Sverige runt skildrat i kriminalromaner: Nu har i princip varenda håla sina egna deckare

Två av många författare som i sina kriminalromaner skildrar Sverige: Stina Jacksons "Silvervägen" utspelar sig i norra Sverige (foto: Jessica Gow/TT). Anders Roslund berättar om brott i Stockholm och världen. (Foto: Marc Femenia/TT)

Henning Mankell flyttade polisromanen från storstaden till Ystad – och startade en trend.
Efter det har i princip varenda liten håla sina deckare, säger experten Kerstin Bergman.
Här är 40 tips på krimförfattare som skildrar Sverige.

Från Henning Mankells Ystad i söder till Åsa Larssons Kiruna i norr – för den som vill upptäcka Sverige genom litteraturen finns gott om porträtteringar av svenska städer i kriminalromaner.

– Svenska deckarförfattare är väldigt duktiga på att skildra miljöer, natur och platser. Det är någonting man kan spåra tillbaka i den svenska litterära traditionen ända tillbaka till de medeltida balladerna, det har varit ett starkt inslag i all svensk litteratur, säger Kerstin Bergman.

Hon är ledamot i Svenska Deckarakademin, redaktör för antologin ”Deckarnas svenska landskap” från 2014 och docent i litteraturvetenskap.

I vissa orter uppstår en turistindustri kring mordgåtorna, till exempel i Camilla Läckbergs Fjällbacka, där flera av hennes böcker utspelar sig. Men det finns också områden där de fiktiva brottsmysterierna lyser med sin frånvaro.

– Man kan säga att det speglar befolkningen, det är färre ju högre upp i Sverige vi kommer och det är jättemånga som utspelar sig i Stockholm, säger Kerstin Bergman.

Ett lokalt perspektiv

En av de som skildrar norra Västerbotten och Norrbotten är Skellefteåfödda Stina Jackson, som numer är bosatt i Denver, USA.

– Det var någonting jag tänkte på när jag började skriva ”Silvervägen”, att jag så gärna ville ha berättelser från de här områdena. Berättartraditionen är ändå stark där uppe, det är konstigt att det inte finns mer, säger hon.

Skrivandet blev också ett sätt för henne att komma tillbaka till de här platserna, om än bara i fantasin, efter flera år utomlands.

– Fördelen är väl att det är ganska mycket skog och mark, långa avstånd mellan människorna och för polisen. Det finns en ödslighet och en ensamhet som inte finns på samma sätt i storstäderna, och som kan vara bra i deckare för att skapa spänning, säger Stina Jackson.

Kerstin Bergman menar att storstadsdeckare ofta fokuserar på nutida brott, medan småstadsdeckare många gånger går tillbaka till det förflutna.

– Ofta är de tydligt förankrade i det lokala. Det kan handla om personliga problem, relationer och våld i hemmet, men också vad som händer med människor när det lokala bruket lägger ned och det inte finns några jobb längre, säger hon.

Flest våldsbrott

Författaren Anders Roslund har valt att placera sin kriminalkommissarie Ewert Grens mitt i Sveriges brottsmecka, på citypolisen i Stockholm. För honom är det viktigt att brotten faktiskt skulle kunna inträffa där på riktigt.

– Jag placerade honom i Stockholm för att i Stockholm sker störst antal brott och med störst variation, säger Anders Roslund, och konstaterar att citypolisen hanterar flest våldsbrott i landet.

Samtidigt vill han ha ett globalt fokus i sina kriminalromaner. Därför får hans litterära figur Piet Hoffman resa runt i olika kriminella nätverk världen över. Narkotikahandeln som börjar i Colombia kommer både att nå Stockholm och Fjällbacka, konstaterar Anders Roslund.

– Brott i dag struntar i gränser, brott är inte längre lokala utan globala. Vapen man skjuter med på en liten ort har kommit över gränsen, säger han.

Text: Sofia Sundström/TT

Boktugg analys: Det finns naturligtvis många fler orter och författare än dem som TT listar på kartan och här nedan. Eftersom vår redaktion ligger i Helsingborg förstår vi såklart inte hur man kunnat utelämna denna stad och deckarförfattare som Stefan Ahnhem och Bodil Mårtensson. Men det finns förstås fler som drabbats av samma öde.

Från Kiruna till Ystad finns det mängder av brottsdrabbade orter i svenska kriminalromaner. Illustration: TT.

Fakta: Deckarförfattare i Sverige

Kiruna – Åsa Larsson

Norrbotten – Stina Jackson

Haparanda – Hans Rosenfeldt

Västerbotten – Åke Axelsson

Jämtland – Kerstin Ekman

Ångermanland – Bo R Holmberg

Härnösand – Annika Sjögren

Sundsvall – Emma Wall, Jonas Moström

Malung – Aino Trosell

Uppsala med omnejd – Kjell Eriksson

Västerås – Thomas Kanger

Kungsör – Christina Granbom

Kumla – Håkan Nesser

Stockholm – Anders Roslund och Börge Hellström, Stieg Trenter

Bromma – Sofie Sarenbrandt

Hammarby – Carin Gerhardsen

Salem – Christoffer Carlsson

Östermalm/Djursholm – Leif GW Persson, Sjöwall/Wahlöö, Denise Rudberg

Sandhamn – Viveca Sten

Strömstad – Gösta Unefäldt

Fjällbacka – Camilla Läckberg

Skövde – Kristina Appelqvist

Motala – Sjöwall/Wahlöö (”Roseanna”)

Norrköping – Emelie Schepp

Linköping – Mons Kallentoft

Göteborg – Åke Edwardson

Oskarshamn – Karin Wahlberg

Stenvik (Djupvik Öland) – Johan Theorin

Öland – Johanna Mo

Gotland – Anna Jansson, Mari Jungstedt

Växjö – Leif GW Persson, Kerstin Danielsson och Roman Voosen

Marbäck, Halmstad – Christoffer Carlsson

Malmö – Kristian Lundberg

Ystad – Henning Mankell

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL