ANNONS

Norstedts nya vice vd, Linda Säresand: Helt klart mer komplext att förhandla fram avtal idag

Linda Säresand, tillträdande vice vd för Norstedts. Foto: Kajsa Göransson

Från och med den 1 september är Linda Säresand vice vd på Norstedts Förlagsgrupp med ansvar för bland annat avtals- och affärsfrågor. 

Linda Säresand har arbetat inom förlagsgruppen sedan 2011, de senaste åren som Operativ chef, och har en bakgrund inom bokbranschen bland annat som vd på Böckernas Klubb AB. Säresand är även styrelseledamot i Storytels nordiska förlag (People’s Press, Danmark och Gummerus Kustannus, Finland). 

– Branschen befinner sig just nu i en stor omställningsfas med nya format och kanaler, där avtals- och affärsfrågor blir allt viktigare för att fortsatt skapa en hållbar affär för våra upphovspersoner. Att få utveckla och jobba med det tillsammans med Eva Gedin och övriga i ledningsgruppen känns både roligt och väldigt viktigt. Det är samtidigt en fantastisk arbetsplats som fortsätter att inspirera och utmana mig och många kollegor säger Linda Säresand i ett pressmeddelande.

Norstedts Förlagsgrupp har under de senaste åren växt med flera förvärv och omsätter idag 463 Mkr (2019).

ANNONS

– Det blir allt viktigare att på ledningsnivå fokusera både på det publicistiska och på affären. Så det här känns som en naturlig och viktig förstärkning. Frågor kring ekonomi, avtal och affärsvillkor har blivit mer komplexa. Linda är en av dem som har lång erfarenhet och kan de frågorna allra bäst i branschen, säger Eva Gedin, vd på Norstedts Förlagsgrupp, i pressmeddelandet.

Med tanke på hur branschen har utvecklats de senaste åren med alla olika format, vilka utmaningar för det med sig vad gäller exempelvis avtal och ersättningar?
– Det är helt klart mer komplext att förhandla fram avtal idag, säger Linda. De digitala formaten bygger ju ofta på andra affärsmodeller än den fysiska pappersboken, ofta till lägre marginaler. När den digitala affären ökar så påverkar det hela affären kring boken. En digitalisering innebär även att avtal för den traditionella affären påverkas och måste ställas om.  

Blir royaltyavräkningarna mer komplexa idag när det är flera olika format jämfört med förr när man oftast bara hade den inbundna utgåvan och kanske pocket?
– De tar i alla fall längre tid att läsa! Skämt åsido så är det klart att det kan bli svårare att förstå hur ersättningarna är beräknade när det rör sig om nya ersättningsmodeller. För exempelvis streaming, där marknaden vuxit så kraftigt på bara några år, behöver man vara öppen för att modellerna behöver utvärderas och utvecklas. Det är nya affärsmodeller som behöver formas. Men det är klart att det kan kännas svårt att sätta sig in i. Det har jag stor respekt för.

Frågorna Norstedts får från sina författare vad gäller ersättning för digitala format rör sig främst kring just detta, att man vill förstå hur de nya ersättningsmodellerna fungerar. 

– Det är ett nytt sätt att tänka och räkna där vi behöver vara ett stöd, säger Linda.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

När ni beräknar förskott idag, räknar ni fortfarande på det gamla sättet med garanti i form av procent på f-pris på halva första upplagan inbundet?
– Våra förlagsavtal bygger på överenskommelser med Författarförbundet och vi håller oss så klart till det. Man ska komma ihåg när man pratar om verket som helhet att det inte är all utgivning som än så länge har en stor andel digital försäljning. För flera av våra utgivningsområden är fortfarande pappersboken det största formatet, säger Linda.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL