ANNONS

Lös ett chiffer och ta en bok – Lava förlag satsar på kreativ kampanj

Lava förlags kampanj för boken Den Sakkunnige utanför Riksdagshuset. Foto: Samuel Garlöv/JMWGolin

I en annorlunda reklamkampanj har Lava förlag placerat ett kassaskåp med böcker vid Riksdagshuset. Den som löser ett chiffer kan öppna skåpet och ta en bok.

Boken Den Sakkunnige handlar om den okända sidan av Sveriges maktpolitiska historia, och förlaget Lava ville göra en kampanj på samma spår som bokens tema.

– Vi bollade flera olika idéer på temat hemligheter, gåtor och dylikt. Kassaskåpsidén tyckte vi alla passade bäst och den var också genomförbar i Coronatider. Vi kom dock fram till flera riktigt bra uppslag för kommande kampanjer som lämpar sig bättre när restriktioner på event och liknande fasats ut, säger Peter Norrman, vd för förlaget Lava.

ANNONS

Ett antal böcker har låsts in i ett kassaskåp som är placerat i närheten av Riksdagshuset. På skåpet finns ett chiffer som bär på nyckeln till låset. Den som löser chiffret kan ta en bok från skåpet.

Foto: Samuel Garlöv/JMWGolin

– Det var förvånansvärt enkelt att realisera, vi har också haft fantastisk hjälp av vår byråpartner JMWGolin, säger Peter Norrman.

Boken släpptes i januari, hur kommer det sig att ni kör kampanjen först nu?
– Corona kom emellan, men eftersom vår kontakt på byrån verkligen gillar boken så beslutade vi att köra trots allt. Vi räknar med att många kommer att lösa koden och att bilderna som delas online på skåpet ger ytterligare spridning.  

Carl Berg är en pseudonym för en anonym författare och Den Sakkunnige är hans första bok.

– Det är alltid svårt att marknadsföra en författare som valt att skriva under pseudonym, i detta fall hade det inte blivit en bok om inte författaren kunde vara anonym. Det har visat sig att många är säkra på att det är Leif GW Persson som gömmer sig bakom Carl Berg, vilket inte varit negativt för intresset och försäljningen, säger Peter Norrman.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se