Amazonrobot på ett av ehandelsjättens lager. Kommer Amazon att öppna ett lager i Sverige eller blir det leveranser från Tyskland inledningsvis? Det enda Amazon bekräftat är att de kommer att lansera en svensk sajt och att arbetet påbörjats. Foto: Pressbild/Amazon.

Amazon bekräftar officiellt: Lanseringen i Sverige har inletts

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Efter helgens läcka går nu Amazon ut i ett pressmeddelande och bekräftar officiellt att de förbereder en lansering i Sverige – fortfarande utan datum.

Som Boktugg tidigare kunnat berätta råkade Amazon exponera en nästan färdig Amazon.se-sida och därmed visa att de tänker lansera en helt svensk sajt. Kanske var det därför Amazon idag gick ut i ett pressmeddelande och bekräftade sina planer för Sverige.

– Amazon har varit tillgängligt för svenska konsumenter och företag genom våra olika europeiska hemsidor under flera år, men nästa steg är att introducera ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige och det är det vi planerar att göra nu, säger Alex Ootes, Vice President EU Expansion på Amazon, i ett pressmeddelande som citeras av ett flertal medier.

– Vi är optimistiska inför att vi, genom att fokusera på de saker vi tror att kunderna kommer att lägga störst vikt vid – låga priser, stort utbud och snabba leveranser – på sikt kommer att kunna vinna de svenska kundernas förtroende, tillägger han.


ANNONS


Men när öppnar då Amazon, undrar alla. Och vilka produkter kommer att finnas i sortimentet från start?

– Vi har i dagsläget ingen ytterligare information, utöver det som står i pressmeddelandet. Vi kommer att berätta mer när vi är närmare lansering, säger Nick Caplin, talesperson på Amazon EU, till nyhetssajten Ehandel.

När det gäller böcker kan Amazon i princip sätta igång och sälja böcker redan imorgon eftersom de har ett avtal med Bokinfo och tillgång till svensk information om alla böcker. Vad de saknar är avtal med förlagen – om rabatter. Samt en logistikpartner i Sverige – för de vill knappast köra ner alla böcker till Tyskland från de stora svenska lagren i Falun, Hofors och Rosersberg och sedan skicka dem till Sverige igen. Eller?

Eftersom förlagen som kontaktats av Amazon har tvingats skriva på sekretessavtal och därför är uppgifterna om vilka krav ehandelsjätten egentligen ställer knapphändiga, enligt SvB. Men det talas om att de vill ha fraktfritt och full returrätt, vilket få förlag är intresserade av. För några år sedan talades det även om att Amazon ville ha rabatter på uppåt 30 procent på fpriserna, men det är oklart om det gällde i kombination med fri frakt till Amazons lager eller ej.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Till skillnad från i många andra länder där Amazon etablerat sig så har ju Sverige redan en stor andel onlineförsäljning av böcker och dessutom ägs två stora förlag av Amazons konkurrenter: Bonnierförlagen som sitter i samma hus som Adlibris och Norstedts förlagsgrupp som sitter i Storytels hus. Det finns ingen anledning för dem att ge bättre villkor till Amazon än vad Akademibokhandeln/Bokus och Adlibris har idag.

Det har också sagts att Amazon gärna säljer med förlust för att ta marknadsandelar, men troligare är nog att de kan tänka sig att sälja böcker med väldigt låga marginaler – kanske noll – allra helst om kunderna tecknar Prime-abonnemang.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL