fbpx

North Chapter läggs ner – Anna Granlund går till Bonniers

Anna Granlund, förläggare och grundare av förlaget North Chapter.

Efter tre år som gett flera framgångar utgivningsmässigt väljer Anna Granlund att lägga ner förlaget North Chapter och lämna NOFF. Istället har hon fått ett nytt spännande jobb på Bonnierförlagen.

Vi har tidigare berättat om hur Anna Granlund öppnade Norrlandsfönstret med sitt förlag North Chapter som fokuserade på författare från de nordligare delarna av Sverige. Så sent som i somras berättade hon i sitt Sommartugg om vad som fick henne att starta förlaget och i våras var hon en av de svenska vinnarna i Gourmand Awards. Dessutom valdes Anna Granlund i mars till ordförande för NOFF, de mindre förlagens branschorganisation. Med andra ord – det fanns inget som tydde på att hon skulle falla för Bonniers lockrop.

Blir ditt förlag uppköpt av Bonniers eller avvecklar du?
– Ha ha, att Bonniers köpte upp mig vore önsketänkande. Nej, jag fick en förfrågan om att vara med och starta upp nya Bonnierförlagen Lära – ett uppdrag som var så lockande och spännande att det inte gick att tacka nej till, så därför väljer jag att avveckla mitt eget förlag, säger Anna Granlund till Boktugg.

Vad händer med dina författare?
– De flesta går vidare till andra förlag, och det härliga i det är att det inte varit svårt att hjälpa dem vidare – tvärtom, många större förlag har varit/är mycket intresserade av mina författare. Det är väldigt glädjande.

ANNONS

Varför blir du anställd igen istället för att bygga förlaget vidare?
– Jag har arbetat otroligt hårt i drygt tre års tid, och det har gått bra, förlaget har exempelvis vunnit flera priser under dessa år. Men, som så många i denna bransch vet så är det otroligt tufft att få det att gå ihop, det är en supertuff marknad helt enkelt, så när jag fick erbjudandet från Bonnierförlagen var det inte svårt att tacka ja.

Du lämnar samtidigt ditt uppdrag i NOFF?
– Jag kan inte vara ordförande i NOFF och samtidigt vara anställd av Bonnierförlagen, så det är inga konstigheter. Däremot är jag otroligt tacksam för min tid i NOFF, inte bara som ordförande utan även som ledamot i styrelsen. Det är en mycket viktig organisation för framförallt mindre förlag.

Vi ber Anna att jämföra hur det är att driva eget förlag jämfört med att vara anställd på ett större företag. Finns det något hon kommer att sakna?

– Oj, att driva sitt eget förlag har ju så klart varit en dröm, men också oerhört krävande. Man har ju alla roller, från VD till vaktmästare. Jag har lärt mig så oerhört mycket under mina år som egen, jag har fått prova på alla roller inom ett förlag, och det är ju en ynnest eller kanske ett straff, säger Anna och skrattar.

– Samtidigt har det gett mig en helhetsbild som är svår att nå på en ”vanlig” position inom ett förlag där du fokuserar på en roll: utgivning, marknadsföring/PR, försäljning, produktion, etc. Men att vara anställd inom Bonnierförlagen kommer också att lära mig massor och ge mig otroliga utvecklingsmöjligheter, det har jag redan upptäckt efter bara ett par månader, det är en härlig och generös familj att tillhöra och även här lär jag mig nya saker varje dag!

Något att tillägga?
– Som någon cool rockartist säkert sagt: Jag ångrar ingenting! Jag hade en dröm om ett eget förlag och jag har lyckats i flera avseenden. Jag ångrar inte att jag testade, men jag tycker heller inte att det är konstigt att jag väljer bort att fortsätta driva förlaget vidare, med tanke på hur tufft det är. Jag älskar att arbeta med böcker, huvudsaken för mig är att jag får fortsätta göra det, säger Anna Granlund.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny