ANNONS

Nu är nya Adlibris Letto här – men Frontlight 3 skrämmer inga konkurrenter

Nu har Adlibris släppt nya versionen av läsplattan Letto som dock är dyr i förhållande till konkurrenterna. Den finns i två versioner med olika upplösning på skärmen.

Häromdagen dök Adlibris läsplatta Letto Frontlight 3 upp på sajten till försäljning i två varianter. Men konkurrenterna blir knappast skrämda – varken av pris eller prestanda.

I början av sommaren undrade några om Adlibris möjligen gett upp projektet med sin läsplatta Letto, men det visade sig att den gamla modellen var slutsåld och den nya ännu inte kommit in i lager.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

När den nya modellen Letto Frontlight 3 nu finns till försäljning så slog inte Adlibris på stora trumman. Den som går in på startsidan möts inte av någon ”take over”-kampanj a la Camilla Läckberg. Den finns med under ”Populära produkter”, men i övrigt är det en diskret lansering.

Daniel Åberg har precis som Boktugg läst specifikationerna till läsplattan. Han har testat många läsplattor genom åren och även om han ännu inte hunnit få Adlibris Letto Frontlight 3 i händerna är han inte imponerad av specifikationerna:

ANNONS

”Förbättringarna ska handla om – och nu plockar jag från produktbeskrivningen – ett nytt ergonomiskt gränssnitt, ny kraftfullare processor, större lagringskapacitet, tjugo nivåer på ljusinställningen och fler språk att välja på i själva systemet än tidigare. Motiverar detta en prishöjning? Jag är tveksam.”, skriver Daniel Åberg på sin blogg.

Den nya läsplattan finns i två modeller som kostar 1395 kr respektive 1695 kr. Lägger man dessutom till fordralet för 299 kr så närmar man sig 2000 kr för HD-versionen (som har 300 dpi upplösning istället för 212 dpi på skärmen).

När vi sedan tänker på att Kobo alldeles nyligen lanserat en ny budgetläsplatta även på den svenska marknaden, som säljs hos en rad fysiska återförsäljare för strax under 1100 kr (den har också 212 dpi skärm) känns Letton onödigt dyr. Kobo säljer sin Libra H20 HD för 1790 kr, den har en 300 dpi skärm på 7 tum och är dessutom vattentät.

Och så har vi Amazon som ju nu bekräftat att de kommer till Sverige. Deras billigaste platta säljs också redan i Sverige av andra återförsäljare (Elgiganten, Dustin mfl) för priser strax under 1100 kr. Den plattan har dock lägre upplösning (167 ppi) än Letto så kanske mer rättvist att jämföra med Kindle Paperwhite som faktiskt säljs på Elgiganten för 1490 kr.

Och så var det ju det här med kärlek. Om nu Adlibris ändå lanserar en ny uppgraderad version av sin läsplatta – varför orkar de inte göra en ordentlig översättning och bearbetning av produkttexten?

”En ny generation läslampa för optimal läskomfort, en HD-skärm på 300 dpi, idealisk uppspelningskvalitet med modulbelysning som minskar exponeringen för blått ljus. Denna läsplatta lovar veckor med autonomi, exceptionell lagringskapacitet och läsning utan reflektion. Serveras av ett nytt snabbt och instinktivt gränssnitt som gör att du omedelbart kommer att dyka in i dina bästa läsningar.”

Läsning utan reflektion? Jo, de syftar såklart på den stora styrkan med en läsplatta i jämförelse med exempelvis mobiltelefoner och surfplattor – du kan läsa i solljus och slippa bli bländad av annat än textens innehåll. Men det är inte bra copy.

Det är inte utan att man frågar sig om Adlibris gett upp digitala böcker och mer pliktskyldigt byter till en nyare modell från sin tillverkare. Varför inte investera i att bygga upp en stor kundstock av ebokskunder? Det minsta man kan begära är i alla fall en inspirerande landningssida för de läsplattor de nu har i sortimentet.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se