Publikrekord för Bokdagar i Dalslands digitala litteraturfestival

Anna-Karin Palm, Martin Schibbye och Yukiko Duke på Digitala Bokdagar i Dalsland den 25 juli 2020, Åmåls stadshotell. Foto: Bokdagar i Dalsland

Bokdagar i Dalsland arrangeras i år i digital form med livesända författarsamtal. Redan efter halva festivalen har de slagit förra årets publikrekord.

Festivalens livesända programpunkter har visats över 4 100 gånger i sociala medier, jämfört med 2019 då festivalen hade 4 000 besökare totalt.

– Vi är förstås överväldigade av responsen, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby i ett pressmeddelande. I våras var vi osäkra på om vi överhuvudtaget skulle pröva en digital lösning. Det kändes så långt ifrån vad Bokdagar har varit i tjugo år: en litterär fest med både författare och publik på plats i samma rum i Dalsland. Vi lyckades efter stor möda vända det till att ändå få hit författarna, men utan publik på plats. Å andra sidan blev det en potentiell världspublik som kan se samtalen när som helst.

För att genomföra festivalen digitalt sökte Bokdagar i Dalsland finansiellt stöd från sponsorer och besökare.

– Visst är det inte samma sak som att uppleva samtalen och mötena på plats och visst kan man tycka att det inte går att jämföra digitala och livesiffror rakt av. Men vi har nått många nya tittare som annars kanske inte skulle kunnat ta sig till Dalsland och de litterära mötena. Vi vet att fler upptäckt Bokdagarna och Dalsland. Vad gäller nivån på siffrorna kan vi också säga att vi vet att många suttit framför samma skärm och tittat, så i själva verket är den verkliga publiksiffran ännu högre, säger Victor.

Nu laddar man om för två festivaldagar på Tingshuset i Mellerud 28-29 augusti. Och ett inspelat samtal om bortgångna Dalslandsförfattaren Susanne Janssons kommande roman Vintervatten kommer att sändas som inledning på fredagen den 28 augusti.

– Dalslänningarna har i tjugo år varit vårt stöd på alla möjliga vis, besökt våra evenemang och bidragit till att ge våra besökande författare oförglömliga upplevelser när de besökt oss. Det är fantastiskt att det kan fortsätta trots en världsomfattande pandemi, säger Victor Estby.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL