ANNONS

Alexandra Nedstam ordförande i ny NOFF-styrelse

NOFF:s nya styrelse, från vänster: Jenny Bjarnar, Ordfront, Mats Ingelborn, Yabot Förlag, Vesna Prekopic, Lil’lit förlag, Sandra Svensson, Vilja/Nypon förlag, Martina Stenström, Fri Tanke, och Alexandra Nedstam, Vertigo. Foto: Sölve Dahlgren.

Nordiska Oberoende Förlags Förening (NOFF) har haft årsmöte. Alexandra Nedstam (Vertigo) valdes till ny ordförande i en styrelse som innehåller flera nya namn.

– Det jag ser som styrelsens första, och kanske största, utmaning det här året är att definiera vad för typ av förening NOFF ska vara och därmed vad vi ska erbjuda våra medlemmar, säger Alexandra Nedstam till Boktugg.

För NOFF blev 2018 ett ganska turbulent år, inte minst eftersom ordföranden Anna Granlund fick jobb på Bonniers och lade ner sitt eget förlag – och därmed både avgick från ordförandeposten och lämnade styrelsen.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

I fredags var det årsmöte för NOFF och valberedningens förslag innehöll en hel del nya namn då flera styrelseledamöter valde att tacka för sig efter att ha suttit två år.

Till ordförande föreslogs och valdes Alexandra Nedstam, som driver Vertigo förlag. Sandra Svensson, Vilja/Nypon förlag, sitter kvar ytterligare ett år.

De båda får sällskap av inte mindre än fyra nya styrelseledamöter: Jenny Bjarnar, Ordfront, Martina Stenström, Fri Tanke, Mats Ingelborn, Yabot Förlag och Vesna Prekopic, Lil’lit förlag. Detta vill de själva bidra med:

Jenny Bjarnar: ”Jag hoppas att jag med min långa erfarenhet från ett mellanstort oberoende förlag, där jag också fått inblick i de flesta av förlagets processer, kan bidra till NOFF:s verksamhet. Som vi säger på Ordfront – Böcker förändrar världen!”

ANNONS

Martina Stenström: ”I NOFF hoppas jag kunna bidra med nya sätt att se på marknadsföring och försäljning och öka samverkan både inom branschen och med närliggande aktörer.”

Mats Ingelborn: ”Jag hoppas att min entreprenörsådra kan bidra till NOFF och kanske även att jag har en brokig bakgrund i IT, mode, journalistik, e-handel och givetvis nytänkande förlagsverksamhet.”

Vesna Prekopic: ”Utifrån min bakgrund som opinionsbildare ser jag det som en viktig uppgift för NOFF att aktivt delta i det offentliga samtalet för att lyfta frågor om de oberoende förlagens förutsättningar att verka och växa.”

NOFF fick under förra året 28 nya medlemmar men samtidigt försvann drygt 30 medlemmar, en stor del av dem för att de lagt ner sina förlag av olika skäl.

– Det är en sak vi ska titta närmare på, varför medlemmar väljer att lämna. Återigen, vilken sorts förening vill vi vara och vilka behov har de mindre förlagen som vi kan fylla. Precis som förlagen måste utvecklas när bokbranschen gör det behöver en branschförening utvecklas hela tiden, säger Alexandra.

En av de saker som NOFF historiskt har verkat för är kunskapsspridning. I samband med årsmötet fick deltagarna lyssna till ett föredrag om innehållsmarknadsföring av Anna Kleinwichs Magnusson på Stockholms Skrivbyrå och ett annat där Per Helin, Publit, berättade om hur framtidens bokdistribution kan komma att se ut när POD (print on demand) tar nästa steg i utvecklingen och kombineras sömlöst med små upplagor.

Som avslutning berättade Hans-Olov Öberg (Southside Stories) om hur hans passion för drinken Gin & Tonic ledde fram till ett bokprojekt (Jakten på en perfekt Gin & Tonic) tillsammans med ett annat NOFF-förlag – Louise Bäckelins LB Förlag. Faktum är att det var i samband med förra årets NOFF-årsmöte som de båda började diskutera idén.

– Det får man väl se som ett väldigt konkret exempel på vad nätverkade i NOFF kan leda till, säger Alexandra Nedstam.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se