Handla där du är – hitta närmsta bokhandel med vår hjälp

Var hade jag nu närmsta bokhandel? Ibland är man ju inte hemma när suget efter en bok blir stort. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Nu lanserar Boktugg en ny tjänst: hitta närmsta bokhandel. Men framför allt har vi skapat en ny knapp att använda i våra artiklar.

Äntligen har vi kommit tillräckligt långt med ett av våra nya projekt för att kunna lansera det. Det syns tydligt i nya numret av Magasinet Boktugg, men än viktigare är kanske att vi börjat använda det på sajten.

Jag vet inte om du lagt märke till det ännu, men när vi skriver om nya böcker har vi ju länkar till våra boksidor där du kan läsa om boken och hitta köplänkar till nätbokhandlarna. Ett sådant klick och köp ger Boktugg en liten, liten kickback och bidrar till att vi kan fortsätta driva sajten.

Men samtidigt har många fysiska bokhandlar hört av sig och undrat: Varför länkar ni inte till oss? Jag vet också att många ifrågasätter förlag som kör Facebook-kampanjer och länkar till Adlibris och Bokus istället för att uppmana läsare att handla i sin lokala bokhandel.

Men vi kan ju inte ha hur många knappar som helst. Därför bestämde vi oss för att bygga upp en databas med information om alla svenska bokhandlar. Under sommaren har vi äntligen blivit klara. Därför börjar också denna knapp dyka upp i våra artiklar i samband med att vi skriver om en bok. Låt oss visa ett exempel med den här boken som kom ut i veckan av en inte helt okänd författare:

När du klickar på knappen hittar du bokhandlar i närområdet. En fysisk bokhandel är ju inte begränsad till vad som finns i hyllorna just för stunden. De kan beställa hem böcker ur ett sortiment som består av miljontals titlar – precis som sina konkurrenter online.

Många förlag och författare suckar när man pratar centrala inköp för att Akademibokhandeln och Ugglan valt bort deras titlar. Men det innebär enbart att dessa kedjor inte köpt in några böcker och ställt i hyllan. De kan fortfarande sälja boken ifall en kund kommer in och beställer den.

Flera bokhandlare påpekar för mig att de ofta får hem böcker som är beställningsvara snabbare än nätbokhandlarna eftersom dessa inte heller har alla titlar i lager utan måste beställa dem från distributören.

Så även om en bokhandel ”bara” har 8000 titlar i butik, rent fysiskt på hyllorna, så har de också ett totalt sortiment på miljontals titlar. Hur de ska kommunicera det till alla kunder är en pedagogisk utmaning som blir än viktigare med tanke på Amazons ankomst (som bekräftades i veckan).

Nästa gång du träffar på en bok på Boktugg du vill läsa, klicka på knappen och hitta närmsta bokhandel. Handla där du är.

Men, då går ju Boktugg miste om provisionen, tänker du. Ja, helt rätt. Men då går det bra att swisha en tia till oss eller prenumerera på Insider Basic.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Dessutom finns det många läsare som inte längre har en lokal bokhandel att gå till. Så det finns fortfarande ett stort behov även av nätbokhandeln.

Så här är helgens uppmaning igen:

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fotnot: Den här artikeln är tidigare publicerad i Boktuggs nyhetsbrev #224 som skickades ut igår. Om du inte redan är prenumerant så bli det idag, det kostar dig ingenting.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL