Ny USA-rapport: Litterära och mid-list-författare utrotningshotade

Det är svårt för författare att betala räkningarna enbart med royalties från bokförsäljning. Foto: iStock.

I en ny undersökning har 5 000 författare intervjuats och enligt rapporten är ”heltidsförfattare, mid-list och litterära, på gränsen till utrotning”. Medianinkomsten från bokförsäljning har halverats mellan 2009 och 2017.

Det är Authors Guild som tillsammans med fjorton andra organisationer, som organiserar författare och förlag, har gjort vad de kallar den största undersökningen om professionella amerikanska författare någonsin.

Tidigare undersökningar har främst fokuserat på medlemmar i Authors Guild och haft betydligt färre medverkande än de 5 000 utgivna författare som svarat på denna. Det påverkar också resultatet men man anser ändå att det är tydligt att inkomsterna minskat för alla författare under perioden.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Jämfört med tidigare undersökningar så har medianinkomsten från bokförsäljning sjunkit till 3 100 dollar från 3 900 dollar (2013) och 6 250 dollar (2009). När man tar med även andra bokrelaterade inkomster så var samma siffror 6 080 dollar (2017) jämfört med 10 500 dollar (2009).

– När du utarmar en nations författare, utarmar du dess läsare, säger föreningens ordförande James Gleick i en kommentar och noterar att fler böcker än någonsin tidigare ges ut men att kvalitetsböcker kräver tid att skriva och göra research inför, vilket inte går om författare samtidigt måste undervisa och hålla föreläsningar för att överleva.

Inte oväntat är det litterära författare som drabbas hårdast, deras inkomst minskade med 15 procent de senaste fyra åren medan fackboksförfattare tappade 8 procent. Enligt undersökningen fick var fjärde författare inga inkomster alls från bokförsäljning under 2017. Hela 18 procent av dem som var författare på heltid hade noll inkomster från böcker. Vilket låter helt absurt även om man inte ger ut en bok varje år.

Egenutgivarna var den enda grupp som såg ökade inkomster. Men, påpekar Authors Guild, deras inkomstnivå är fortfarande 58 procent lägre än traditionellt utgivna författare.

Endast 21 procent av heltidsförfattarna kunde täcka 100 procent av sin inkomst via royalties, 57 procent av dem kunde göra det genom att jobba med relaterade jobb som föredrag, redaktörsjobb, översättning eller spökskrivande. Resterande fick helt enkelt ta andra jobb för att överleva.

Så vad kan författarna göra? Ja, Authors Guild lägger fyra förslag:

  • Förlag och författare borde förhandla gemensamt med Amazon, Google och Facebook. Kongressen borde ge ett undantag från konkurrenslagstiftningen för att tillåta detta.
  • Royalties borde betalas av återförsäljare till författare för försäljning av nya böcker.
  • USA borde instifta en federalt finansierad fond för att ersätta författare för allmänt nyttjande av böcker och bibliotek borde få högre anslag.
  • Förlag borde betala högre royalties för eböcker och kraftigt rabatterade böcker. Dessutom borde de makulera alla böcker som returneras från bokhandlarna för att hindra dessa från att nå andrahandsmarknaden.

Det sistnämnda kan låta konstigt och är inget stort problem i Sverige, såvitt vi vet. Däremot är det något som både förlag och författare kritiserat i USA eftersom Amazon exponerar både nya och begagnade böcker på sin sajt, vilket Adlibris inte gör trots att de äger Bokbörsen.

– Det kanske hårdaste slaget mot författare är Amazons andrahandsmarknad. Inom några månader finns exemplar av en nyutgiven bok till salu i ”nyskick” eller ”lätt använd” för en bråkdel av ordinarie pris. Försäljning som inte ger några royalties till författarna som inte kan överleva utan royalties. Copyright var menat att skydda dem från just detta: försäljning av deras arbete utan ersättning, säger Roxana Robinson, tidigare ordförande i Authors Guild.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.