Litteraturfestival i Dalsland firar 20 år med Digitala Bokdagar

Årets upplaga av Bokdagar i Dalsland blir ett digitalt arrangemang. Det är den 20:e festivalen i ordningen. Arkivbild: Basel Khalas.

Litteraturfestivalen Bokdagar i Dalsland fyller 20 år, och slår på stort med dubbla festivaler i två olika städer. Coronapandemin gör dock att allt firande får ske digitalt.

Bokdagar i Dalsland arrangerades för första gången år 2000, då i dalsländska Mellerud. Sedan dess har festivalen flyttat till Åmål och man har även hunnit utöka verksamheten med en novellfestival, återkommande författarkvällar och skrivarkurser.

När man nu fyller 20 år firar man dubbelt upp, och arrangerar två festivaler – i både Åmål och Mellerud.

– Det känns väldigt kul att få komma tillbaka till Mellerud efter 20 år. Det är ett sätt för oss att visa att vi är hela Dalslands litteraturfestival, säger verksamhetsledaren Victor Estby.

Senaste upplagan av Bokdagar i Dalsland lockade 4 000 besökare. Det, menar arrangörerna, är en imponerande siffra i ett landskap med totalt 50 000 invånare.

Stort litteraturintresse

Enligt Victor Estby har intresset för festivalen och den löpande verksamheten under året ökat markant under de senaste åren.

– Vi har ökat volontärgruppen från 15 till 50 personer bara i år. Det känns som att litteraturintresset i Dalsland är stort. Vi märker det också på hur många som kommer på våra författarkvällar och hur många som lånar ur våra bokskåp.

Bland de författare som medverkar på årets Bokdagar finns Morgan Larsson, Stina Ekblad, Saga Becker och Johan Hilton.

Digital festival

Som så många andra kulturevenemang tvingades Bokdagar i Dalsland tänka om när coronapandemin bröt ut i våras. Men istället för att blåsa av arrangemanget helt, tog man beslutet att ställa om till en digital festival.

– Det känns nervöst eftersom vi aldrig gjort det förut, men det känns också spännande och roligt att prova det här nya.

TT: Men blir det verkligen samma sak att inte kunna samlas på samma plats?
– Det går så klart inte att jämföra. Att folk kommer hit, träffas och tar del av festivalen tillsammans är självklart en mycket större upplevelse. Men en positiv sida kan vara att fler förhoppningsvis kan ta del av programmet på distans och få upp ögonen för Dalsland och vår verksamhet, säger Victor Estby.

Text: Elina Perdahl/TT

Fakta: Digitala Bokdagar i Dalsland

Den digitala versionen av Bokdagar i Dalsland arrangeras 24-25 juli, med direktsända aktiviteter från Åmåls Stadshotell.

Festivalen fortsätter 28-29 augusti, då man sänder direktsänt från tingshuset i Mellerud.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL