Jenny Fagerlund till Bookmark med nya feelgoodserien Gärdet

Jenny Fagerlund byter förlag i samband med den nya Gärdet-serien. Bild: Kajsa Göransson

Jenny Fagerlund släpper i vår den första delen i en feelgoodserie som utspelar sig på hennes hemmaplan, Gärdet i Stockholm. Stadsdelen utgör fonden till böckerna som i varje del följer olika personers historier med de utmaningar, insikter och hemligheter som utgör livet. Serien blir Bookmarks första svenska feelgoodsatsning.

Efter åtta fristående romaner och, tillsammans med Caroline Säfstrand, en fackbok om att skriva just feelgood får Jenny Fagerlund utlopp för en idé hon haft länge. En serie feelgoodromaner som utspelar sig på Gärdet i Stockholm, där hon också bor. Råmanus till den första delen som släpps i maj är klart och än så länge finns planer till ytterligare två delar, där även den andra är påbörjad.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

I den första delen, En hemlighet för mycket, får läsaren följa Anna som har levt ett härligt liv på Strandvägen. När boken börjar har hennes sambo gått bort några månader tidigare och hon får veta att hela deras liv varit baserat på en lögn. Det finns inga pengar, allt är belånat och han har lurat av henne hennes sparpengar och sommarstuga. Anna tvingas börja om på nytt, lösa situationen han har försatt henne i och där spelar en butikslokal på Gärdet en stor roll, liksom de personer hon lär känna i huset.

Huvudkaraktärerna kommer att vara olika i varje bok, och det finns en tanke med det. Ett löfte till läsaren är att feelgoodromaner har ett hoppfullt slut, och även om Jenny efter varje bok fått önskemål om en fortsättning har hon varit tveksam.

– När jag skriver har jag känt att jag inte vill trassla till det ännu mer för huvudkaraktärerna, nu när de äntligen nått insikt och det börjar gå bra för dem. Det är också därför jag har valt att ha olika huvudkaraktärer i min nya serie.

Men karaktärerna kommer inte att vara helt olika genom böckerna. Bikaraktärer följer genom serien och huvudkaraktärer från en bok kan skymta förbi i andra. Även om varje bok har sitt eget tema kommer en gemensam tråd att löpa genom serien. En annan konstant är miljön som spelar en stor roll i serien. Böckerna utspelar sig på Gärdet, mer specifikt på Erik Dahlbergsgatan. Den som känner till Gärdet kommer definitivt att känna igen både promenadvägar, fik och hus.

– Miljöerna är jätteviktiga i mina böcker och att då få lyfta mina hemkvarter och flera av de platser som jag rör mig i dagligen känns väldigt kul.

Jenny Fagerlund brukar skriva ett kort synopsis inför manusarbetet. Planeringen har dock blivit lite mer ingående för varje bok, men inte till den grad att hon känner sig fastlåst i skrivandet. Att skriva en serie kräver ett annat sätt att tänka.

– Det har varit mycket mer utmanande, måste jag säga, att få med sig hela tänket. Att man inte bara kan tänka en bok utan att man måste tänka ”hur ska det vara för de här karaktärerna i tredje boken?”. Det är väldigt lustfyllt, det är nog bland det roligaste projektet jag har hållit på med. I vanliga fall skriver man en bok och så väntar man, och så skriver man nästa. Men här går ju allt in i vartannat, så nu är jag så sugen på att skriva vidare med alla karaktärer och lära känna de nya huvudkaraktärerna.

De senaste sju romanerna har Jenny Fagerlund gett ut på Norstedts, men Gärdetböckerna kommer att ges ut av Bookmark. Inget dramatiskt beslut, säger Jenny, utan en nystart inför ett nytt projekt.

– Det har varit ett fantastiskt samarbete med Norstedts, men det kändes ganska naturligt när jag skulle göra den här serien att byta. Jag ser det som att byta jobb, och det tror jag att alla behöver göra ibland.

Jenny Fagerlund är Bookmarks första satsning på en svensk feelgoodförfattare.

– Jag är imponerad av hur Bookmark arbetar med sina författarskap. Deras energi och driv passar mig väldigt bra och det känns otroligt spännande och kul att göra den nya serien tillsammans.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.