbeten med flera starka mediepartner, kan nå varenda läsande och samhällsintresserade person i hela landet är en fantastisk möjlighet. Årets program lyfter fram den svenska litteraturen och bjuder på djuplodande intervjuer och unika möten mellan stora berättare, debutanter, grävande journalister, forskare, debattörer och många andra. Och så blir vår New York-satsning förstås något alldeles extra, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan, i samma pressmeddelande.

Bokmässan 2020 i korthet:

 • Bokmässan Play
  Årets program på Bokmässan Play är gratis för tittarna och nås via bokmassan.se. Där kan tittarna ta del av alla programpunkter digitalt under mässdagarna. Eftersom sändningarna även går att titta på i efterhand behöver man för första gången inte välja bort något i Bokmässans programutbud. Samtalen direktsänds och spelas in utan närvaro av publik från flera olika studios, bland annat på Svenska Mässan i Göteborg, på Fotografiska i Stockholm, i Malmö och i New York.
 • Digital bokförsäljning
  Det går att köpa böcker på Bokmässan även när den är digital. Från och med den 24 september kan man klicka hem böckerna vid respektive programpunkt på bokmassan.se. Akademibokhandeln och Bokus är i år exklusiva försäljningspartner och erbjuder särskilda mässpriser.
 • Två inriktningar – Bildningshubben och Litteraturfestivalen
  Utifrån årets svenska utgivning har Bokmässan tillsammans med förlag och samarbetspartner skapat ett program som delats upp i två inriktningar med programspår, som streamas parallellt på Bokmässan Play.
 • Bokmässans bildningshubb (24–25 september) riktar sig i huvudsak till lärare, skolpersonal och bibliotekarier, men också till en samhällsintresserad allmänhet. I programspåren Demokratin, Lärandet och Morgondagen sänder Bildningshubben studiosamtal som fördjupar sig i samtidens bildningsfrågor och belyser de mest aktuella frågorna för skola och bibliotek. Här förs bland annat Jason Timbuktu DiakitéMatilda WestermanElaine EksvärdBirgitta Ohlsson och Elin Ek samman i samtalet ”Böcker som ger unga kraft”. I seminariet ”Läsning och bildning” diskuterar representanter från näringsliv och skola skönlitteraturen som verktyg för att stärka människors empatiska förmåga: Björn Ranelid, författare och lärare möter Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan i Stockholm, Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet och Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund. I Bildningshubben ingår också bland annat Lärarscenen samt Digital kultur – talkshowstudion.
 • Bokmässans litteraturfestival (26–27 september) består av sex programspår: Crimetime, Hjärnan, Samtiden, IdéernaLivet och Litterär salong. Litteraturfestivalen bjuder på unika författarintervjuer och kurerade samtal om allt från höglitterär prosa till samtidsfrågor, populärvetenskap, biografier, feelgood och deckare. Här möts stora berättare, grävande journalister, forskare och politiska debattörer. Som exempel kan nämnas Majgull AxelssonAlex SchulmanLina GustafssonGina DirawiMaria GuntherMartin Hägglund och Åsa Linderborg. Litteraturfestivalen bjuder också på en internationell bonus: intervjuer inspelade i New York, med storstjärnorna Jacqueline WoodsonBen LernerJonathan Safran FoerValeria Luiselli och Salman Rushdie.
 • Mediepartner
  Alla programspår har en mediepartner, vilket innebär att programmet även kommer sändas på mediepartnerns plattform. Detta ökar räckvidden för Bokmässans program. Bildningshubbens tre spår sänds i samarbete med UR. Programspåren i Litteraturfestivalen har olika mediepartner: Crimetime (Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad), Hjärnan (Svenska Dagbladet), Samtiden (Göteborgs-Posten), Idéerna (UR), Livet (Expressen kultur) och Litterär salong (Aftonbladet kultur).
 • Årets teman
  Såväl Bildningshubben som Litteraturfestivalen genomsyras av årets teman LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur. LÄS! LÄS! LÄS! lyfter fram språket och läsningen som grundstenar i ett demokratiskt samhälle och bildningens betydelse för individen och samhällsutvecklingen. Det sätter lusten till läsandet i centrum och ger plats för alla former av läsning: med ögon, öron och fingrar. Här utforskas allt från berättandet i text, bild och muntlig form, till läskunnighet, bokcirklar och högläsning. Temat arrangeras i samarbete med Läsrörelsen.

  Digital kultur tar fasta på de gränslösa möjligheter som människan har skapat genom den teknologiska utvecklingen. När det finns fler format att välja mellan kan fler människor, oavsett ålder och fysiska förutsättningar, ta del av olika berättelser och nöjesformer: vi kan läsa utan ögon och spela fotboll utan fötter. Programmet belyser spel, e-sport, lärande, mångfald och inkludering, och vänder sig till såväl föräldrar som lärare och den intresserade allmänheten. Temat arrangeras i samarbete med Dreamhack, Göteborg & Co, Lin Education, Majblomman och Storytel.
 • Sydafrikas medverkan som temaland och hedersgäst 2020 har skjutits upp, men redan i år kan tittarna ta del av landets poesiscen när Globala Torget och Rum för Poesi sänder direkt från Johannesburg under lördag eftermiddag.
 • Scensamtal av externa arrangörer
  Utöver Bokmässans eget program förstärks Bildningshubben och Litteraturfestivalen av scenprogram producerade av BonnierHoops, Folkbildningsscenen (ABF), Forskartorget, Globala Torget, Göteborgs Litteraturhus, Lärarscenen, Rum för poesi, Rum för översättning och Se människan. Samtalen direktsänds från och spelas in på olika platser i Sverige och utomlands.

Bokmässan 2020 arrangeras på Bokmässan Play den 24–27 september. Programmet finns tillgängligt på bokmassan.se från och med den 25 augusti.

Så hur ska då besökarna hantera den digitala Bokmässan 2020? Checka in på ett hotell och fokusera på att se så mycket man orkar? Något som blir intressant att följa är givetvis hur besökare och utställare kommer att resonera inför framtiden. Blir slutsatsen att vi klarar oss utan en fysisk mässa, att vi längtar tillbaka till hur det var förra året eller att det leder fram till en hybridmässa 2021 …?

Förhoppningen är att den digitala formen ska öka räckvidden, att istället för hundra personer som står i en gång på mässgolvet för att lyssna till ett scenprogram ska kanske hundratusentals kunna se och lyssna på det på en skärm nära dig. Om det blir en mobil, surfplatta, laptop eller 65-tums tv-apparat vet vi inte. Det är outforskat territorium, något som fler arrangörer än Bokmässan i Göteborg kommer att utforska de kommande månaderna i väntan på att restriktionerna lyfts.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL