ANNONS

Anna-Karin Palm, Martin Schibbye och Yukiko Duke på Digitala Bokdagar i Dalsland den 25 juli 2020, Åmåls stadshotell. Foto: Bokdagar i Dalsland

Publikrekord för Bokdagar i Dalslands digitala litteraturfestival

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokdagar i Dalsland arrangeras i år i digital form med livesända författarsamtal. Redan efter halva festivalen har de slagit förra årets publikrekord.

Festivalens livesända programpunkter har visats över 4 100 gånger i sociala medier, jämfört med 2019 då festivalen hade 4 000 besökare totalt.

– Vi är förstås överväldigade av responsen, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby i ett pressmeddelande. I våras var vi osäkra på om vi överhuvudtaget skulle pröva en digital lösning. Det kändes så långt ifrån vad Bokdagar har varit i tjugo år: en litterär fest med både författare och publik på plats i samma rum i Dalsland. Vi lyckades efter stor möda vända det till att ändå få hit författarna, men utan publik på plats. Å andra sidan blev det en potentiell världspublik som kan se samtalen när som helst.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

För att genomföra festivalen digitalt sökte Bokdagar i Dalsland finansiellt stöd från sponsorer och besökare.

– Visst är det inte samma sak som att uppleva samtalen och mötena på plats och visst kan man tycka att det inte går att jämföra digitala och livesiffror rakt av. Men vi har nått många nya tittare som annars kanske inte skulle kunnat ta sig till Dalsland och de litterära mötena. Vi vet att fler upptäckt Bokdagarna och Dalsland. Vad gäller nivån på siffrorna kan vi också säga att vi vet att många suttit framför samma skärm och tittat, så i själva verket är den verkliga publiksiffran ännu högre, säger Victor.

Nu laddar man om för två festivaldagar på Tingshuset i Mellerud 28-29 augusti. Och ett inspelat samtal om bortgångna Dalslandsförfattaren Susanne Janssons kommande roman Vintervatten kommer att sändas som inledning på fredagen den 28 augusti.

– Dalslänningarna har i tjugo år varit vårt stöd på alla möjliga vis, besökt våra evenemang och bidragit till att ge våra besökande författare oförglömliga upplevelser när de besökt oss. Det är fantastiskt att det kan fortsätta trots en världsomfattande pandemi, säger Victor Estby.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »