Sommarserien 2020 – Alexandra Nedstam: Aldrig tidigare har jag sett så många kreativa lösningar

Alexandra Nedstam, förlagschef på Vertigo. Foto: Cato Lein. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Alexandra Nedstam, förlagschef på Vertigo, uppmanar oss att stanna upp, lyfta blicken och titta på några av de positiva effekterna av vårens omställningar.

Idag är det dags för Vertigo att få sina 15 minuter i rampljuset i Boktuggs sommarserie. I en tid då många svårigheter lyfts fram vill förlagschef Alexandra Nedstam att vi då och då fokuserar på det positiva som kommit ur de nya initiativ och samarbeten som tagit form under corona.

– Covid-19 har förändrat mycket, men det dagliga arbetet måste ändå fortgå för att jag inte ska tappa fart. Visst, några utgivningar har fått skjutas fram, frilansuppdrag försvinner och ekonomin påverkas negativt. Minskad försäljning och försämrad ekonomi. Det hela är naturligtvis en tragedi, men jag är väldigt trött på alla samtal om hur tungt det här är. Jag vet det, ni vet det. Vi bör alla då och då ta oss tiden att stanna upp, lyfta blicken och titta på några av de positiva effekterna, säger Alexandra Nedstam.

– Aldrig tidigare har jag sett så många kreativa lösningar för att ersätta fysiska evenemang. Och alla nya spännande samarbeten som har tagit form. Det värmer när jag ser att jag befinner mig i en bransch där vi försöker hjälpa och lyfta varandra i det här.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Att fortsatt kunna överleva med minskad försäljning och inställda evenemang och mässor är nog något som kommer att vara fokus för många av förlagen. Människors beteendemönster kommer troligtvis att förändras och med det kommer framtida evenemang också se annorlunda ut. Covid-19 har tvingat på oss att tänka nytt och mer digitalt. Samtidigt ska vi hantera Amazons intågande och andra eventuella förändringar branschen kan komma att genomgå. Vi lär med andra ord vara sysselsatta, på gott och ont. Och vem vet, Fru Fortuna har säkert fler spännande kort i leken.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Inga särskilda minnen, snarare att sommar och läsning matchar fint. Att hitta nya platser där jag kan slappna av med en bok. På en parkbänk, på en klippa, en filt i en skog … Utomhusläsningens bästa tid.

Vilka böcker vill du tipsa om ur Vertigos aktuella utgivning?
– Eftersom en del är skjutet till hösten har Vertigo endast en utgivning från 2020 så här långt, Nattens Ritualer av Lina Berg. Men det är inte så lite, den är fylld av heta scener som lockar in ena handen under sommartäcket. Den gör sig även väldigt bra som högläsningsbok, kanske på en picknickfilt med en … eller flera partners en ljummen sommarkväll, säger Alexandra.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Jag ser mycket fram emot att läsa Johan Hiltons Vi är Orlando. Och för att få något mer lättsamt vid sidan av det blir det en del ur Kris, kalas och kolhydrater av Anna Hellsten och Annina Rabe. Men först ut är Sten Nadolnys Upptäckten av långsamheten. Kanske lär jag mig att varva ner då …

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL