ANNONS

Storytel köper ljudbokstjänsten iCast i Israel inför lansering 2021

Storytels vd Jonas Tellander. Foto: Daniel Roos.

Storytel förvärvar iCast, en pionjär bland ljudbokstjänsterna på den israeliska marknaden. Storytel planerar lansering i Israel under det första kvartalet 2021.

– Jag är glad och mycket förväntansfull inför Storytels insteg på den tekniksmarta israeliska konsumentmarknaden med dess starka storytelling-tradition, förtroende för digitala produkter och betallösningar, och höggradiga sociala aktivitet – både online och offline. iCasts unika lokala expertkunskaper och Storytels bevisade övertygelse att satsa på innehåll, användarvänlig teknik och oslagbar tillgänglighet till populära berättelser, är en stark kombination. Den innebär stor tillväxtpotential och ett nytt spännande kapitel för både berättelseälskare och ljudboken i Israel, säger Jonas Tellander, grundare och VD för Storytel, i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

iCast är ledande på den växande israeliska ljudboksmarknaden. Bolaget startade ursprungligen som en podcasttjänst 2006, innan det 2010 gjorde entré på ljudboksarenan och började sluta avtal med lokala förlag inför lanseringen av det som 2011 skulle bli Israels första strömmade ljudbokstjänst.

”Idag är iCast en uppskattad, trygg och respekterad partner i den israeliska förlagsvärlden och i samhället, både tack vare företagets växande antal passionerade kunder och dess återkommande samarbeten med bibliotek och skolor för att tillgängliggöra berättelser och böcker i ljudformat. I Israel har iCast vuxit till att bli ett varumärke synonymt med ljudboksupplevelser och en kvalitetskatalog som omfattar över 2 500 titlar på hebreiska, inklusive bestsellers och klassiker som Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale, Yuval Noah Hararis Sapiens: A Brief History of Humankind, F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby, David Baldaccis kriminalromaner, och framstående israeliska författare som Meir Shalev, David Grossman and Amos Oz”, skriver Storytel.

ANNONS

iCast lönsamma i Israel

Storytel har idag verksamhet i 20 länder och ett globalt bibliotek med över 500 000 titlar. Förvärvet av iCast är en viktig del i Storytels förberedelser inför lanseringen i Israel, som med runt 9 miljoner invånare är något mindre än Sverige. Lanseringen är planerad till det första kvartalet 2021.

– Jag är jättestolt över iCast-teamets hängivenhet och engagemang som både skapat en israelisk marknad för streamade ljudböcker och en affär som visar lönsamhet för tredje året i rad. Storytels unika globala erfarenhet, skala och tekniska resurser skapar utan tvekan förutsättningar för att ta den israeliska ljudboksmarknaden till nästa nivå vad gäller användarupplevelse, innehållsutveckling, produktion och marknadsföring. Det kommer att göra ljudboken ännu mer relevant för fler konsumentgrupper i Israel. En spännande resa väntar och jag kan knappt vänta på att få komma igång,  säger Moti Lippmann, grundare och VD för iCast, som tillträder rollen som Storytels landschef för Israel i samband med förvärvet, i samma pressmeddelande. 

Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman, men Storytel skriver att ”köpeskillingen kommer inte ha en väsentlig påverkan på Storytel Groups finansiella ställning och kommer erläggas delvis kontant och delvis via en emission av aktier i Storytel AB (publ)”.

Förvärvet väntas slutföras den 1 oktober 2020.

Analys: För varje år som går så hinner allt fler lokala konkurrenter lansera och växa i olika länder runtom i världen. När Storytel nu expanderar står valet hela tiden mellan att försöka köpa en konkurrent eller att lansera och försöka växa förbi lokala konkurrenter. Intressant med iCast är att bolaget uppges vara lönsamt redan idag.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se