Storytel köper ljudbokstjänsten iCast i Israel inför lansering 2021

Storytels vd Jonas Tellander. Foto: Daniel Roos.

Storytel förvärvar iCast, en pionjär bland ljudbokstjänsterna på den israeliska marknaden. Storytel planerar lansering i Israel under det första kvartalet 2021.

– Jag är glad och mycket förväntansfull inför Storytels insteg på den tekniksmarta israeliska konsumentmarknaden med dess starka storytelling-tradition, förtroende för digitala produkter och betallösningar, och höggradiga sociala aktivitet – både online och offline. iCasts unika lokala expertkunskaper och Storytels bevisade övertygelse att satsa på innehåll, användarvänlig teknik och oslagbar tillgänglighet till populära berättelser, är en stark kombination. Den innebär stor tillväxtpotential och ett nytt spännande kapitel för både berättelseälskare och ljudboken i Israel, säger Jonas Tellander, grundare och VD för Storytel, i ett pressmeddelande.

iCast är ledande på den växande israeliska ljudboksmarknaden. Bolaget startade ursprungligen som en podcasttjänst 2006, innan det 2010 gjorde entré på ljudboksarenan och började sluta avtal med lokala förlag inför lanseringen av det som 2011 skulle bli Israels första strömmade ljudbokstjänst.

”Idag är iCast en uppskattad, trygg och respekterad partner i den israeliska förlagsvärlden och i samhället, både tack vare företagets växande antal passionerade kunder och dess återkommande samarbeten med bibliotek och skolor för att tillgängliggöra berättelser och böcker i ljudformat. I Israel har iCast vuxit till att bli ett varumärke synonymt med ljudboksupplevelser och en kvalitetskatalog som omfattar över 2 500 titlar på hebreiska, inklusive bestsellers och klassiker som Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale, Yuval Noah Hararis Sapiens: A Brief History of Humankind, F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby, David Baldaccis kriminalromaner, och framstående israeliska författare som Meir Shalev, David Grossman and Amos Oz”, skriver Storytel.

iCast lönsamma i Israel

Storytel har idag verksamhet i 20 länder och ett globalt bibliotek med över 500 000 titlar. Förvärvet av iCast är en viktig del i Storytels förberedelser inför lanseringen i Israel, som med runt 9 miljoner invånare är något mindre än Sverige. Lanseringen är planerad till det första kvartalet 2021.

– Jag är jättestolt över iCast-teamets hängivenhet och engagemang som både skapat en israelisk marknad för streamade ljudböcker och en affär som visar lönsamhet för tredje året i rad. Storytels unika globala erfarenhet, skala och tekniska resurser skapar utan tvekan förutsättningar för att ta den israeliska ljudboksmarknaden till nästa nivå vad gäller användarupplevelse, innehållsutveckling, produktion och marknadsföring. Det kommer att göra ljudboken ännu mer relevant för fler konsumentgrupper i Israel. En spännande resa väntar och jag kan knappt vänta på att få komma igång,  säger Moti Lippmann, grundare och VD för iCast, som tillträder rollen som Storytels landschef för Israel i samband med förvärvet, i samma pressmeddelande. 

Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman, men Storytel skriver att ”köpeskillingen kommer inte ha en väsentlig påverkan på Storytel Groups finansiella ställning och kommer erläggas delvis kontant och delvis via en emission av aktier i Storytel AB (publ)”.

Förvärvet väntas slutföras den 1 oktober 2020.

Analys: För varje år som går så hinner allt fler lokala konkurrenter lansera och växa i olika länder runtom i världen. När Storytel nu expanderar står valet hela tiden mellan att försöka köpa en konkurrent eller att lansera och försöka växa förbi lokala konkurrenter. Intressant med iCast är att bolaget uppges vara lönsamt redan idag.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,