Skrev dikt om sin egen död – innan han dödades

En man håller en bild på poeten Refaat Alareer under en protest mot kriget i tyska Köln i december, dagar efter Alareers död. Foto: YING TANG/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK/TT.

“If I must die/then you must live/to tell my story/to sell my things”.
Strax innan Refaat Alareers 14:e födelsedag undertecknades Osloavtalet, som gav palestinierna självstyre i Gazaremsan. Men den israeliska ockupationen kom att färga hela hans liv.

Som poet, litteraturprofessor och aktivist slogs han för hemlandet med ord. Han var med och grundade en organisation för unga författare i Gaza och förespråkade berättandet som en form av motstånd.

”Vi har inget annat val än att slå tillbaka och berätta hennes historier”, skrev han för två år sedan syftande på Palestina.

I The New York Times skrev han 2021 krasst om familjelivet, om hur ”en bra förälder” i Gaza definieras av talangen att förutspå vad Israels drönare och F-16-plan gör härnäst. Han berättar om en konversation med dottern Linah, åtta år gammal – ”eller i Gazatid – två krig gammal” – som undrar om israelerna fortfarande kan bomba familjens hus när det är strömavbrott. Han vill säga sanningen: att Israel kan förstöra vilka hus de vill, när de vill, men han tvekar.

”Så jag ljuger: ’Nej, älskling. De kan inte se oss i mörkret.'”

Kvällen den 6 december dödades Refaat Alareer i ett israeliskt luftanfall tillsammans med sin bror, syster och fyra syskonbarn. Han lämnar efter sig frun Nusayba, dottern Linah och hennes fem syskon.

Efter Alareers död har hans dikt ”If I Must Die” översatts till fler än 40 språk.

Text: MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Fakta: Ett halvår av krig

Terrorstämplade Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för den enorma terrorattacken, varav merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har fler än 33 000 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken och hjälporganisationer larmar om svår hungersnöd.

Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande som gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.