Varning för falska meddelanden från ”Meta Business Support”

"Y‌o‌u‌r‌ P‌a‌g‌e‌ H‌a‌s‌ B‌e‌e‌n‌ D‌i‌s‌a‌b‌l‌e‌d‌.‌ I.N.C. International Concepts has reported that your article" skriver någon som utger sig för att vara "M‌e‌t‌a‌ S‌e‌c‌u‌r‌i‌t‌y‌ T‌e‌a‌m‌". Men det är hackare som försöker lura till sig dina inloggningsuppgifter. Skärmdump. Montage: Boktugg.

Har du ett Facebook (eller Meta) Business-konto för dina Facebooksidor? Just nu pågår ett omfattande bedrägeri med falska meddelanden som varnar för att din sida stängts av. Hackare vill få tag på dina inloggningsuppgifter.

De senaste dagarna har Boktugg fått in flera rapporter från oroliga ägare till Facebooksidor. Men än värre är kanske ifall någon råkat klicka på länken.

För den som använder Business-appen kommer det upp som en avisering om nytt meddelande. Den som har en sida med mycket besökare får mycket meddelanden. Just detta utger sig för att komma från Meta/Facebook, har Metas logga som profilbild och hänvisar till att I.N.C. International Concepts rapporerat att du använt någon annans falska namn/bild och delat innehåll som vilseleder andra.

Dessutom sägs att du fått varningar tidigare, vilket förmodligen är tänkt att skrämma de som någon gång fått sin sida avstängd (vilket sker felaktigt med jämna mellanrum efter falska anmälningar, inte minst för författare som är frispråkiga i debatten).

Slutligen uppmanas användaren eller sidägaren att klicka på en länk för att verifiera sitt konto. Exakt här ska förstås alla varningsklockor ringa då domänen de länkar till heter fb-meta.email och inte någon officiell sida som facebook.com eller meta.com.

Det falska meddelande som skickas till miljontals ägare av Facebook-sidor. Markera som skräppost, klicka inte på länken.

Men eftersom avsändaren stressar med uppmaningen ”Confirm your account within the next 24 hours otherwise our your Page may be permanently disabled.” är risken stor att någon genast klickar.

Den som klickar på länken uppmanas därefter att logga in på sitt Facebook-konto vilket (om du faktiskt ”loggar in”) leder till att hackare kommer över dina användaruppgifter. De kriminella kan sedan gå vidare och skicka meddelanden till alla dina vänner eller följare med andra typer av bedrägerier i stil med ”Kan du låna mig lite pengar för att …” och andra varianter på Facebookbedrägerier. Alternativt kan hackarna posta länkar till exempelvis bitcoin-bedrägerier i grupper där du är medlem.

Så se till att radera meddelandet eller markera det som skräppost och klicka inte på länken. Tyvärr har Facebook inte något smidigt sätt att rapportera den här typen av falska meddelanden på det sätt man har med inlägg.

Inte nog med detta. Sidägare stressas dessutom av Meta/Facebook som vill att man besvarar meddelanden. Därför kan man få se detta i sitt notis-flöde på sin personliga profil:

Man kan tycka att det exempelvis borde vara omöjligt att skapa en användarprofil med namnet Meta Business Support (även om de har ett kommatecken på slutet) som dessutom använder Metas logga … Men här har de faktiskt varit lite luriga, bedragarna. De har vänt loggan upp och ned:

Vilket kan vara tänkt att lura Facebook/Meta från att känna igen loggan automatiskt.

Varna dina vänner och kollegor. Om du tror att du klickat på en länk och angett dina användaruppgifter så byt lösenord på ditt Facebookkonto omgående.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.