Catrine Christell, VD och förläggare på Bokförlaget Opal. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Catrine Christell: Utlandsförsäljningen har stannat upp

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Barnboksförlaget Opal har haft en tuff vår då försäljningen till den fysiska bokhandeln gått ner med runt 20 procent sedan mars och den viktiga utlandsförsäljningen har stannat av.

Opal förlag har sitt kontor i en villa i Bromma, vilket är en fördel i dessa tider då de anställda kan vara på jobbet och samtidigt hålla avstånd. Dock arbetade de som många andra hemifrån under flera månader våren 2020. Vd och förläggare Catrine Christell är dagens gäst i Boktuggs sommarserie och berättar om en ekonomiskt kämpig tid.

– Som för många andra företag och förlag så har det varit en annorlunda vår. Flera av oss har arbetat hemma under de senaste månaderna och vi har nu vant oss att ha digitala redaktions- och utgivningsmöten och även författarmöten med Teams. Men vi har nu kommit tillbaka till kontoret eftersom vi sitter i ett stort hus där alla har egna rum och kan hålla avstånd, säger Catrine Christell. 

– Ekonomiskt har våren varit en tuff tid och särskilt försäljningen till den fysiska bokhandeln som gått ner med runt 20 procent sedan mars månad och vi märker också att utlandsförsäljningen stannat upp, vilket är ett problem eftersom den är mycket viktig för oss.

Opal har på grund av corona behövt skjuta fram sex titlar till våren 2021.

– Detta gäller framförallt nya författarskap och två serier som vi vill kunna marknadsföra mer och på ett bredare sätt, säger Catrine.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst? 
– Hur bokbranschen kommer att påverkas av coronapandemin, både när det gäller försäljningen i Sverige men främst när det gäller utlandsförsäljningen. Hur lång tid kommer det ta för andra länder att återhämta sig?

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag försöker alltid läsa ikapp vuxenböcker som jag missat under året. Nu läser jag Karin Smirnoffs Vi for upp med mor och ska därefter läsa sista delen Sen for jag hem. Jag ser också fram emot att läsa Mattias Edvardssons nya roman Goda grannar. Läser gärna psykologiska spänningsromaner eller deckare, säger Catrine. 

Om du ska lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare, vilka blir det? 

  • Harry över havet av Lennart Eng. ”En fin stämningsfull bilderbok med vackra illustrationer i skärgårdsmiljö som tilltalar både vuxna och barn.”
  • Handbok för storsamlare av Linnéa Krylén. ”En faktabok där man kan läsa om kända samlare och hur man kan göra sina egna samlingar.”
  • Skuggbilder av Malin Stehn. ”Den perfekta boken för bokslukaren, med spänning och familjehemligheter i sommaridyllen.”

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL