Jörn Lindskog, förläggare Bokförlaget Thorén & Lindskog. Foto: Anja Kapunkt. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Jörn Lindskog: Lyssnandet kan inte ersätta läsandet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Thorén & Lindskog har fått skjuta upp ett par titlar till i höst och Jörn Lindskog uttrycker det som att förlaget ”inte direkt har skurit guld med täljkniv” under våren.

Att rädda den fysiska bokhandeln är av högsta prioritet för bokbranschen, menar Jörn Lindskog som driver förlaget Thorén & Lindskog och är dagens medverkande i Boktuggs sommarserie.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Vi har skjutit på ett par titlar som nu egentligen skulle ha varit ute, men de kommer i höst istället. När det gäller ekonomin, så har vi ju inte direkt skurit guld med täljkniv, men det gör vi ju aldrig, säger Jörn.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Kanske att rädda bokhandeln. Vi behöver bokhandeln, vi behöver det skrivna ordet. Lyssnandet kan inte ersätta läsandet. Aktivt läsande är, menar jag, en förutsättning för intellektuellt och filosofiskt tänkande. Och även för vetenskapligt arbete. Att läsa är en fantastisk sak, en extremt komplicerad process att sätta ihop bokstäver till ord och tankar – och när man väl har knäckt den koden, kan man samtidigt som man utför denna komplicerade process, tänka fritt. Vi behöver alltså fysiska böcker och bokhandeln säljer dessa. Dessutom bidrar bokhandeln till levande stadskärnor, och det vill väl de flesta av oss ha?!

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag brukar försöka läsa någon klassiker, för några år sedan läste jag Joyces Odysseus, en bok jag alltid har varit lite rädd för. Jag hittade den på en basar som Svenska kyrkan hade här i Berlin, det var Warburtons översättning. Fantastisk. Året innan hade jag läst om Max Lundgrens Åshöjden-serie. Också något alldeles speciellt, hur han lyckas skildra ett Sverige i förändring och framtidstro i ungdomsböcker om fotboll. Om ett Sverige som idag inte längre finns, säger Jörn.

Då Thorén & Lindskog inte har haft mycket till utgivning i vår tipsar Jörn istället om tre av förlagets äldre titlar:

  • Mariana Lekys Drömmen om okapin. ”En bok om kärleken som kan övervinna allt – till och med avståndet till Japan. En bok att bli kär i, en bok att älska!”
  • Robert Seethalers Tobakshandlaren. ”Berättelsen om den unge Franz, hans kärlek till Anezka och vänskapen med Sigmund Freud.”
  • Hjärtat av Malin Kivelä. ”En fantastiskt fin finlandssvensk författare som förtjänar en större publik i Sverige. Hjärtat fick svenska Yles litteraturpris 2019.”

– Och som bonus: Marlen Haushofers Väggen. Om du nu inte har läst den, och har du läst den, kan du ju läsa om den, säger Jörn.

Har du tips på någon aktuell bok från något annat förlag som är bra sommarläsning?
– Aktuell är alltid ”Jantelagen”, så jag föreslår Aksel Sandemoses En flykting korsar sitt spår, för att veta varifrån Jantelagen kommer, och vad författaren verkligen vill säga med den. Eller hans Varulven, kanske inte helt nya böcker, men alltid aktuella, tycker jag, säger Jörn.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.