Terroristen Breiviks manifest såldes på svenska nätbokhandlar

Den norske terroristen Anders Behring Breiviks manifest har gått att köpa på svenska boksajter. Arkivbild: Lise Åserud/NTB/TT.

Den norske terroristen Anders Behring Breiviks manifest har i några månader gått att köpa på flera av Sveriges största bokbutiker på nätet, uppger Sveriges Radios Kulturnytt.

Manifestet, som bland annat innehåller instruktioner om hur man begår terrorbrott, har legat ute på boksajter som Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln. Under förlagets namn har även flera andra antisemitiska boktitlar funnits till försäljning.

Efter att Kulturnytt kontaktat Adlibris har man plockat bort Breiviks manifest och förlaget ur sitt sortiment. Manifestet har även tidigare legat ute på sajten – vilket uppmärksammades av NRK – och enligt Elias Vieglins, PR-ansvarig på Adlibris, är händelsen allvarlig.

– Eftersom vi har tagit bort det tidigare så kan jag inte förstå varför det dykt upp igen. Det är något vi kanske behöver se över, säger han till Kulturnytt som skriver att manifestet funnits till salu även på Bokus och Akademibokhandelns sajter.

Boktugg analys: Vi har tidigare skrivit om hur Adlibris jobbar med att ta bort olämpliga titlar ur sortimentet. Det är dels en svår fråga rent volymmässigt (till Kulturnytt säger de att det rör sig om 75 000 nya titlar varje månad) och dels svårigheten att avgöra vad som ska tillåtas under tryckfriheten och vad som absolut inte ska finnas där – som exempelvis detta manifest. Det finns de som angripit Adlibris för att Paolo Robertos böcker plockades bort (trots att det var förlaget som i detta fall gjorde valet att sluta sälja titlarna) och menat att det var censur.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,