Marika Stolpe, VD och förläggare på Bokförlaget Stolpe. Foto: Savva Ernst Günther. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Marika Stolpe: Våren har varit omtumlande på alla sätt och vis

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Marika Stolpe ser tillbaka på en omtumlande vår då Bokförlaget Stolpe fortsatt expandera – samtidigt som alla jobbat hemifrån sedan mars. Det har fungerat bra, men ”vi saknar att umgås och ses om dagarna”, menar hon.

Sommarserien fortsätter att utforska hur de svenska förlagen haft det under våren, vad de läser i sommar och vad de tror om hösten. Idag är turen kommen till Marika Stolpe som efter många år på Max Ström startade Bokförlaget Stolpe 2018.

Hur har våren varit för er på förlaget?
– Våren har varit omtumlande på alla sätt och vis. Den stora omställningen corona inneburit för oss alla är närmast ofattbar att vi får vara med om, och det är ännu inte över. Förlaget som är i uppstartsfas samarbetar till fullo med Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse, har fortsatt expandera och vi har blivit fler medarbetare. Vi har arbetat hemifrån sedan mars och har daglig kontakt via Zoom, Skype och mobil. Situationen har gett oss tid att utveckla struktur och rutiner, vi har arbetat fokuserat men är helt överens om att vi saknar att umgås och ses om dagarna. Vi hade som alla andra resor och seminarier, bokmässor och releaser inplanerat. Vi skulle tillsammans med stiftelsen varit i Almedalen med ett stort seminarieprogram – och lanserat de första tre delarna av Hilma af Klints Catalogue Raissoné på konstmässan i Basel och i USA och England. Situationen lär oss verkligen vad som är viktigt i tillvaron.


ANNONS


Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Hur försäljningen kommer att gå och hur våra läsvanor kommer att utvecklas. Förlagsbranschen är inte den enda bransch som står inför stora förändringar och de kommer påverka förlagens och bokhandelns framtid. Det är redan tydligt att vi i kris är benägna att förändra vårt beteende när vi måste. Vår förmåga att handla på nätet och bli digitala blev snabbt möjlig. Hur det påverkar bokbranschen kommer vi snart att märka.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag har varit med i två bokklubbar på somrarna och haft fullt upp med att läsa vad vi valt. Sommarens bok i bokklubben på Fårö blir Modersmjölken av Nora Ikstena från Bokförlaget Tranan 

Som vanligt ger vi intervjupersonen chansen att lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare, vilka blir det? Och motivera/beskriv dem med max 25 ord vardera.

– Jag vill rekommendera våra böcker om Hilma af Klint. Hon var en svensk konstnär, antroposof och pionjär inom abstrakt måleri. Hon levde 1862 -1944 och tar nu konstvärlden med storm. Vill även rekommendera vår bok om Engelsbergs bruk, säger Marika.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– I sommar kommer jag också att läsa Väggen av Marlen Haushofer från Thorén och Lindskog från 1989, Samlade verk av Lydia Sandgren (Albert Bonniers), Åren av Annie Ernaux (Norstedts) och ser fram emot 
En port till andra världen av Aldous Huxley från 1954, kultklassikern som kommer i nyutgåva på Natur & Kultur i höst.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »