Bokmässan Play 2020 hade 373 000 visningar torsdag-söndag

Ett av många studiosamtal som spelades in och visades på Bokmässan Play 2020. Foto: Pressbild.

Aldrig tidigare har Bokmässans seminarier nått ut till så många, det är slutsatsen man kan dra efter att de 381 programpunkterna haft sammanlagt 373 000 visningar under helgen med Bokmässan Play 2020.

– Årets program har fått fantastisk spridning, de preliminära livesiffrorna är väldigt fina. Våra mediepartners säger också att vi kan räkna med mycket trafik i efterhand. Vi ser att Bokmässan Play kan skapa mervärde för både författare, förlag och andra samarbetspartner. Den ger oss en helt annan möjlighet att nå ut, inte bara under fyra mässdagar utan över tid och bortom geografiska gränser. Nu ser vi fram emot att följa hur mycket programmet fortsätter att spridas under hösten, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan, i ett pressmeddelande.

När pressmeddelandet skickades ut på söndagskvällen hade Bokmässan Play haft över 373 000 visningar.

”Visningssiffran är preliminär och kan komma att justeras då Bokmässans mediepartner levererar slutgiltiga siffror inom ett par dagar. En visning kan också ses av flera personer. Bland annat har bibliotek och kulturhus på flera platser i Sverige visat programmet för sina besökare, särskilda Bokmässan-Play-träffar har arrangerats i hyrda biografsalonger, familj och vänner har tittat tillsammans och programpunkter har sänts från TV-skärmar i bokhandlar och butiker”, skriver Bokmässan.

I snitt 979 visningar per programpunkt

Är det bra eller dåligt? Det finns inget att jämföra med egentligen – förutom möjligen hur många som brukar titta på de fysiska seminarierna på Bokmässan i Göteborg. Och med i genomsnitt 979 visningar per programpunkt så kan vi dra slutsatsen att årets seminarier haft en rekordpublik.

– Det är definitivt så att samtalen når ut till många fler. Det är kanske fyra gånger mer än de fysiska seminarierna på en vanlig mässa, säger Oskar Ekström till Boktugg.

Och då kommer dessutom dessa siffror att öka ännu mer framöver eftersom programmen kan ses fram till 31 december 2020.

– Vi räknar ju också med att det blir mycket efterhandstittning under hösten. Enligt våra mediepartners som har mycket erfarenhet av det så kan vi räkna med bra spridning långt efter evenemanget, säger Oskar Ekström.

Under fyra dagar har Bokmässan tillsammans med förlag och andra samarbetspartner sänt 154 studiosamtal från Fotografiska i Stockholm, Svenska Mässan i Göteborg, Sveriges generalkonsulat i New York och flera andra platser i Sverige och utomlands.

– Vi har haft otroligt kompetent folk från produktionsbolagen som hjälpt oss. Igår fick vi problem och var vi tvungna att skjuta upp ett seminarium med Anders Hansen i en timme, men annars har det varit väldigt lite tekniska problem, säger Oskar Ekström.

Totalt medverkade över 470 författare, forskare, journalister och sakkunniga i Bokmässans egna program. Därutöver förstärktes Bildningshubben den 24-25 september och Litteraturfestivalen den 26-27 september av scenprogram från 10 olika scener. Sammantaget har 381 programpunkter sänts på Bokmässan Play under torsdag-söndag och 846 personer har medverkat i Bokmässans program samt arrangörernas scenprogram.

En utmaning för Bokmässan Play är förstås att det inte är en egen videospelare som exempelvis Netflix eller HBO. Istället har man använt Vimeo och Youtube och videoklippen har istället bäddats in på Bokmässans hemsida. Det har givetvis inneburit en del utmaningar, inte minst när man snabbt ska göra om live-videos till efterhandsvisning. Många klipp börjar med fem-tio minuters väntetid eftersom man rullar igång kamerorna en liten stund innan seminariet ska börja.

– Det är en del finjusteringar vi tittar på såklart, men generellt är vi väldigt nöjda med tekniken, säger Oskar Ekström.

Bokmässan Play är här för att stanna, investeringarna som gjorts i den tekniska plattformen ska man kunna dra nytta av även när den fysiska mässan återvänder.

– Nu hoppas vi kunna vara tillbaka i Göteborg nästa år, planeringen börjar nästa vecka. Men Bokmässan Play kommer vi att fortsätta utveckla. Det har varit fantastiskt roligt att höra om alla initiativ runtom i landet där man visat samtalen från Bokmässan på skolor, bibliotek och till och med i hyrda biografer, säger Oskar.

En utmaning i år var förstås att man tvingades krympa ett redan färdigt program i efterhand. Många författare som var inplanerade för olika seminarier fick se sina programpunkter strukna. Några författare som på detta sätt missade chansen att prata om sin bok blev därför en aning förvånade när vissa författare medverkade i flera olika samtal. Göran Greider och Åsa Linderborg exempelvis fanns med i varsitt samtal om sin bok och dessutom två andra paneler var. Även andra författare medverkade två, tre eller i något fall fem gånger vad Boktugg kunnat se efter lite stickprov.

– I år var det väldigt speciellt när vi hade kommit så långt i planeringen och sedan fick krympa programmet. Det kan hända att någon förekommer flera gånger, men ambitionen har varit att få till ett program med stor bredd, säger Oskar Ekström.

Och innan ni rasar över orättvisan så är det värt att påpeka att det inte alls är ovanligt att författare förekommer på flera olika scener. Tvärtom, om ett förlag betalat resa och hotell för att ta en författare till Göteborg så vill man se till att hen får prata inför så många som möjligt och därför bokas de in på många olika scener. En populär författare kan ha tio seminarier på fyra dagar. Skillnaden är förstås att på en fysisk mässa så är risken att någon ser alla dessa framträdanden minimal – men på en digital Play-tjänst så blir det desto mer tydligt.

En annorlunda Bokmässa är över och till skillnad från ett vanligt år finns det inga montrar som ska rivas. Vid den här tiden på söndagskvällen (klockan nio) brukar de flesta förlag ha packat ner alla sina osålda böcker i kartonger och lastat dem på pallar. Rivningen av montrarna påbörjas och pågår sedan under början av den kommande veckan. I år är det bara några tv-studios som ska plockas ner.

Men för den som vill lyssna till samtal om litteratur finns det nu hundratals program att titta på fram till nyårsafton. Det är också väldigt annorlunda.

De populäraste programpunkterna (räknat i antalet visningar):

Uppdatering: Många har undrat hur Bokmässan definierar en ”visning” och svaret är att de räknar igångsatta strömmar. Bokmässan berättar också att genomsnittlig tittartid är ca 20 min.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.