ANNONS

Årets upplaga av Bokdagar i Dalsland blir ett digitalt arrangemang. Det är den 20:e festivalen i ordningen. Arkivbild: Basel Khalas.

Litteraturfestival i Dalsland firar 20 år med Digitala Bokdagar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Litteraturfestivalen Bokdagar i Dalsland fyller 20 år, och slår på stort med dubbla festivaler i två olika städer. Coronapandemin gör dock att allt firande får ske digitalt.

Bokdagar i Dalsland arrangerades för första gången år 2000, då i dalsländska Mellerud. Sedan dess har festivalen flyttat till Åmål och man har även hunnit utöka verksamheten med en novellfestival, återkommande författarkvällar och skrivarkurser.

När man nu fyller 20 år firar man dubbelt upp, och arrangerar två festivaler – i både Åmål och Mellerud.

– Det känns väldigt kul att få komma tillbaka till Mellerud efter 20 år. Det är ett sätt för oss att visa att vi är hela Dalslands litteraturfestival, säger verksamhetsledaren Victor Estby.

Senaste upplagan av Bokdagar i Dalsland lockade 4 000 besökare. Det, menar arrangörerna, är en imponerande siffra i ett landskap med totalt 50 000 invånare.

Stort litteraturintresse

Enligt Victor Estby har intresset för festivalen och den löpande verksamheten under året ökat markant under de senaste åren.

– Vi har ökat volontärgruppen från 15 till 50 personer bara i år. Det känns som att litteraturintresset i Dalsland är stort. Vi märker det också på hur många som kommer på våra författarkvällar och hur många som lånar ur våra bokskåp.

Bland de författare som medverkar på årets Bokdagar finns Morgan Larsson, Stina Ekblad, Saga Becker och Johan Hilton.

Digital festival

Som så många andra kulturevenemang tvingades Bokdagar i Dalsland tänka om när coronapandemin bröt ut i våras. Men istället för att blåsa av arrangemanget helt, tog man beslutet att ställa om till en digital festival.

– Det känns nervöst eftersom vi aldrig gjort det förut, men det känns också spännande och roligt att prova det här nya.

TT: Men blir det verkligen samma sak att inte kunna samlas på samma plats?
– Det går så klart inte att jämföra. Att folk kommer hit, träffas och tar del av festivalen tillsammans är självklart en mycket större upplevelse. Men en positiv sida kan vara att fler förhoppningsvis kan ta del av programmet på distans och få upp ögonen för Dalsland och vår verksamhet, säger Victor Estby.

Text: Elina Perdahl/TT

Fakta: Digitala Bokdagar i Dalsland

Den digitala versionen av Bokdagar i Dalsland arrangeras 24-25 juli, med direktsända aktiviteter från Åmåls Stadshotell.

Festivalen fortsätter 28-29 augusti, då man sänder direktsänt från tingshuset i Mellerud.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!


❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »