ANNONS

Authors Guild får stöd av Amazon och Penguin Random House mot ukrainska ebokspirater

Författare och förlag hoppas att inte rättvisan blundar för piratkopieringen av eböcker. BIld av Sang Hyun Cho från Pixabay

Piratkopierade eböcker på engelska säljs av KISS Library. Nu har Authors Guild tröttnat. Tillsammans med Amazon och Penguin Random House har de lämnat in en stämning mot de ukrainska piraterna.

I en stämningsansökan inlämnade i staten Washington kräver Authors Guild, Amazon Publishing och Penguin Random House att domstolen utfärdar ett åläggande mot piratkopiering, distribution och försäljning av verk skrivna eller utgivna av målsägarna, rapporterar Publishers Weekly.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Även om de stora syndarna är KISS Library och dess webbsajter och operatörer så hjälper det inte att sajter ägnade åt piratkopierade eböcker är enkelt tillgängliga genom amerikanska sökmotorer. Amerikanska författare och förlag har ingen annan tillflykt i kampen mot dessa främmande skurksajter än att använda kostsamma statliga rättstvister, säger Douglas Preston, president i Authors Guild, i ett uttalande.

Bland de namngivna målsägarna från Authors Guild finns förutom Preston själv bästsäljande författare som Lee Child, Sylvia Day och John Grisham.

Enligt Publishing Perspectives har KISS Library sålt eböcker dyrare än Amazon – men utan att betala en enda cent till författare eller förlag.

Via sajter med namn som Kissly.net, Libly.net och Cheap-Library.com som i något fall sägs operera från Montreal i Kanada – där det inte finns några spår av företag med dessa namn. De ansvariga för piratsajterna befinner sig av allt att döma istället i Ukraina.

ANNONS

Intressant i sammanhanget är att ett av världens största förlag Penguin Random House samarbetar med Amazon Publishing, som annars inte är populära bland de stora amerikanska förlagen.

– Att bekämpa piratkopiering kräver samarbete över hela branschen och Amazon Publishing är glada att samarbeta med Penguin Random House och medlemmar i Authors Guild i denna stämning mot ebokspiraterna KISS Library. Vi är engagerade i kampen för att hålla dåliga aktörer ansvariga, säger en talesperson för Amazon till Publishing Perspectives.

Går det att stoppa ebokspirater som ständigt byter domännamn och servrar? Förmodligen hoppas författare och förlag på att övertyga Google om att plocka bort piratkopierade eböcker från sökresultat – eller kanske faktiskt ställa de skyldiga inför rätta.

– Den här (stämnings)ansökan sammanför bästsäljande och nya författare med branschledare i en enad kamp mot piratkopiering. Varje köp från en illegal piratsajt representerar en stöld av inkomster från författare och förlag. Det orsakar stora förluster för branschen. Över tid kommer det att minska möjligheterna att ge ut en bred mångfald av röster. Detta är rena stölder och det måste upphöra, säger Mary Rasenberger, VD för Authors Guild till Publishing Perspectives.

– Vi är tacksamma för att Amazon Publishing och Penguin Random House förenar sig med oss i denna stämning då väldigt få författare har de finansiella resurserna att lämna in en stämningsansökan i en federal domstol, särskilt mot en så slug utländsk motståndare som KISS Library, säger Rasenberger.

Fotnot: Utöver ”äkta” piratsajter som faktiskt säljer piratkopierade eböcker finns det mängder av sajter som utger sig för att sälja eböcker och ljudböcker men som egentligen bara vill komma över användarnas uppgifter för att lura dem på pengar. Ett problem vi skrivit om tidigare.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se