ANNONS

Sommarserien 2020 – Claes Ericson: Det har varit vårt bästa andra kvartal hittills

Claes Ericson, förlagschef Bookmark förlag. Foto: Privat. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Bookmark förlag har ett gott halvår bakom sig, tack vare en ökad utgivning och en lyckad lansering av Sarenbrants senaste. Förlagschef Claes Ericson är nöjd.

Vi rullar in i den sista sommarmånadens första vecka med full fart. Idag får Claes Ericson ge oss en inblick i läget på Bookmark – som ser ljusare ut än för många andra vi har läst om den här sommaren i Boktuggs sommarserie.

Hur har 2020 hittills varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Det har faktiskt varit ett riktigt bra halvår för Bookmark. Efter ett första kvartal som legat lite under förra årets har det andra varit vårt bästa hittills, och omsättningen är i princip på samma nivå som för ett år sedan. Två orsaker är att vi ökat vår utgivning litegrann och att det har gått så bra med lanseringen för Sofie Sarenbrants bok Mytomanen. Vi har i hög grad ställt om till att arbeta hemifrån med redaktionsmöten på kontoret varannan måndag, men vi har inte ändrat några utgivningsdatum. Vi ser med tillförsikt an den kommande hösten, där förlaget tar ett stort kliv framåt, säger Claes.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Det är förstås hur man ska hantera den pågående situationen med de förändrade samhälls- och konsumtionsmönstren som vi ser under 2020. Å ena sidan defensivt för att parera den skiftande efterfrågan och planera produktion och distribution, men också proaktivt genom att se vilka möjligheter som uppstår.

ANNONS

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– När jag funderar på läsminnen söker jag först i barndomen, och visst hittar man maratonläsningar av Jules Verne och andra ungdomsböcker i hyrda sommarstugor i slutet av 80-talet, men det som dyker upp först och starkast är de senaste årens senaste slutläsningar av hösttitlar. Jag tänker på Alex Schulmans Bränn alla mina brev på en alptopp i Schweiz, Pascal Engmans Råttkungen på en strand i Skåne och nu senast Frida Boisens Berätta aldrig det här i en liten stuga i skärgården för ett par veckor sedan. Det har verkligen varit njutningsfulla läsupplevelser, säger Claes.

Vilka böcker vill du tipsa om ur Bookmarks aktuella utgivning?
– Ur Bookmarks utgivning första halvåret finns det några böcker som vi gärna skulle vilja lyfta fram särskilt. Jag skulle vilja rekommendera den fantastiska och helt unika musikdokumentären över det fiktiva rockbandet Daisy Jones & The Six. Kommer för övrigt nu under sommaren som vår största ljudbokssatsning någonsin. I dessa tider får vi ett härligt gensvar för Relationsbibeln – För er som vill hålla ihop länge av Klara Doktorow och Veronika Palm, som verkar göra mycket för att stärka ansträngda förhållanden. Sist men inte minst gav vi precis ut vår nionde bok i serien Små människor, stora drömmar om Greta Thunberg, en vackert illustrerad introduktion till hennes arbete för klimatet, där hela vinsten från all försäljning går till klimatfrämjande aktiviteter.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har läst i sommar eller tänkt att du måste läsa?
– Jag har själv just läst den lysande romanen Samlade verk av Lydia Sandgren, som golvade mig, och tillsammans med min dotter den rafflande berättelsen Mördarens apa av Jakob Wegelius. Jag har precis börjat med Familjen av Johanna Bäckström Lerneby, otroligt välskriven, säger Claes.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL