Pelle Andersson, förläggare (och förlagschef) på Ordfront Förlag. Foto: Jan-Åke Eriksson. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Pelle Andersson: Vi måste diskutera baksidorna av digitaliseringen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Pelle Andersson från Ordfront vittnar om en problematisk vår som ändå lett till positiva förändringar på förlaget. Framöver vill han se en fördjupad diskusson om digitaliseringens effekter på bokbranschen.

Ordfronts förlagschef Pelle Andersson har mycket att säga både om det egna förlagets situation i coronans spår och om vilka frågor som är de viktigaste att följa upp till hösten.

Enligt Pelle hade Ordfront ett fint år 2019/2020, förlaget fyllde 50 och jubileet firades med pompa och ståt.

– Sedan kom ju coronan och sabbade de två sista månaderna på bokföringsåret. Vi insåg omedelbart att vi kommer påverkas hårt och införde korttidspermitteringar och vi såg relativt snabbt hur försäljningen gick ner. Dock försöker vi i möjligaste mån ge ut det vi har planerat att ge ut – vi skjuter lite från sommar till höst, något från höst till vår, men det är ändå ganska få titlar som berörs, säger Pelle Andersson. 

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Arbetssättet på förlaget har ändrats mest på grund av att de lärt sig en massa om det digitala sättet att kommunicera och utvecklat en ny möteskultur som Pelle tror att de till viss del kommer behålla. 

– Vi har också utvecklat vår podcast så den dessutom blivit en youtubekanal, vi har intensifierat arbetet på sociala medier på olika sätt och införde ”Veckans fria från Ordfront” där vi delade ut en gratis e-bok för fri nedladdning varje vecka under coronan. Detta gjorde att vi fick nytt fokus på våra e-böcker och ökade trafiken rejält in i vår widgetshop, berättar Pelle.

Dessutom har Ordfront tagit nästa steg vad gäller ljudböcker. De gör nu flera produktioner helt i egen regi med hjälp av Håkan Julander som inläsare och där de låtit ”till förlaget närstående personer” göra mastring och korrläsning.

– Vi lär oss från grunden, samtidigt släpper vi också fler ljudtitlar och har nu börjat lansera ljudböcker före pappersböcker, bland annat. Ett bra utvecklingsarbete som fick större tyngd mitt i coronan. Vi har under en längre tid satsat på ljud, men fick nu en akut anledning att verkligen ta i och gjorde en verklig gemensam ansträngning – och säkrade upp flera fina författarskap för framtiden, säger Pelle Andersson.


ANNONS


Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Jag tror det är fyra saker: Amazon, digitaliseringens effekter, litteraturstödet och ”ställningen för litteraturen som inte är ljudkompatibel”. Ja, de hänger förstås ihop. Och oavsett en andra våg av corona så tror jag att vi måste analysera vad som händer vid sidan av de absolut största underhållningsförfattarskapen. 

Han tror att det finns ett digert analysarbete att göra för att se vad som föranledde de positiva rubrikerna från bokbranschen redan i maj, vad var det som hade räddat branschen? Var det hela branschen eller bara några enstaka stora titlar som skapade återhämtningen? Var det Läckberg, Sarenbrant, Collins och Handbok för superhjältar som tog ”oss” ur krisen? Det är detta som är så vanskligt med statistik, menar han, den måste brytas ner.

– Jag menar att Amazon kommer vara en injektion i början, men på sikt leda till ”mer av samma”, och många av dessa ”problem” kallar jag digitaliseringens effekter. Om en bok ska kosta 20-25 spänn att lyssna på i sin helhet så måste vi sälja 4-5 gånger så många som vi sålde inbundna. Detta kommer oundvikligen leda till färre titlar som säljs i fler exemplar. Vilket kommer missgynna litteratur som är mer komplicerad – både skönlitteratur och facklitteratur, säger Pelle och fortsätter:

– Samtidigt som vi måste anpassa efter läsaren/lyssnaren och digitalisera mer, så måste vi också diskutera baksidorna av digitaliseringen och vad samhället/staten bör ta för rimligt ansvar för att vi ska ha bredd och mångfald i utgivningen. Och på utgivarsidan. I min värld är det bra om vi har många olika förlag som ger ut många olika sorters litteratur – och att samhället agerar mot konglomerat och monopoltendenser. Samt att staten bestämmer sig för hur de vill att bokbranschen ska fungera. Ska det bli som med film-, tv- och musikindustrin, ett fåtal globala bolag som styr allt?

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag har många. Sommarläsningen av Ulf Lundells Jack under småkall tågluff i norra Norden en sommar när jag var 18 eller läsningen av Sivar Ahlruds Tvillingdeckar-böcker som var som ett gift för mig strax före tonåren, läsningen av Camus Främlingen sommaren jag fyllde 20, eller den fina sommaren då jag skrev klart min roman Hela vägen hem och sneglade i Birgitta Stenbergs böcker eller mina eviga misslyckanden med Prousts På spaning efter den tid som flytt som fortfarande står där glesläst … 

Pelle Andersson får precis som alla andra gäster i Sommarserien tipsa Boktuggs läsare om tre böcker ur förlagets vår- eller sommarutgivning: 

  • Åtta steg mot avgrunden av Jonathan Jeppsson. En av de svartaste böcker jag gett ut. Men en av de allra viktigaste. Om vad som händer med klimatet från idag till år 2100.
  • I lågor av Naomi Klein. Hon ifrågasätter vad vi gör mot vår planet, men kommer också med en lösning: The green new deal. Ett brott mot den ekonomiska ordning vi har.
  • Feber av Johan Brännström. En gastkramande thriller om det värsta som kan hända, att ditt barn försvinner. Och lösningen finns på den dolda delen av Internet, Darknet. Grymt bra!

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
Den stumma döden, andra delen i Babylon Berlin-serien, vill jag gärna läsa. En underbar bokserie som ger ett speciellt liv åt mellankrigstiden och speciellt 30-talets Berlin. Böcker som fördjupar, gestaltar en tid som jag mest läst om i fackböcker tidigare. Källa X av Tony Johansson ska jag också läsa. Jag refuserade honom en gång och jag vill verkligen se vad jag missade. Och så måste jag verkligen läsa Annika Norlins noveller.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL