Co_Made ny delägare i Bookmark förlag – medgrundare säljer

Claes Ericson, VD Bookmark förlag, tillsammans med författaren Sofie Sarenbrant på 10-årsjubileumsfesten 2022, veckan före hennes egen releasefest. Foto: Linda Eliasson.

Bookmark får en ny delägare. Co_Made investerar med ambitionen att möjliggöra samarbeten kring att skapa och tillgängliggöra innehåll i flera format. Samtidigt säljer medgrundaren Fredrik Gustafsson sina aktier.

– Det här känns otroligt spännande. Jag tror att Bookmark kommer att ha stor nytta av hur Co_Made arbetar på ett progressivt och innovativt sätt. Jag ser personligen mycket fram emot att arbeta vidare med de strategiska projekt som vi redan har identifierat, för att få Bookmark att växa och utvecklas på bästa sätt, säger Bookmarks förlagschef Claes Ericson, i ett pressmeddelande.

Co_Made äger olika verksamheter inom medieproduktion och -distribution. Investeringsbolaget intresserade sig under 2023 för Bookmark som kreatör av starka berättelser. Intresset var ömsesidigt och diskussioner om visionen att skapa och nå ut med unikt innehåll resulterade i ett strategiskt delägarskap.

”Detta är en nyckelinvestering för oss. Bookmark har haft en fantastisk fingertoppskänsla i att skapa ikoniska titlar, såväl kommersiella som litterära. Där finns en kunskap och ett arbetssätt som vi vill se mer av. Vi ser stor potential att gemensamt utforska möjligheter till multimediala expansioner där det finns intresse, säger Edward Lindqvist, Head of Investments på Co_Made i samma pressmeddelande.

Samtidigt kände Fredrik Gustafsson, medgrundare i Bookmark, att tidpunkten var rätt för honom att rikta sitt engagemang till andra verksamheter. Han har sålt sitt innehav genom transaktionen.

– Bookmark är en skimrande diamant. Dessa tolv år har varit en fantastisk resa, och jag är väldigt stolt över att se vad förlaget har utvecklats till och är samtidigt tacksam över att ha fått vara delaktig i att skapa de här framgångarna. Jag önskar hela teamet fortsatt lycka till och ser framför allt fram emot att fortsätta arbetet som ordförande i förlaget, säger Fredrik Gustafsson som dock fortsätter arbeta som ordförande i förlagets styrelse.

Efter transaktionen har Bookmark Förlag fyra delägare. Förutom Claes Ericson (som samtidigt förvärvar aktier som ger en majoritetsandel) och Co_Made, är 41:an Invest fortsatt delägare tillsammans med förlagets litterära chef Ebba Barrett Bandh.

Bookmark förlag hade 2022 en omsättning på 59,8 Mkr (60,1) med ett rörelseresultat på 3,9 (6,0) Mkr.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,