Ett av många studiosamtal som spelades in och visades på Bokmässan Play 2020. Foto: Pressbild.

Bokmässan Play 2020 hade 373 000 visningar torsdag-söndag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Aldrig tidigare har Bokmässans seminarier nått ut till så många, det är slutsatsen man kan dra efter att de 381 programpunkterna haft sammanlagt 373 000 visningar under helgen med Bokmässan Play 2020.

– Årets program har fått fantastisk spridning, de preliminära livesiffrorna är väldigt fina. Våra mediepartners säger också att vi kan räkna med mycket trafik i efterhand. Vi ser att Bokmässan Play kan skapa mervärde för både författare, förlag och andra samarbetspartner. Den ger oss en helt annan möjlighet att nå ut, inte bara under fyra mässdagar utan över tid och bortom geografiska gränser. Nu ser vi fram emot att följa hur mycket programmet fortsätter att spridas under hösten, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan, i ett pressmeddelande.


ANNONS


När pressmeddelandet skickades ut på söndagskvällen hade Bokmässan Play haft över 373 000 visningar.

”Visningssiffran är preliminär och kan komma att justeras då Bokmässans mediepartner levererar slutgiltiga siffror inom ett par dagar. En visning kan också ses av flera personer. Bland annat har bibliotek och kulturhus på flera platser i Sverige visat programmet för sina besökare, särskilda Bokmässan-Play-träffar har arrangerats i hyrda biografsalonger, familj och vänner har tittat tillsammans och programpunkter har sänts från TV-skärmar i bokhandlar och butiker”, skriver Bokmässan.

I snitt 979 visningar per programpunkt

Är det bra eller dåligt? Det finns inget att jämföra med egentligen – förutom möjligen hur många som brukar titta på de fysiska seminarierna på Bokmässan i Göteborg. Och med i genomsnitt 979 visningar per programpunkt så kan vi dra slutsatsen att årets seminarier haft en rekordpublik.

– Det är definitivt så att samtalen når ut till många fler. Det är kanske fyra gånger mer än de fysiska seminarierna på en vanlig mässa, säger Oskar Ekström till Boktugg.

ANNONS

Och då kommer dessutom dessa siffror att öka ännu mer framöver eftersom programmen kan ses fram till 31 december 2020.

– Vi räknar ju också med att det blir mycket efterhandstittning under hösten. Enligt våra mediepartners som har mycket erfarenhet av det så kan vi räkna med bra spridning långt efter evenemanget, säger Oskar Ekström.

Under fyra dagar har Bokmässan tillsammans med förlag och andra samarbetspartner sänt 154 studiosamtal från Fotografiska i Stockholm, Svenska Mässan i Göteborg, Sveriges generalkonsulat i New York och flera andra platser i Sverige och utomlands.

– Vi har haft otroligt kompetent folk från produktionsbolagen som hjälpt oss. Igår fick vi problem och var vi tvungna att skjuta upp ett seminarium med Anders Hansen i en timme, men annars har det varit väldigt lite tekniska problem, säger Oskar Ekström.

Totalt medverkade över 470 författare, forskare, journalister och sakkunniga i Bokmässans egna program. Därutöver förstärktes Bildningshubben den 24-25 september och Litteraturfestivalen den 26-27 september av scenprogram från 10 olika scener. Sammantaget har 381 programpunkter sänts på Bokmässan Play under torsdag-söndag och 846 personer har medverkat i Bokmässans program samt arrangörernas scenprogram.

En utmaning för Bokmässan Play är förstås att det inte är en egen videospelare som exempelvis Netflix eller HBO. Istället har man använt Vimeo och Youtube och videoklippen har istället bäddats in på Bokmässans hemsida. Det har givetvis inneburit en del utmaningar, inte minst när man snabbt ska göra om live-videos till efterhandsvisning. Många klipp börjar med fem-tio minuters väntetid eftersom man rullar igång kamerorna en liten stund innan seminariet ska börja.

– Det är en del finjusteringar vi tittar på såklart, men generellt är vi väldigt nöjda med tekniken, säger Oskar Ekström.


ANNONS


Bokmässan Play är här för att stanna, investeringarna som gjorts i den tekniska plattformen ska man kunna dra nytta av även när den fysiska mässan återvänder.

– Nu hoppas vi kunna vara tillbaka i Göteborg nästa år, planeringen börjar nästa vecka. Men Bokmässan Play kommer vi att fortsätta utveckla. Det har varit fantastiskt roligt att höra om alla initiativ runtom i landet där man visat samtalen från Bokmässan på skolor, bibliotek och till och med i hyrda biografer, säger Oskar.

En utmaning i år var förstås att man tvingades krympa ett redan färdigt program i efterhand. Många författare som var inplanerade för olika seminarier fick se sina programpunkter strukna. Några författare som på detta sätt missade chansen att prata om sin bok blev därför en aning förvånade när vissa författare medverkade i flera olika samtal. Göran Greider och Åsa Linderborg exempelvis fanns med i varsitt samtal om sin bok och dessutom två andra paneler var. Även andra författare medverkade två, tre eller i något fall fem gånger vad Boktugg kunnat se efter lite stickprov.

– I år var det väldigt speciellt när vi hade kommit så långt i planeringen och sedan fick krympa programmet. Det kan hända att någon förekommer flera gånger, men ambitionen har varit att få till ett program med stor bredd, säger Oskar Ekström.

Och innan ni rasar över orättvisan så är det värt att påpeka att det inte alls är ovanligt att författare förekommer på flera olika scener. Tvärtom, om ett förlag betalat resa och hotell för att ta en författare till Göteborg så vill man se till att hen får prata inför så många som möjligt och därför bokas de in på många olika scener. En populär författare kan ha tio seminarier på fyra dagar. Skillnaden är förstås att på en fysisk mässa så är risken att någon ser alla dessa framträdanden minimal – men på en digital Play-tjänst så blir det desto mer tydligt.

En annorlunda Bokmässa är över och till skillnad från ett vanligt år finns det inga montrar som ska rivas. Vid den här tiden på söndagskvällen (klockan nio) brukar de flesta förlag ha packat ner alla sina osålda böcker i kartonger och lastat dem på pallar. Rivningen av montrarna påbörjas och pågår sedan under början av den kommande veckan. I år är det bara några tv-studios som ska plockas ner.

Men för den som vill lyssna till samtal om litteratur finns det nu hundratals program att titta på fram till nyårsafton. Det är också väldigt annorlunda.

De populäraste programpunkterna (räknat i antalet visningar):

Uppdatering: Många har undrat hur Bokmässan definierar en ”visning” och svaret är att de räknar igångsatta strömmar. Bokmässan berättar också att genomsnittlig tittartid är ca 20 min.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …