Undersökning om sommarläsning: 8 av 10 läser en tryckt bok i sommar

En tredjedel av svenskarna (27 %) tror att de kommer läsa fler böcker sommaren 2020 än året innan, visar en ny undersökning. Foto: Istock

I en undersökning genomförd av Adlibris i samarbete med Kantar SIFO framkommer att nära 80 procent av svenskarna har läst eller kommer läsa en fysisk bok sommaren 2020.

Läsa böcker är den ultimata sommaraktiviteten, eller? Det verkar många av oss svenskar tycka. Nätbokhandeln Adlibris har gjort en undersökning tillsammans med Kantar SIFO bland 1000 svenskar, och resultaten visar att 8 av 10 personer säger att de har läst eller kommer läsa en fysisk bok i sommar.

Kvinnor har större intresse av att läsa böcker än vad män har, 85 procent av kvinnorna svarar att de ska läsa eller har läst en tryckt bok i sommar jämfört med 67 procent av männen. En tredjedel av svenskarna anger att anledningen till att de vill läsa fysiska böcker är att de är trötta på skärmtittande. 

En stor andel (41 procent) anger att de har som personlig målsättning att läsa fler tryckta böcker i sommar och att de har mer tid för bokläsning jämfört med förra året. I norra Sverige och i Malmöområdet har intresset för att läsa ökat mest jämfört med förra året.

Anledningen till att man läser är främst för underhållningens skull, det menar i alla fall 41 procent. Följt av 24 procent som läser för att ta det lugnt. Intresset är störst för romaner och deckare, särskilt bland män, medan kvinnor generellt sett har ett bredare intresse av olika genrer.

– Det är mycket glädjande att se att den fysiska boken har ett så stort intresse i sommar. I år är det hela 27 procent som anger att de kommer läsa fler fysiska böcker i sommar jämfört med förra sommaren. Det som framförallt stack ut i den här undersökningen är att åldersgruppen 18-35 har ett ökat intresse för att läsa en fysisk bok, det är väldigt kul och vi hoppas på att den trenden håller i sig, säger Jonas Karlén, vd på Adlibris, i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL