Sommarserien 2020 – Marta Hedener: De digitala formaten kommer vinna ännu mer terräng

Marta Hedener, Head of Storytel Publishing Sweden. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Storytel ser en ökad konsumtion av både egna titlar och av tjänsten i stort. Enligt Marta Hedener har skiftet till digitala format accelererat under pandemin.

Dagens gäst i Boktuggs sommarserie är Marta Hedener, chef för Storytel Publishing i Sverige. Storytel som tjänst har gynnats av att många tvingats hålla sig hemma under våren, och Marta tror att de digitala formaten på sikt blir de primära för delar av utgivningen – en stor omställning för branschen.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Vi har haft en intensiv vår, inte minst med vår storsatsning Var är Olle. Den släpptes i mars, mitt under under brinnande pandemi och lanserades med en stor kampanj med utomhus- och bioreklam, men har trots den omvälvande tiden i samhället gått fantastiskt bra. Vi ser en ökad konsumtion av våra titlar överlag och Storytel som tjänst har gynnats av att många varit tvungna att hålla sig hemma och kunnat lägga mer tid på att läsa och lyssna på böcker, säger Marta.

– Vi arbetar hemifrån sedan mitten av mars och även om vi är många som saknar våra kollegor och samvaron på kontoret så tycker jag att det i de flesta fall fungerar förvånansvärt bra med Hangouts- och telefonmöten. Jag tror att vi kommer att se långtgående konsekvenser av pandemin i hur och var vi arbetar framöver. Stora dyra kontor där medarbetare sitter tätt tillsammans åtta timmar om dagen kan komma att bli en ”thing of the past” inom en inte alltför avlägsen framtid och kontorsmiljöer utvecklas ju redan mot mera gemensamma ytor och mindre fasta arbetsplatser. Det är en spännande utveckling att följa och befinna sig i. 

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Jag hoppas det sker ett uppsving i försäljningen av fysisk bok under hösten, så att förlag och bokhandlare får lite andrum efter en för många tuff vår, men vi befinner oss i ett skifte som accelererat genom pandemin och det blir intressant att följa hur konsumtionen av böcker förändras framåt. Jag tror att de digitala formaten, ljudboken och även e-boken, kommer att vinna ännu mer terräng och att de på längre sikt blir de primära för delar av utgivningen. Det är en utveckling som innebär en stor omställning för branschen, men den är redan påbörjad och jag ser inte att det finns någon annan fråga som är viktigare framåt, säger Marta. 

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Som ung var jag en riktig bokslukare. Minns en sommar när jag missade att hoppa av tåget för att jag var så försjunken av Sagan om ringen. Jag fick vänta ett par timmar innan jag kunde åka tillbaka till min station, men jag hade ju min bok så det gjorde inte så mycket. Även nu är sommaren den period som jag läser som mest och kan unna mig att läsa och lyssna helt för nöjes skull. Då läser jag ikapp det jag inte hunnit under våren och tar mig gärna an längre romansviter och serier, eller plöjer deckare på min Reader. Gillar även att läsa om gamla favoriter, man ser nya vinklar och fäster sig vid andra passager, men vet samtidigt att det inte finns någon risk att bli besviken, det fungerar lite som comfort food för mig. 

Marta tar tillfället i akt att tipsa om tre av Storytels egna produktioner:

  • Loviseholm av Veronica Almer. ”Första delen i en härlig romantisk släktsaga i herrgårdsmiljö i stil med de norska långserier som älskas och lyssnas av så många.”
  • Var är Olle av Martin Ezpeleta. ”Otroligt stark och gripande dokumentärserie om fallet Olle Högbom och pappan som vid 90 års ålder fortfarande söker svar om vad som hände hans son. ”
  • ”För alla små och stora barn vill jag rekommendera Berts desperata dagbok. Träffsäker karantän-humor av mästar-duon Sören Olsson och Anders Jacobsson och en efterlängtad comeback för Bert.”

– Och så förstås Storytel Awards-vinnarna som rekordmånga läsare och lyssnare varit med och röstat fram.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Delia Owens Där kräftorna sjunger har jag inte hunnit läsa så den ser jag fram emot, och även Elena Ferrantes De vuxnas lögnaktiga liv, fast den kommer först i september, säger Marta. 

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL