ANNONS

Svenska böcker används som lockbete av internationella bedragare

Med svenska böcker som lockbete försöker internationella bedragare fiska efter kreditkortsuppgifter och lura privatpersoner på pengar. Det finns idag flera sidor som påstår sig erbjuda gratis nedladdning av eböcker, men som egentligen är så kallade phishingsajter.

Nätfiske, phishing, är en sorts bedrägeri som går ut på att lura personer att lämna ifrån sig känslig information som kreditkortsnummer eller bankuppgifter. Inte nog med att svenska förlag hotas av piratsajter som lägger ut eböcker och ljudböcker utan tillstånd, nu används dessutom svenska böcker som lockbete för att få privatpersoner att lämna ifrån sig kreditkortsuppgifter och annan känslig information.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

En som har drabbats av just den här sortens nätfiske är Bertil Hagberg, som driver familjeföretaget Sesamphoto sedan 1989. Det är en bildbyrå och fotografverksamhet som även har gett ut tio egna fotoböcker. Den senaste boken Med vingar längs Vindelälven ligger som lockbete på sidan riffapp.com, som utger sig för att erbjuda gratis eböcker.

– När man upptäcker att någon säger sig erbjuda ens bok gratis på nätet, då blir man förbannad! Varför skulle vi erbjuda våra böcker gratis när de inte ens nått break even? Det var vår svärdotter som upptäckte det och som ringde oss. Sen ringde ännu en person som sa att han hade försökt att ladda ner boken men att det inte gick, att de krävde kortuppgifter. Jag sa bara: Lämna inte ifrån dig något, det är inte vi som står bakom!

ANNONS
vindelalven
Skärmklipp från sajten riffapp.com.

Bertil vet inte varför just han har blivit drabbad, men spekulerar i om det kanske beror på att Med vingar längs Vindelälven finns både på engelska och svenska. Boken har funnits som ”lockbete” på flera skumma sajter. På någon sajt försvann boken efter ett tag, medan den fortfarande ligger kvar på andra.

Den nämnda sidan riffapp.com är bara en i mängden. Skonlitteratur.com är en annan sida som lockar med nedladdning tusentals gratis eböcker. Sidan är uppbyggd som en WordPress-blogg med rubriken ”ladda ner böcker gratis Skönlitteratur & kriminalromaner” och har ett arkiv ända tillbaka till juli 2013. Här finns allt ifrån titlar av stora svenska författare som Camilla Läckberg, Bodil Malmsten och Henning Mankell till mindre välkända författare och översatta titlar. Böckerna är presenterade med omslag, katalogtext (som verkar vara direktkopierad från nätbokhandeln), och information om ISBN, sidantal och filstorlek.

För den ovane kan det här lätt framstå som en seriös sida, och det trovärdiga domännamnet kan säkerligen föra många bakom ljuset. För den som är mer kritisk kan bristen på ägarinformation och kontaktuppgifter verka suspekt. Även den inte helt korrekta svenskan kan ge upphov till misstanke, exempelvis sidans underrubrik ”Bästa e-böcker för nedladdning och online”.

piratsajter

Går man in på en av titlarna på skonlitteratur.com och där klickar på ”Ladda ned”, så hamnar man på en sida som inte verkar finnas längre. Efter ett par ögonblick blir man omdirigerad till en sida vid namn idownloadplay.com, som utger sig för att erbjuda nedladdning och streaming av framförallt filmer. Vår efterforskning visar att sidan ifråga är välkänd som spridare av skadlig programvara, malware, och spam. Produkterna som erbjuds är bara lockbeten för att lura till sig pengar och kreditkortsuppgifter från användarna. Några svenska eböcker är med andra ord inte möjligt att ladda ned via sidan, det är en enbart lurendrejeri.

Frågan är vad man som utgivare kan göra om man upptäcker att ens titlar utnyttjas på det här viset av bedragare. För att inte förlora förtroende och för att varna sina kunder satte Bertil Hagberg in en varningstext på hemsidan, som meddelar att inga av Sesamphotos böcker erbjuds för fri nedladdning. Samtidigt gjorde han ett offentligt inlägg på Facebook, för att varna om bedrägeriet. Han har också försökt kontakta sajterna, utan resultat.

– Jag har skrivit till de ansvariga på sidan att jag kommer anmäla dem och stämma dem, men har inte fått något svar. Man kommer nog inte åt dem. Jag har insett att det är meningslöst att polisanmäla, idag är det väl knappt lönt att anmäla ett inbrott, så vem skulle bry sig om det här?

Har du mer information? Har du själv råkat ut för den här typen av nätfiske eller har du tips på andra sidor som sysslar med den här typen av bedrägeri? Hör av dig till oss på tips@boktugg.se.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se