ANNONS

Den norske terroristen Anders Behring Breiviks manifest har gått att köpa på svenska boksajter. Arkivbild: Lise Åserud/NTB/TT.

Terroristen Breiviks manifest såldes på svenska nätbokhandlar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den norske terroristen Anders Behring Breiviks manifest har i några månader gått att köpa på flera av Sveriges största bokbutiker på nätet, uppger Sveriges Radios Kulturnytt.

Manifestet, som bland annat innehåller instruktioner om hur man begår terrorbrott, har legat ute på boksajter som Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln. Under förlagets namn har även flera andra antisemitiska boktitlar funnits till försäljning.

Efter att Kulturnytt kontaktat Adlibris har man plockat bort Breiviks manifest och förlaget ur sitt sortiment. Manifestet har även tidigare legat ute på sajten – vilket uppmärksammades av NRK – och enligt Elias Vieglins, PR-ansvarig på Adlibris, är händelsen allvarlig.

– Eftersom vi har tagit bort det tidigare så kan jag inte förstå varför det dykt upp igen. Det är något vi kanske behöver se över, säger han till Kulturnytt som skriver att manifestet funnits till salu även på Bokus och Akademibokhandelns sajter.

Boktugg analys: Vi har tidigare skrivit om hur Adlibris jobbar med att ta bort olämpliga titlar ur sortimentet. Det är dels en svår fråga rent volymmässigt (till Kulturnytt säger de att det rör sig om 75 000 nya titlar varje månad) och dels svårigheten att avgöra vad som ska tillåtas under tryckfriheten och vad som absolut inte ska finnas där – som exempelvis detta manifest. Det finns de som angripit Adlibris för att Paolo Robertos böcker plockades bort (trots att det var förlaget som i detta fall gjorde valet att sluta sälja titlarna) och menat att det var censur.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »