ANNONS

Bokmässan 2019, lärarscenen och fullsatt mässgolv. Otänkbart år 2020. Men vad händer 2021? Kommer vi att stanna upp och fråga oss om Bokmässan i sin nuvarande form har spelat ut sin roll - eller saknar alla den så mycket att vi återvänder till traditionella mässor 2021 eller 2022 när pandemin är förbi? Foto: Boktugg.

Hur viktiga är de stora bokmässorna?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Är bokmässor ”en förutsättning för berättelsens fortlevnad och framtid”? Är 2020 ett tillfälligt avbrott för jättemässorna eller en brytpunkt?

I en debattartikel gick Frida Edman (Bokmässan i Göteborg) och Juergen Hoos (Bokmässan i Frankfurt) gemensamt ut och drog en lans för de fysiska bokmässorna. Budskapet var förstås att årets digitala mässor är en parentes och att nästa år hoppas alla att vi är tillbaka till business as usual.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Det är ingen tvekan om att fysiska möten är något annat än digitala videokonferenser. Men frågan som måste ställas är förstås ifall de båda bokmässorna har vågat utmana sig själva, om de använt årets inställda fysiska mässor som en möjlighet att konkurrera med sig själva.

Den som studerar Bokmässan Play ser snabbt att så inte är fallet. Plattformen är byggd som ett komplement som kan fungera lika bra med en fysisk mässa vid sin sida.

Vad hade hänt om frågeställningen i Göteborg och Frankfurt istället hade varit: hur kan vi konkurrera med de fysiska bokmässorna och erbjuda något som är bättre? Den fråga som en annan arrangör hade ställt.

Innovation internt är svårt. Den svenska dagspressen är ett utmärkt exempel på hur illa det kan gå ifall man inte vågar konkurrera med sig själv. Då kommer istället någon annan och stjäl dina platsannonser, bostadsannonser, bilannonser, privatannonser och alla andra sorters annonser med bättre pris och teknik.


ANNONS


Nu är ju inte den svenska marknaden för bokmässor lika lukrativ som exempelvis marknaden för bostadsannonser. Men frågar du förlagen så behövs en konkurrent som erbjuder bättre priser för utställare.

Förlagen har en kluven inställning till Bokmässan i Göteborg. De älskar minglet och alla möten, med kollegor, författare och läsare. Känslan av att befinna sig i en litterär bubbla där alla pratar böcker dygnet runt i flera dagar. Den känslan går inte att återskapa på Bokmässan Play.

Men samtidigt är det krasst så att i stort sett alla utställare på Bokmässan går back på sin medverkan. Det tas på kontot författarvård, marknadsföring och personalfest. En del förlag väljer att inte ställa ut alls för att de inte får ihop kalkylen.

I artikeln studsar jag på en formulering som är lite over the top (min kursivering):
”Bokmässor runt om i världen påminner oss varje år om vikten av litteratur, läsning och det fria ordet. Bokmässor är en förutsättning för berättelsens fortlevnad och framtid. Utan bokmässor, färre förlag och författare. Med färre författare tappar vi läsare. Utan läsare ingen stark demokrati.”

Jo, Bokmässan i Frankfurt har en extremt lång historia och spelade förmodligen en avgörande roll för flera hundra år sedan när det gällde att sprida litteraturen. Men hur fantastiskt kul och inspirerande de här båda bokmässorna hade varit att besöka i år så påverkar deras existens inte överhuvudtaget hur många förlag och författare vi har.

Däremot håller jag med om att vi behöver många författare och förlag för att locka folk att läsa. Konkurrens leder till mångfald. Men vad dessa förlag och författare verkligen behöver är bokmässor som de kan tjäna pengar på.

2020 blir ett märkligt mellanår. Bokmässan Play är en bra nödlösning. Men nu behöver både Göteborg och Frankfurt fundera över hur de ska utveckla sin verksamhet det närmsta decenniet. Nu när digitaliseringen tar fart på allvar. Därför blir det extra spännande att följa spåret Digital kultur senare idag. Eller det kanske blir till att se i efterhand ikväll?

Fotnot: Den här artikeln är hämtad ur fredagens nyhetsbrev (om du inte redan är prenumerant så anmäl dig nedan, det är gratis) och skrevs alltså efter första dagen av Bokmässan.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Varför byggdes det aldrig någon järnväg till Sigtuna?

Det byggdes aldrig någon järnväg mellan Sigtuna och Ängsö – och våra industrisamhällen finns inte längre för de har ersatts av en global by.

Författaren Crister Mattsson bor sedan många år i Sigtuna och har skrivit om flera olika saker.  Även i denna bok har Sigtuna en central roll.

Att järnvägen passerade utanför staden innebar att staden inte utvecklades utan levde kvar i det förgångna. Här finns minnesmärken ända sedan medeltiden och vikingatiden.

Kommunikation har alltid varit den främsta drivkraften för samhällsutveckling,

– Numera lever vi alla i en global by. Den gamla byn har ersatts av den globala, säger han och tillägger:

– Boken är egentligen en filosofisk betraktelse över utvecklingen.

Crister Mattsson bor i Sigtuna. Han har bland annat skrivit böckerna En vägvisare i Sigtuna, och romanen, Det oväntade i Sigtuna.

(...) Läs hela artikeln »