Lina Bengtsdotter till Bookmark förlag med ny deckarserie

Författaren Lina Bengtsdotter. Foto: Kajsa Göransson.

Våren 2024 släpper Lina Bengtsdotter den första boken i en ny deckarserie, Korpen, med kriminalinspektör Sakka Pienni i huvudrollen. I samband med det byter hon förlag från Forum till Bookmark.

– Vi är ytterst glada över att få arbeta med Lina Bengtsdotter och hennes deckarserie. Bengtsdotters fascination för psykologi, brott och det skrivna ordet vibrerar i varje mening, säger förläggare Stephanie Demmler på Bookmark Förlag i ett pressmeddelande.

Lina Bengtsdotter debuterade 2017 med Annabelle, som tilldelades Crimetime Specsavers Award för bästa deckardebut. Rättigheterna till boken såldes till över tjugo länder. Uppföljarna i Charlie Lager-serien –Francesca och Beatrice – fick också ett mycket fint mottagande.

Samtliga böcker utspelar sig i Gullspång, där Lina Bengtsdotter växte upp. 2022 släpptes den fristående spänningsromanen Lågorna. Vid sidan av författarskapet arbetar Lina Bengtsdotter även som lärare i svenska och psykologi.

Hennes tidigare böcker är utgivna på Bonnierägda Forum, men när hon nu inleder en ny deckarserie gör hon det alltså på Bookmark förlag. I Korpen konfronteras kriminalinspektör Sakka Pienni med ett mordfall i en av Sveriges rikaste förorter samtidigt som hon kämpar med sin psykiska hälsa och hemsökande minnen.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

En vårnatt hittas en nybliven ung mamma mördad i sitt hem på Strandvägen i Djursholm. Parallellt med fallet, som snart växer och kräver fler offer, kämpar Sakka Pienni med sin bipolära sjukdom, sitt barndomstrauma och sina relationer. Snart är hennes största rädsla inte bara att förlora mördaren ur sikte, utan något som är ännu värre: att förlora sig själv. 

– I min nya serie möter Sápmi storstaden samtidigt som jag letar mig in i det mänskliga psykets mörkaste vrår. Jag hoppas att läsarna ska älska att få följa med på Sakka Piennis resa, både den yttre – och den inre, säger Lina Bengtsdotter.

Det var när Lina Bengtsdotter började utforska det samiska arvet på sin fars sida som hon fick inspiration till en ny huvudkaraktär och serie. Korpen, den första boken i serien, släpps i mitten av maj 2024. 

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.