Sommarserien 2020 – Catrine Christell: Utlandsförsäljningen har stannat upp

Catrine Christell, VD och förläggare på Bokförlaget Opal. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Barnboksförlaget Opal har haft en tuff vår då försäljningen till den fysiska bokhandeln gått ner med runt 20 procent sedan mars och den viktiga utlandsförsäljningen har stannat av.

Opal förlag har sitt kontor i en villa i Bromma, vilket är en fördel i dessa tider då de anställda kan vara på jobbet och samtidigt hålla avstånd. Dock arbetade de som många andra hemifrån under flera månader våren 2020. Vd och förläggare Catrine Christell är dagens gäst i Boktuggs sommarserie och berättar om en ekonomiskt kämpig tid.

– Som för många andra företag och förlag så har det varit en annorlunda vår. Flera av oss har arbetat hemma under de senaste månaderna och vi har nu vant oss att ha digitala redaktions- och utgivningsmöten och även författarmöten med Teams. Men vi har nu kommit tillbaka till kontoret eftersom vi sitter i ett stort hus där alla har egna rum och kan hålla avstånd, säger Catrine Christell. 

– Ekonomiskt har våren varit en tuff tid och särskilt försäljningen till den fysiska bokhandeln som gått ner med runt 20 procent sedan mars månad och vi märker också att utlandsförsäljningen stannat upp, vilket är ett problem eftersom den är mycket viktig för oss.

Opal har på grund av corona behövt skjuta fram sex titlar till våren 2021.

– Detta gäller framförallt nya författarskap och två serier som vi vill kunna marknadsföra mer och på ett bredare sätt, säger Catrine.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst? 
– Hur bokbranschen kommer att påverkas av coronapandemin, både när det gäller försäljningen i Sverige men främst när det gäller utlandsförsäljningen. Hur lång tid kommer det ta för andra länder att återhämta sig?

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag försöker alltid läsa ikapp vuxenböcker som jag missat under året. Nu läser jag Karin Smirnoffs Vi for upp med mor och ska därefter läsa sista delen Sen for jag hem. Jag ser också fram emot att läsa Mattias Edvardssons nya roman Goda grannar. Läser gärna psykologiska spänningsromaner eller deckare, säger Catrine. 

Om du ska lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare, vilka blir det? 

  • Harry över havet av Lennart Eng. ”En fin stämningsfull bilderbok med vackra illustrationer i skärgårdsmiljö som tilltalar både vuxna och barn.”
  • Handbok för storsamlare av Linnéa Krylén. ”En faktabok där man kan läsa om kända samlare och hur man kan göra sina egna samlingar.”
  • Skuggbilder av Malin Stehn. ”Den perfekta boken för bokslukaren, med spänning och familjehemligheter i sommaridyllen.”
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL